Προβολή δύο ταινιών που υλοποιήθηκαν από κρατούμενους, μέσα στις Φυλακές Κορυδαλλού, θα πραγματοποιηθεί στο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο ΕΜΠΡΟΣ, την Πέμπτη 21 Μαρτίου.

Τα τελευταία χρόνια υλοποιούνται στις φυλακές Κορυδαλλού εκπαιδευτικά προγράμματα επάνω σε διαφορετικούς πολιτιστικούς τομείς (θέατρο, ζωγραφική, γραφιστική, χειροτεχνία). Το 2016, ο σκηνοθέτης Αντώνης Κόκκινος κατέθεσε πρόταση στο Υπουργείο Πολιτισμού για την υλοποίηση ενός εκπαιδευτικού προγράμματος κινηματογράφου στις φυλακές Κορυδαλλού και σύντομα έλαβε απάντηση θετική.

Το πρόγραμμα θα διαρκούσε εννέα μήνες. Σε όσους τροφίμους δήλωναν συμμετοχή θα διδασκόταν σενάριο, σκηνοθεσία, φωτογραφία και ηχοληψία, ενώ, στη συνέχεια, θα τους δινόταν η δυνατότητα να γυρίσουν δικές τους ταινίες μικρού μήκους.
Τα μαθήματα ξεκίνησαν τον Ιούλιο του 2017 με τη συστηματική συμμετοχή 25 κρατουμένων (17 ανδρών και 8 γυναικών). Σε εβδομαδιαία βάση, θα παραδίδονταν οκτώ ώρες μαθημάτων στις ανδρικές πτέρυγες των φυλακών και δύο στις γυναικείες. Μαζί με τον Αντώνη Κόκκινο, ανέλαβαν να διδάξουν φωτογραφία ο Νίκος Βασιλόπουλος και ηχοληψία ο Γιώργος Καρτάλος.

Στο τέλος του προγράμματος, παρουσιάστηκαν από τους συμμετέχοντες τέσσερις προτάσεις για σενάρια, εκ των οποίων επιλέχθηκαν οι δύο και γυρίστηκαν σε ταινίες μικρού μήκους.

Η πρώτη ταινία μικρού μήκους που ετοιμάστηκε στο πλαίσιο του προγράμματος ονομάζεται Το Χριστινάκι. Πρόκειται για ένα έργο με αρκετή δόση χιούμορ, σε σενάριο και σκηνοθεσία του κρατούμενου Χρήστου Παπαθανασίου. Σύμφωνα με την πλοκή, ένας έγκλειστος μαθαίνει από τον συγκελίτη του ότι η γυναίκα του τον απατά και, φορώντας κρυφά τα ρούχα του ιερέα του σωφρονιστικού ιδρύματος, καταφέρνει να αποδράσει για να την εκδικηθεί. Στη συνέχεια, η πραγματικότητα συγχέεται με τη φαντασία, φέρνοντας την τελική ανατροπή στην ιστορία. Τον πρωταγωνιστικό ρόλο υποδύεται ο ίδιος ο Χρήστος Παπαθανασίου, τον συγκελίτη του ο κρατούμενος Διονύσης Μεσολογγίτης και τον ιερέα ένας φύλακας.

Η δεύτερη ταινία ονομάζεται Ο Θανατοποινίτης, σε σενάριο και σκηνοθεσία του Κώστα Ξύδη, ενώ η έμπνευση για την ιστορία προήλθε από τους στίχους του ομότιτλου τραγουδιού του ράπερ Ραψωδός Φιλόλογος. Πρόκειται για ένα κινηματογραφικό έργο που παρουσιάζει την πιο «σκληρή» πλευρά της φυλακής. Σύμφωνα με την πλοκή, ένας κρατούμενος καταδικασμένος σε θάνατο ενημερώνεται ότι πρόκειται να εκτελεστεί σε 23 ημέρες και, εν συνεχεία, βρίσκει μια κιμωλία στο κελί ενός τροφίμου που έχει αυτοκτονήσει. Χρησιμοποιώντας την κιμωλία λοιπόν, και, βασιζόμενος στα βιβλία που έχει διαβάσει μέσα στη φυλακή (στα πλάνα διακρίνεται κυρίως η Πανούκλα του Καμί), αρχίζει να καταγράφει στους τοίχους του κελιού του τις σκέψεις που τον απασχολούσαν όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα, κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού του εκεί. Τον ρόλο του θανατοποινίτη υποδύεται ο Γιάννης Στάνκογλου και ενός ακόμη κρατουμένου ο Παύλος Κοντογιαννίδης. Οι δύο ηθοποιοί δέχτηκαν με προθυμία να συμμετάσχουν στην ταινία και, μάλιστα, χωρίς οικονομική αμοιβή.

Στην προβολή θα παραβρεθούν ο σκηνοθέτης Αντώνης Κόκκινος, υπεύθυνος του εκπαιδευτικού προγράμματος για τον κινηματογράφο στις φυλακές Κορυδαλλού, ο Χρήστος Παπαθανασίου, σκηνοθέτης, σεναριογράφος και πρωταγωνιστής της ταινίας «Το Χριστινάκι», ο Νίκος Βασιλόπουλος, διευθυντής φωτογραφίας και ο Γιώργος Καρτάλης, ηχολήπτης.

Θα ακολουθήσει συζήτηση για τις φυλακές με τους συντελεστές των ταινιών, καθώς και με μέλη της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων και πρώην κρατούμενους.

Πού: Θέατρο ΕΜΠΡΟΣ, Ρήγα Παλαμήδου 3, Ψυρρή
Πότε: Πέμπτη, 21 Μαρτίου 2019
Ώρα: 20:30
Είσοδος ελεύθερη

FB event: https://www.facebook.com/events/2244798149116243/

Πληροφορίες από  popaganda    και   tokeli