3ο Θερινό βιβλιοστάσιο: μια διαφορετική συνάντηση για το βιβλίο  

Ξεκινάει την σήμερα   11 Ιουλίου στο κτίριο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (Ερμού 134, θησείο) το 3ο Θερινό Βιβλιοστάσιο, το οποίο θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 14 του μήνα.

Με τα λόγια του Φλωμπέρ: «Μη διαβάζετε όπως διαβάζουν τα παιδιά, για να περάσετε ευχάριστα την ώρα σας, ούτε όπως διαβάζουν οι φιλόδοξοι, για να μορφωθείτε. Όχι, διαβάστε για να ζήσετε.»  Τα εικοσιοκτώ μικρά εκδοτικά εγχειρήματα με διαφορετικές αλλά  συνδιαλεγόμενες διαδρομές, μας καλούν σ’ έναν τόπο συνάντησης με αφορμή τα βιβλία: τα βιβλία που απευθύνονται σε ανήσυχα πνεύματα και φλογερές ψυχές, τα βιβλία που μετουσιώνουν τη μοναχική ανάγνωση σε συλλογική πρακτική, που ασκούν κριτική στο υπάρχον, που φιλοδοξούν να δημιουργούν ρωγμές και ανοίγματα εκεί όπου υψώνονται μόνο τοίχοι.

Το Θερινό Βιβλιοστάσιο, διαφοροποιείται από τα κλασικά φεστιβάλ βιβλίου καθώς δεν είναι απλά ένας χώρος με πάγκους  με βιβλία, αλλά πλαισιώνεται από μια σειρά  από ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις. Όσα εκδοτικά εγχειρήματα συμπράττουν στο βιβλιοστάσιο επιμένουν στην στη συμπόρευση, την αλληλεγγύη, την αντίσταση, τη δημιουργία και έχουν σαν στόχο να δώσουν το στίγμα ενός διαφορετικού πολιτισμού, ενός πολιτισμού συνεργασίας, παρέμβασης και αμφισβήτησης.

Στο φετινό βιβλιοστάσιο συμμετέχουν: Ακυβέρνητες Πολιτείες, Αλφειός, Angelus Novus, Απρόβλεπτες Εκδόσεις, Ασίνη, Βαβέλ, Biblioteque du temps perdu, Βιβλιοπέλαγος, Εκδόσεις των Συναδέλφων, Εκδόσεις των Ξένων, Εκτός γραμμής, Ενύπνιο, Έρασμος, Εργατική Πάλη, Έρμα, Εύμαρος, Ισνάφι, Κενότητα, Μάγμα, Oposito, Opportuna, Red n Noir, Redmarks, Πανοπτικόν, Σοφίτα, Τυφλόμυγα, Φαρφουλάς, Futura

Το πρόγραμμα το εκδηλώσεων:

Πέμπτη 11 Ιουλίου

19.30-21.00

Παρουσίαση βιβλίου “Στη χώρα των κλουβιών”. Μια περιπλάνηση στις ελληνικές φυλακές. Θα μιλήσουν ο συγγραφέας του βιβλίου Πάνος Λάμπρου και ο εκδότης του Πέτρος Κακολύρης.

21.00-23.00

“Η πολιτική ορθότητα στα κόμικς, την λογοτεχνία και τον κιν/γράφο”

Το αίτημα της πολιτικής ορθότητας δεν περιορίζεται στην εκφορά του πολιτικού ή δημοσιογραφικού λόγου. Επεκτείνεται σε πολλαπλά πεδία της καθημερινότητας, ανάμεσα στα οποία και τα προϊόντα μαζικής -και όχι μόνο- κουλτούρας, εγείροντας ταυτοχρόνως ερωτήματα. Θα μιλήσουν ο Σπύρος Δερβενιώτης (δημιουργός κόμικς) και η Ηρώ Παπασπύρου, μέλος του smassing culture και της φεμινιστικής ομάδας Sabbat. Συντονισμός: Τάσος Θεοφίλου (Red n’ Noir)

Παρασκευή, 12 Ιουλίου

19:30-21.00

Παρουσίαση βιβλίου “Μια υλιστική θεωρία δικαιοσύνης – Το Ένα – Οι Πολλοί – Αυτό που δεν έχει ακόμα Συμβεί”

Ομιλητές ο Γιώργος Σωτηρόπουλος (Δρ. Πολιτικής Φιλοσοφίας, μέλος της συλλογικότητας Κενό Δίκτυο)

Οργάνωση εκδήλωσης: εκδόσεις ΚΕΝΟΤΗΤΑ- εκδοτικό εγχείρημα της συλλογικότητας Κενό Δίκτυο

21.00-23.00

Ανοιχτή συζήτησησ “Μήπως τελικά this is not a gender? Η δίωξη της vita sexualis”. Ομιλητές: Δήμητρα Τζανάκη, Θεοδόσης Γκελτής,  Δήμητρα Γεωργιάδου.

Μια ανοιχτή συζήτηση που ζητά να ξαναβάλει πάνω στο τραπέζι την επιστημονική κυρίαρχη γνώση/εξουσία που όμως δεν μένει αναπάντητη, μιας και κινήματα εξεγείρονται ενάντια αυτής της ηγεμονικής αλήθειας ζητώντας την απελευθέρωση της ανθρώπινης βούλησης/επιθυμίας/αλήθειας από τον καπιταλισμό, απαιτώντας να απελευθερωθεί η ζωή από τις δήθεν κρίσεις πανικού και κατάθλιψης που ‘γεννά η ανθρώπινη φύση’. Η ανοιχτή συζήτηση ξεκινά επομένως με μια υπόθεση: Μήπως τελικά this is not a gender?

Σαββατο 13 Ιουλίου

19.30-21.00

Παρουσίαση του βιβλίου “Οι Αντινομίες του Αντόνιο Γκράμσι, του Πέρι Άντερσον”. |

Ομιλητές ο Σωτήρης Σιαμανδούρας, διορθωτής και επιμελητής της έκδοσης και ο Αντώνης Νταβανέλος, εκδόσεις RedMarks

21.00-23.00

Ανοιχτή συζήτηση “Στα χνάρια της σύγχρονης ελληνικής πεζογραφίας”

Ομιλητές ο Νίκος Κουρμουλής (κριτικός λογοτεχνίας), ο Δημήτρης Τσεκούρας (συγγραφέας), ο Νίκος Βεργέτης (συγγραφέας) και ο

Γιώργος Σταματόπουλος (Εφημερίδα των Συντακτών)

Κυριακή 14 Ιουλίου

19:30-21.00

Παρουσίαση βιβλίου “Όταν ο Κόκκορας Λαλούσε στο Σκοτάδι”, εκδόσεις Βιβλιοπέλαγος

Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Νίκος Πρατσίνης (διερμηνέας – μεταφραστής), ο Βασίλης Σπυρόπουλος (μουσικός) και ο

Σπύρος Κάτσαρης (εκ μέρους των εκδόσεων Βιβλιοπέλαγος)

 21.00-23.00

Μια συζήτηση-αντιπαράθεση για τον Μισέλ Φουκώ και το έργο του. Με αφορμή την πρόσφατη έκδοση του βιβλίου του Ζαν-Μαρκ Μαντοζιό “Μ. Φουκώ, η μακροημέρευση μιας απάτης”, ο Θανάσης Λάγιος (Δρ. Φιλοσοφίας) συνομιλεί με τον Νίκο Μάλλιαρη (Μεταφραστής και συνεκδότης στις Εκδόσεις Μάγμα). Τη συζήτηση συντονίζει ο Μιχάλης Παπαρούνης (Futura Books).