Δεκαπέντε περίπου μέρες πριν τη φονική καταιγίδα στην κεντρική Εύβοια, που σάρωσε τα πάντα στο διάβα της και άφησε πίσω της οχτώ νεκρούς, στο νότιο τμήμα του νησιού, στο χωριό Νημποριό, οι κάτοικοι συνέχιζαν τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στα σχέδια της εγκατάστασης δεκάδων ανεμογεννητριών, οι οποίες κυριολεκτικά θα περικυκλώσουν το χωριό. Με πρωτοβουλία του Εξωραϊστικού Συλλόγου Νημποριού διοργανώθηκε στις 24 και 25 Ιουλίου διήμερο με σκοπό την αντιπληροφόρηση αλλά και την άσκηση πίεσης τόσο προσωπικά προς τον δήμαρχο Καρυστίας όσο και γενικότερα απέναντι στη δημοτική αρχή λόγω της παντελούς αδιαφορίας που επιδεικνύουν για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των εν λόγω σχεδιασμών. Ο Σύλλογος έχει ήδη καταθέσει προσφυγή κατά της απόφασης της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και έχει καταφέρει να συσπειρώσει το σύνολο των κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι στήριξαν με την παρουσία τους τις εκδηλώσεις του διημέρου.
Την πρώτη μέρα πραγματοποιήθηκε προβολή του ντοκιμαντέρ Ο ασκός του Αιόλου με την παρουσία του σκηνοθέτη Νασίμ Αλάτρα. Το ντοκιμαντέρ περιπλανιέται σε δεκαέξι περιοχές της Ελλάδας όπου αναπτύσσονται αιολικά πάρκα. Καταγράφει τις συνομιλίες με κατοίκους και επιστήμονες, αποκαλύπτοντας έτσι την πραγματικότητα που αποσιωπάται επιμελώς κρυμμένη πίσω από τη μαγική εικόνα της πράσινης ανάπτυξης : εξυπηρέτηση για μια ακόμη φορά των μεγάλων συμφερόντων μέσα από την καταστροφή του φυσικού πλούτου. Μετά το τέλος της προβολής, την οποία παρακολούθησαν εβδομήντα κάτοικοι, ο σκηνοθέτης μίλησε για την τριετή περιπέτεια των γυρισμάτων σε όλη τη χώρα, για το νέο ντοκιμαντέρ που ετοιμάζει και απάντησε πρόθυμα σε όλες τις ερωτήσεις που του τέθηκαν.
Την επόμενη μέρα ακολούθησε μαζική εκδήλωση με ομιλητές τον Βασίλη Λύκο και τον Σωτήρη Λυκουργιώτη. Ο πρώτος ομιλητής επικεντρώθηκε στην οικολογική και περιβαλλοντική διάσταση των αιολικών πάρκων, στον σκανδαλώδη και αδιαφανή τρόπο αδειοδότησης των εταιρειών ενέργειας, στα εταιρικά μονοπώλια που σε αγαστή συνεργασία με τοπικούς παράγοντες «στήνουν δουλειές» αδιαφορώντας για το περιβάλλον αλλά και στους ειδικούς περιβαλλοντικούς κινδύνους που εγκυμονεί η χρήση επικίνδυνων υλικών. Τόνισε επίσης τη γεωπολιτική διάσταση του ζητήματος της ενέργειας και αναφέρθηκε στα εταιρικά και διακρατικά παιχνίδια που στο όνομα της πράσινης ανάπτυξης ανακάλυψαν ένα νέο πεδίο κερδοφορίας.
Ο δεύτερος ομιλητής ανέδειξε τρεις διαστάσεις του ζητήματος: την τεχνοοικονομική, την οικολογική και την πολιτική. Στην πρώτη διάσταση καταδείχτηκε πώς ο τρόπος με τον οποίο αδειοδοτούνται τα αιολικά πάρκα και οι συνακόλουθοι τεχνικοί και οικονομικοί όροι των συμβάσεων όχι μόνο δεν πετυχαίνουν να μειώσουν την εξάρτηση της χώρας από τα ορυκτά καύσιμα αλλά αντίθετα την αυξάνουν, συμβάλλοντας μάλιστα περισσότερο στην αστάθεια παρά στην σταθερότητα του δικτύου ενέργειας· διόλου τυχαία την ίδια στιγμή ορισμένες σκανδαλώδεις ρυθμίσεις εξασφαλίζουν ακόμα μεγαλύτερο πλουτισμό σε μια ολιγάριθμη μερίδα πολύ πλούσιων Ελλήνων. Στο οικολογικό σκέλος αναδείχτηκε μια πραγματικά εναλλακτική οικολογική κατεύθυνση, που θα μπορούσε να υλοποιηθεί στο πλαίσιο ενός πράσινου ενεργειακού σχεδιασμού, με βασικούς άξονες τη ριζική μείωση των αναγκών για ενέργεια, την καθολική ανακύκλωση κάθε πηγής της και έναν συνδυασμό μικρής κλίμακας Α.Π.Ε. (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) – οι τελευταίες θα λειτουργούν συνεργατικά και δεν θα προκαλούν αστάθεια στο δίκτυο. Στο τελευταίο τμήμα της συγκεκριμένης τοποθέτησης αναπτύχθηκε μια εναλλακτική πολιτική διαχείρισης της ενέργειας, η οποία θα βασίζεται στην αυτοδιαχείριση σε επίπεδο κοινοτήτων αυτού του δημόσιου αγαθού –λειτουργία προφανώς μη εμπορευματικού χαρακτήρα– και στη συνεργατική οργάνωση των κατοίκων, αποδίδοντας σε αυτούς αποφασιστικό ρόλο. Η εκδήλωση συνεχίστηκε με τοποθετήσεις πολλών κατοίκων, με ερωτήσεις προς τους ομιλητές, με διαφωνίες και γόνιμο διάλογο.
Το αγωνιστικό πνεύμα, η συμμετοχή και η διάθεση των εκατοντάδων κατοίκων σφράγισαν τον χαρακτήρα του διημέρου και αποτελούν κρίσιμης σημασίας παρακαταθήκη για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων των κατοίκων και του Συλλόγου με στόχο να αποτραπούν τα καταστροφικά σχέδια των εταιρειών.