Ο Εθνικός Απελευθερωτικός Στρατός των Ζαπατίστα (EZLN), ανακοίνωσε ότι δημιούργησε επτά νέα Καρακόλ ή αλλιώς Ζαπατιστικά Κέντρα Αυτόνομης Αντίστασης και Εξέγερσης (Crarez) – η πλειοψηφία τους θα είναι έδρα των Καλών Διακυβερνήσεων (Juntas de Buen Gobierno, JBGs ή Juntas) -, εκτός από τα πέντε που ήδη υπάρχουν εδώ και 15 χρόνια, και τέσσερις νέους Ζαπατιστικούς Επαναστατημένους Αυτόνομους  Δήμους (Marez) στην Chiapas. Συνολικά, θα έχει 43 όργανα αυτοδιοίκησης, χωρίς να έχουν καμία σχέση με τα επίσημα κυβερνητικά όργανα.

“Τώρα ξεπεράσαμε τα εμπόδια”, αναφέρεται σε ένα ανακοινωθέν υπογεγραμμένο από τον Subcomandante Moisés και προσθέτει: “Αυτό που ανακοινώνεται και είναι πλέον δημόσιο ήταν μια μακρά διαδικασία προβληματισμού και αναζήτησης. Χιλιάδες κοινοτικές συνελεύσεις των Ζαπατίστας στα βουνά του νοτιοανατολικού Μεξικού σκέφτονταν και αναζητούσαν μονοπάτια, τρόπους και χρόνο”.

«Προκαλώντας την περιφρόνηση των ισχυρών, που μας απορρίπτουν ως αδαείς και ανόητους, χρησιμοποιούμε τη νοημοσύνη, τη γνώση και τη φαντασία» και «μετά από χρόνια σιωπηλής εργασίας, παρά τα εμπόδια, παρά τις εκστρατείες των ψεμάτων παρά τις δυσφημίσεις, παρά τις στρατιωτικές περιπολίες, παρά την Εθνική Φρουρά, παρά τις εκστρατείες εναντίον της εξέγερσης που συγκαλύφτηκαν ως κοινωνικά προγράμματα, παρά τη λήθη και την περιφρόνηση, έχουμε μεγαλώσει και έχουμε γίνει πιο Ισχυροί ».

Ο Moises τόνισε ότι: «ο κυβερνητικός φράχτης έμεινε πίσω, δεν ήταν χρήσιμος και ποτέ δεν θα είναι χρήσιμος. Ακολουθούμε μονοπάτια και διαδρομές που δεν υπάρχουν σε χάρτες ή δορυφόρους και που βρίσκονται μόνο στη σκέψη των γηραιότερων προγόνων μας».

Εξήγησε ότι τα νέα Caracols θα έχουν την έδρα τους στους επίσημους municipios (δήμους) των Ocosingo (4), Amatenango del Valle, Tila και San Cristóbal de Las Casas. [1]

«Καταλαβαίνουμε λοιπόν, όχι μόνο ότι οι φράχτες και οι τοίχοι χρησιμεύουν μονάχα για να υπηρετούν το θάνατο, αλλά και ότι η εξαγορά και η πώληση  συνειδήσεων από την κυβέρνηση είναι όλο και πιο άχρηστη. Δεν εξαπατούν πλέον, δεν πείθουν πλέον, τώρα σκουριάζουν, τώρα σπάνε, τώρα αποτυγχάνουν», προσθέτει στο ανακοινωθέν  ο υποδιοικητής Moises.

“Φανερωθήκαμε, βγήκαμε προς τα έξω λοιπόν» και «το Μεγάλο Αφεντικό έμεινε πίσω, νομίζοντας ότι ο φράχτης του, μας κρατούσε περιφραγμένους. Από μακριά, είδαμε τις πλάτες των Εθνικών Φρουρών, τους στρατιώτες, την αστυνομία, τα προτζεκτ,  την βοήθεια και τα ψέματα. Πήγαμε και επιστρέψαμε, μπήκαμε και βγήκαμε. Δέκα, εκατό, χιλιάδες φορές το κάναμε και το Μεγάλο Αφεντικό, παρακολουθούσε χωρίς να μας κοιτάζει, σίγουρος για το φόβο του, για το ότι ο φόβος του διαποτιζόταν παντού”.

“Αν και αργά, όπως θα έπρεπε να είναι σύμφωνα με το όνομά τους, τα πέντε πρωτότυπα Καρακόλ (Oventic, La Realidad, La Garrucha, Roberto Barrios και Morelia) αναπαράγονται μετά από 15 χρόνια πολιτικού και οργανωτικού έργου και οι αυτόνομοι municipios (δήμοι) και τα Συμβούλια Καλής Διακυβέρνησης  (Juntas)  τους έπρεπε να αναπαράγουν τους απογόνους τους και να τους βλέπουν να μεγαλώνουν. Τώρα θα υπάρχουν 12 Caracols με τα δικά τους Συμβούλια Καλής Διακυβέρνησης ( Juntas de Buen Gobierno). “

Επιπλέον ο Moises εξέφρασε τα εξής: “Αυτή η ραγδαία ανάπτυξη, η οποία μας επιτρέπει πλέον να βγούμε εκ νέου έξω από τον φράχτη,  οφείλεται ουσιαστικά στο “πολιτικό οργανωτικό έργο και το παράδειγμα  των γυναικών, των ανδρών, των παιδιών και των ηλικιωμένων Ζαπατίστας, στις βάσεις στήριξης”, ιδίως των γυναικών καθώς και στην «κυβερνητική πολιτική που καταστρέφει την κοινότητα και τη φύση, ιδιαίτερα εκείνη της σημερινής κυβέρνησης που ονομάζεται τέταρτη μεταρρύθμιση».

«Οι παραδοσιακά υποστηρικτικές κοινότητες έχουν πληγεί από την περιφρόνηση, τον ρατσισμό και την αδηφαγία της σημερινής κυβέρνησης και πρόκειται να στηρίξουν την αντίσταση. Εκείνος που σκέφτηκε ότι με την φιλανθρωπικού χαρακτήρα πολιτική, με στόχο την καταστολή της εξέγερσης,  θα διαιρέσει τον Ζαπατισμό και θα εξαγοράσει την αφοσίωση των μη Ζαπατίστας, ενθαρρύνοντας έτσι την αντιπαράθεση και την απογοήτευση, έδωσε τα επιχειρήματα που έλειπαν, για να πείσει εκείνα τα αδέλφια ότι είναι αναγκαίο να υπερασπιστούν την γη και την φύση», αναφέρει χαρακτηριστικά ο υποδιοικητής Moises.
Οι αντάρτες ονόμασαν την εκστρατεία τους “Samir Flores lives”, (ο Σαμίρ Φλόρες ζει) στη μνήμη του Φλόρες της φυλής Ναούα, που αγωνιζόταν ενάντια στην κατασκευή του θερμοηλεκτρικού σταθμού Huexca και που εκτελέσθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο.
«Πριν λίγο καιρό, μέσα σε λίγους μήνες – υπογράμμισε ο Moisés – δώδεκα συμπατριώτες  από το Εθνικό Κογκρέσο Αυτοχθόνων-Συμβούλιο Αυτοχθόνων Κυβερνήσεων  (CNG-CIG), όλοι κοινωνικοί αγωνιστές, δολοφονήθηκαν, μεταξύ αυτών, ένας αδελφός πολύ σεβαστός από τους λαούς των Ζαπατίστας: ο Samir Flores Soberanes».
«Η άφιξη της νέας κυβέρνησης δεν μας ξεγέλασε. Γνωρίζουμε ότι το Μεγάλο Αφεντικό, δεν έχει άλλη πατρίδα εκτός από τα χρήματα και κυβερνάει τον κόσμο».

“Γνωρίζουμε επίσης”, είπε, “ότι η εξέγερση απαγορεύεται, καθώς και η αξιοπρέπεια και η οργή απαγορεύονται. Αλλά σε όλο τον κόσμο, στις πιο ξεχασμένες και περιφρονημένες γωνιές του, υπάρχουν άνθρωποι που αντιστέκονται στο να καταβροχθίζονται από τη μηχανή και δεν παραδίδονται, δεν ξεπουλιούνται και δεν εγκαταλείπουν τον αγώνα. Έχουν πολλά χρώματα, πολλές είναι οι σημαίες τους, πολλές οι γλώσσες που φορούν, και η αντίσταση και η εξέγερσή τους είναι γιγαντιαίες”.

Ο Ζαπατίστας κάλεσαν το CNI-CIG : « να συναντηθεί μαζί μας και να γνωρίσει το έργο στο οποίο έχουμε δεσμευτεί»,  πρότειναν ότι  : «θα μπορούσε να ονομαστεί η συνάντηση, “Φόρουμ για την υπεράσπιση της επικράτειας και της Μητέρας Γης”, και να λάβει χώρα τον Οκτώβριο του 2019. Ταυτόχρονα ανακοίνωσαν: «Διμερείς συναντήσεις με ομάδες, συλλόγους και οργανώσεις που δουλεύουν στις γεωγραφικές τους περιοχές».
Και προσκαλούν τους επιστήμονες και τους καλλιτέχνες σε φεστιβάλ, εκδηλώσεις (encuentros), φυτώρια, φιέστες και ανταλλαγές.

Τόνισαν επιπλέον: «Ξέραμε και γνωρίζουμε ότι η ελευθερία μας θα είναι μόνο δική μας δουλειά, το έργο των αυτοχθόνων λαών».

[1] Ονόματα και τοποθεσίες των νέων Caracols και των Αυτόνομων Δήμων  (Marez):

1. Nuevo Caracol, το όνομά του: “Συλλογική καρδιά των αντάρτικων σπόρων, στη μνήμη του Συντρόφου Galeano“. Η Διακυβέρνηση Καλής Θέλησης (Junta de Buen Gobierno) ονομάζεται: “Βήματα της ιστορίας, για τη ζωή της ανθρωπότητας”. Η έδρα της είναι η La Unión. Ανακτηθείσα γη. Στη μια πλευρά του ejido* του San Quintín, όπου βρίσκονται οι στρατώνες του στρατού της κακής κυβέρνησης, ο επίσημος δήμος (municipio) του Ocosingo.
(*ejido -εχίδος- : σύστημα αγροτικής κοινοκτημοσύνης στα ινδιάνικα χωριά)

2. Νέος αυτόνομος δήμος, με το όνομα: “Ελπίδα της Ανθρωπότητας”, η έδρα του βρίσκεται στο ejido της Santa María, επίσημος δήμος της Chicomuselo.

3. Ένας ακόμη νέος αυτόνομος δήμος, με το όνομα: “Ernesto Che Guevara”. Η έδρα του βρίσκεται στο El Belén. Επίσημος δήμος της Motozintla.

4. Νέο Caracol που ονομάζεται: “Αξιοπρεπής σπείρα που υφαίνει τα χρώματα της ανθρωπότητας στη μνήμη των πεσόντων”. Η Διακυβέρνηση Καλής Θέλησης -Junta de Buen Gobierno -ονομάζεται: “Σπόροι αυτών των  λουλουδιών με τη συνείδηση ​​εκείνων που αγωνίζονται για πάντα”. Η έδρα του βρίσκεται στο Tulan Ka’u. Επίσημος δήμος του Amatenango del Valle.

5. Ένα άλλο νέο Caracol. Το όνομά της είναι: “Ανθίζοντας τον εξεγερμένο σπόρο”. Η Διακυβέρνσηση Καλής Θέλησης- Junta de Buen Gobierno-, ονομάζεται: “Νέα αυγή στην αντίσταση και την εξέγερση για τη ζωή και την ανθρωπότητα”. Η έδρα του βρίσκεται στο Poblado Patria Nueva, ανακτηθείσα γη. Επίσημος δήμος του Ocosingo.

6. Ο νέος αυτόνομος δήμος ονομάζεται: “Σπορά συνείδησης για τη συγκομιδή επαναστάσεων για τη ζωή”. Η έδρα του βρίσκεται στο: Tulan Ka’u. Ανακτηθείσα γη. Επίσημος δήμος του Amatenango del Valle.

7. Νέο Caracol. Το όνομά του είναι: “Προς τιμή της μνήμης του Compañero Manuel”. Η Διακυβέρνηση Καλής Θέλησης – Junta de Buen Gobierno-  ονομάζεται: “Η επαναστατημένη σκέψη των αυτοχθόνων λαών”. Η έδρα του βρίσκεται στο: Dolores Hidalgo. Ανακτηθείσα γη, επίσημος δήμος του Ocosingo.

8. Ένα άλλο νέο Caracol. Το όνομά του είναι: “Αντίσταση και Εξέγερση, Ένας Νέος Ορίζοντας”. Η Διακυβέρνηση Καλής Θέλησης -Junta de Buen Gobierno-, ονομάζεται:
“Το φως που λάμπει στον κόσμο”. Η έδρα του βρίσκεται στο Poblado Nuevo Jerusalén. Ανακτηθείσα γη. Επίσημος δήμος του Ocosingo.

9. Νέο Caracol που ονομάζεται: “Ρίζα των αντιστάσεων και των εξεγέρσεων για την ανθρωπότητα”. Η Διακυβέρνηση Καλής Θέλησης- Junta de Buen Gobierno-, ονομάζεται:
“Η Καρδιά της ζωής μας για το νέο μέλλον”. Η έδρα του βρίσκεται στο ejido Jolj’a. Επίσημος δήμος της Tila.

10. Ο νέος αυτόνομος δήμος ονομάζεται: “21 Δεκεμβρίου (21 ος Diciembre)”. Η έδρα του βρίσκεται στην Ranchería K’anal Hulub. Επίσημος δήμος του Chilón.

11. Άλλο ένα νέο Caracol ονομάζεται: “Jacinto Canek”. Η Διακυβέρνηση Καλής Θέλησης -Junta de Buen Gobierno- ονομάζεται: “Λουλούδι του λόγου και του φωτός των λαών μας που αντανακλά για όλους”. Η έδρα του είναι στην Κοινότητα της CIDECI-Unitierra, επίσημος δήμος του San Cristóbal de las Casas.

(πηγή : https://chiapas-support.org/2019/08/18/ezln-creates-seven-new-caracols/?fbclid=IwAR2cISHFghv-KoEIRXLBb9ZIJyJP0iOYKq14ZftXI-ac75CWPIs0ufy3YLY)

(H ανακοίνωση με την υπογραφή του υποδιοικητή Moises έχει δημοσιευτεί στα Ισπανικά στο https://enlacezapatista.ezln.org.mx/ )