Αύριο Πέμπτη 21/02 στις 1μμ συγκέντρωση διαμαρτυρίας και συνέντευξη τύπου μπροστά στο ΑΤ της Ομόνοιας

Στις 8 Φλεβάρη, ο Εμπουκά, μετανάστης από την Νιγηρία, σύζυγος και πατέρας δύο παιδιών, μεταφέρθηκε για εξακρίβωση στοιχείων στο ΑΤ Ομόνοιας και λίγες ώρες αργότερα ο άνθρωπος κάτω από αδιευκρίνιστες συνθηκες πέθανε μέσα στο τμήμα. Η οικογένεια του Εμπουκά, από την πρώτη στιγμή άρχισε να τον αναζητά παντού χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Το πρωί της επόμενης ημέρας η γυναίκα του άτυχου μετανάστη πήγε στο ΑΤ της Ομόνοια να ρωτήσει αν η αστυνομία ξέρει κάτι. Οι αστυνομικοί του τμήματος ενώ ήξεραν τι είχε γίνει, δεν έδωσαν καμία πληροφορία, και στο τέλος είπαν στη γυναίκα ότι “αφού περάσουν 24 ώρες ελάτε να κάνετε δήλωση εξεφάνισης”. Την ίδια ημέρα το απόγευμα η αστυνομία του ίδιου τμήματος τηλεφωνικά ενημέρωσε τον δικηγόρο της οικογένειας ότι ο Εμπουκά πέθανε λι ότι η σωρός του έχει μεταφερθεί στο νεκροτομείο. Με λίγα λόγια η αστυνομία παρά τις ανησυχείες της οικογένειας, για παραπάνω από 24 ώρες έκρυψε το θάνατο του Εμπουκά από την οικογένεια του.
Το περιστατικό έχει συμβεί μέρες πριν αλλά δεν έγινε καμία δημόσια αναφορά και δεν δόθηκαν εξηγήσεις από την πλευρά της αστυνομίας, μέχρι που οι κοινότητες έμαθαν για το περιστατικό και η είδηση άρχισε να κυκλοφορεί στα social media και στα ΜΜΕ. Ακόμα και τώρα οι «εξηγήσεις» της αστυνομίας δεν δίνουν καμία συγκεκριμένη πληροφορία για το πως και το γιατί πέθανε ένας άνθρωπος που μεταφέρθηκε στο τμήμα για έλεγχο στοιχείων. Ένας ανθρωπος που βγήκε από το σπίτι του το πρωί και δεν γύρισε ποτέ. Γιατί;

Ο θάνατος ή καλύτερα η δολοφονία του Εμπουκά αποδεικνύει για ακόμα μια φορά, το πόσο βάρβαρη είναι η στάση της ελληνική αστυνομίας καθημερινά απέναντι στους πρόσφυγες, μετανάστες και φτωχούς. Το ΑΤ της Ομόνοιας έχει μεγάλη ιστορία και η λίστα των θυμάτων και των περιστατικών του είναι ατελείωτη. Τα βασανιστήρια, οι ξυλοδαρμοί, ο εξευτελισμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας είναι καθημερινή πρακτική και φαινόμενα των αστυνομικών τμημάτων και ειδικά εκείνου της Ομόνοιας. Όλη η διαχείρηση της υπόθεσης από όλες τις πλευρές θυμίζουν την περίπτωση του Ζακ Κωστόπουλου: αστυνομική βαρβαρότητα και επιχείρηση συγκάλυψης. Η κυβέρνηση και υπουργείο ΠΡΟ.ΠΟ. έχουν επίσης μεγάλη ευθύνη γιατί συγκάλυψαν την υπόθεση και δεν έχουν κάνει τίποτα για το άβατο του ΑΤ Ομονοιας.

Ζητάμε δικαιοσύνη για τον Εμπουκά.

Ζητάμε άμεσα να διαλευκανθούν οι αιτίες και οι συνηθήκες κάτω από τις οποίες πέθανε/ σκοτώθηκε ο Εμπουκά.

Ζητάμε άμεσα την πλήρη ιατροδικαστική έκθεση.

Ζητάμε να σταματήσουν οι εκφοβισμοί των κοινοτήτων και των εκπροσώπων των προσφύγων και των μεταναστών.

Απαιτούμε να σταματησει η βαρβαρότητα της ελληνικής αστυνομίας εις βάρος των προσφύγων και των μεταναστών.

Απαιτουμε να σταματήσουν εδώ και τώρα οι δολοφονίες της αστυνομίας.

Καλούμε αύριο Πέμπτη 21/02 στη 1μμ συγκέντρωση διαμαρτυρίας και συνέντευξη τύπου μπροστά στο ΑΤ της Ομόνοιας.

Αντιρατσιστικές, αντιφασιστικές συλλογικότητες και κοινότητες μεταναστών και προσφύγων
_________

Προηγούμενο ΆρθροΙσραηλινή δημοσιογράφος: «Τους στέλνετε στα κατεχόμενα και έρχονται πίσω ανθρώπινα κτήνη»
Επόμενο ΆρθροΓράμμα των γυναικών ζαπατίστας προς τις γυναίκες του κόσμου που αγωνίζονται
Η πόλη Κ φιλοδοξεί να είναι ένα σάιτ ποικίλης ύλης για την πολιτική από τα κάτω και την τέχνη, στην εγχώρια και τη διεθνή τους διάσταση. Η συντακτική ομάδα αποτελείται από ανθρώπους που ασχολούνται με την ανεξάρτητη δημοσιογραφία, τις τέχνες, την πολιτική και κοινωνική θεωρία, και συμμετέχουν σε κοινωνικά και πολιτικά κινήματα . Οι αναζητήσεις της ομάδας εκτείνονται, μεταξύ άλλων, στα πεδία των πολιτικών ανοιχτών συνόρων, της κατάργησης των φυλακών, και της αποδόμησης των συστημικών ΜΜΕ και της αστικής δικαιοσύνης Η πόλη Κ είναι ο προορισμός στο εμβληματικό Κιβώτιο του Άρη Αλεξάνδρου. Για μας προσλαμβάνει τον χαρακτήρα της κομμουνιστικής ουτοπίας και όλες τις χίμαιρες τις οποίες μπορεί αυτή να εμπεριέχει. Μερικά μονοπάτια προς μια ελευθεριακή ουτοπία θα επιχειρήσουμε κι εμείς να ιχνηλατήσουμε μέσα από το εγχείρημά μας, με οδηγούς την κριτική πληροφόρηση, τη φαντασία και την ελεύθερη διακίνηση ιδεών σε ένα ελεύθερο διαδίκτυο.