Είναι η εποχή συγκομιδής, αλλά στη βόρεια πόλη του Κασμίρ, Σόπορε – μια πόλη συνήθως γεμάτη με ανθρώπους, φορτηγά και προϊόντα αυτή την εποχή του έτους – η αγορά είναι άδεια, ενώ στους οπωρώνες σε ολόκληρο το διαφιλονικούμενο κρατίδιο Τζαμού και Κασμίρ, τα μήλα σαπίζουν στα κλαδιά.

Ο αποκλεισμός που επέβαλε ο ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι σε μια από τις μεγαλύτερες περιοχές καλλιέργειας μήλων σε παγκόσμιο επίπεδο, μείωσε τις συναλλαγές με τους αγοραστές στην Ινδία και στο εξωτερικό και οδηγεί σταδιακά τους καλλιεργητές φρούτων και τους εμπόρους στην καταστροφή.

Σχεδόν δυο μήνες από την έναρξη του αποκλεισμού, η αγορά στη Σόπορε -μια πόλη γνωστή τοπικά ως «Μικρό Λονδίνο» για τους καταπράσινους κήπους, τα μεγάλα σπίτια και τη σχετική ευμάρεια – είναι έρημη και οι πόρτες της κλειδωμένες.

ReutersΗ βιομηχανία μήλων είναι η ψυχή της οικονομίας στο Κασμίρ, στην οποία απασχολούνται 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι, περίπου ο μισός πληθυσμός του κράτους.

Με προεδρικό διάταγμα που εκδόθηκε στις 5 Αυγούστου 2019 – ακριβώς τη στιγμή που η εποχή της συγκομιδής ήταν σε εξέλιξη – η ινδική κυβέρνηση ανακάλεσε το Άρθρο 370 του συντάγματος της Ινδίας που εξασφάλιζε ειδικά δικαιώματα στην κατά πλειοψηφία μουσουλμανικού κρατιδίου Τζαμού και Κασμίρ και μερική αυτονομία, περιλαμβανομένου του δικαιώματος για το δικό του σύνταγμα και την αυτονομία να θεσπίζει νόμους για όλα τα θέματα εκτός από την άμυνα, τις επικοινωνίες και τις εξωτερικές υποθέσεις.

SRINAGAR, KASHMIR, INDIA – SEPTEMBER 2019 (Photo by Yawar Nazir/ Getty Images)

 

Στη συνέχεια, η Ινδία έστειλε χιλιάδες επιπλέον στρατεύματα στην περιοχή, επέβαλε απαγόρευση της κυκλοφορίας, έκλεισε τις τηλεπικοινωνίες και το διαδίκτυο και συνέλαβε τους πολιτικούς ηγέτες.

Η απόφαση επιδείνωσε τις ήδη αυξημένες εντάσεις με το γειτονικό Πακιστάν, το οποίο υποβάθμισε τις διπλωματικές σχέσεις με την Ινδία.

Η Ινδία και το Πακιστάν διεκδικούν πλήρως το Κασμίρ, αλλά το διοικούν εν μέρει. Οι δυο γειτονικές χώρες – που και οι δύο κατέχουν πυρηνικά όπλα – έχουν εμπλακεί σε δύο πολέμους πάνω στο διαφιλονικούμενο έδαφος ενώ η Ινδία διατηρεί εκεί εκατοντάδες χιλιάδες στρατεύματα. Η εξέγερση στο διοικούμενο από την Ινδία Κασμίρ συνεχίζεται εδώ και 30 χρόνια με δεκάδες χιλιάδες αμάχους να έχουν σκοτωθεί.

Η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί την ταχεία οικονομική ανάπτυξη και σχεδιάζει μια σύνοδο κορυφής επενδυτών μέσα στο έτος για να προσελκύσει μερικές από τις κορυφαίες εταιρείες της Ινδίας στην περιοχή, να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και να προσελκύσει τους νέους μακριά από τη βία.

Βραχυπρόθεσμα, ωστόσο, οι αγρότες και οι έμποροι φρούτων λένε ότι η καταστολή τούς εμποδίζει είτε να φέρουν τα προϊόντα τους στην αγορά είτε να τα μεταφέρουν στην υπόλοιπη Ινδία. Κάποιοι λένε ότι ομάδες ανταρτών τους έχουν απειλήσει να σταματήσουν την εργασία.

Τουρισμός και βιοτεχνίες

Οι επιχειρηματίες και οι εργαζόμενοι στο Κασμίρ υποστηρίζουν ότι δεν είναι μόνο η βιομηχανία φρούτων που καταστρέφεται. Δύο άλλοι βασικοί τομείς της οικονομίας του Κασμίρ – ο τουρισμός και οι βιοτεχνίες – έχουν επίσης πληγεί σοβαρά.

Άδεια πλωτά σπίτια που ενοικιάζονται σε τουρίστες στην Dal Lake [Adnan Abidi/Reuters]
Ο Σαμίν Άχμεντ, ταξιδιωτικός πράκτορας που έχει στην ιδιοκτησία του ένα καραβάκι στην καλοκαιρινή πρωτεύουσα Σριναγκάρ, δήλωσε ότι η φετινή τουριστική περίοδος ήταν καταστροφική.

«Ο Αύγουστος ήταν εποχή αιχμής και είχαμε κρατήσεις μέχρι τον Οκτώβριο», είπε. «Θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να επανέρθουμε, και δεν ξέρουμε τι θα συμβεί στη συνέχεια.»

Η σχεδόν πλήρης έλλειψη τουριστών έχει επίσης πλήξει τους εμπόρους χαλιών όπως ο Σουκάτ Άχμεντ.

«Όταν δεν υπάρχουν τουρίστες, δεν υπάρχουν πωλήσεις», είπε. «Επίσης, δεν είμαστε σε θέση να πουλήσουμε στην Ινδία επειδή η επικοινωνίες είναι περιορισμένες».

Ένας υπάλληλος εργάζεται στη γραμμή παραγωγής ενός εργοστασίου παραγωγής χαλιών στο Τζαμού στις 12 Σεπτεμβρίου 2013. Οι αναταραχές στο Κασμίρ έχουν επίσης πλήξει τους εμπόρους χαλιών [Αρχείο: Mukesh Gupta / Reuters]
Ορισμένα μέλη στο εμπορικό επιμελητήριο της Σριναγκάρ δήλωσαν ότι η συνεχιζόμενη έλλειψη σύνδεσης στο διαδίκτυο και ο περιορισμός στις επικοινωνίες έχει παραλύσει το έργο τους, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας να καταβάλλουν φόρους και να πραγματοποιούν τραπεζικές συναλλαγές.

Πολλοί επιχειρηματίες που έχουν συμμετάσχει σε διαμαρτυρίες κρατούνται μαζί με εκατοντάδες πολιτικούς και ηγέτες της κοινωνίας των πολιτών από τις αρχές Αυγούστου, από τις ινδικές αρχές για να περιοριστούν οι αντιδράσεις στο Κασμίρ.

Ο τουρισμός στο Κασμίρ είχε υποστεί μείωση τα τελευταία χρόνια, ξεκινώντας με τις καταστροφικές πλημμύρες το 2014 και στη συνέχεια μια παρατεταμένη περίοδο αναταραχών το 2016.

Ο αριθμός τουριστών είχε αρχίσει να βελτιώνεται από τον Απρίλιο έως τον Ιούλιο του 2019, σύμφωνα με στοιχεία της κυβέρνησης, αλλά μετά τον αποκλεισμό της ινδικής κυβέρνησης τον Αύγουστο ελαττώθηκαν στο ελάχιστο. Μόλις 10.130 τουρίστες ήρθαν τον Αύγουστο, σε σύγκριση με σχεδόν 150.000 τον Ιούλιο και περισσότερους από 160.000 τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους.

Έμπορος στη Σριναγκάρ επιδεικνύει μια πασμίνα από κασμίρι. [φωτογραφία αρχείου/ AFP PHOTO/Tauseef MUSTAFA
Σε ένα μονώροφο σπίτι στη γειτονιά της εργατικής τάξης Σρινάγκαρ, ο Αμπντούλ Χαμίντ Σαχ ξετυλίγει μια πασμίνα από κασμίρι. Κάθε πασμίνα απαιτεί εργασία τριών μηνών τουλάχιστον, ενώ ορισμένα χρειάζονται ένα ολόκληρο χρόνο για να ολοκληρωθούν.

Ο Σαχ αμείβεται συνήθως με 35.000 ινδικές ρουπίες (490 δολάρια) ανά σάλι, τις οποίες παίρνει συχνά σε μηνιαίες δόσεις των περίπου 10.000 ρουπιών ($140). Από τον Αύγουστο, οι πληρωμές του από έναν έμπορο που πουλάει σάλι, στον οποίο εργάζεται για μια δεκαετία, έχουν συρρικνωθεί.

Σχολεία και Πανεπιστήμια κλειστά

Η διακοπή επικοινωνίας του Κασμίρ είναι ένα «καταστροφικό πλήγμα» και για τους ακαδημαϊκούς. Για να αποτραπεί η εξέγερση  ολόκληρη η κοιλάδα του Κασμίρ τέθηκε υπό αυστηρή απαγόρευση της κυκλοφορίας. Οι τηλεφωνικές γραμμές και το διαδίκτυο αποσυνδέθηκαν. Τα σχολεία, τα κολλέγια και πέντε πανεπιστήμια έκλεισαν. Οι περισσότεροι τοπικοί πολιτικοί, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που υποστηρίζουν την ινδική κυβέρνηση, έχουν φυλακιστεί μαζί με χιλιάδες πολίτες. Ο στρατός της Ινδίας ελέγχει τώρα πλήρως το κράτος και έχουν υπάρξει πολλές αναφορές για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τις οποίες η ινδική κυβέρνηση αρνείται έντονα.

Έξι καθηγητές από τα κορυφαία ιδρύματα της Ινδίας ζήτησαν από την κυβέρνηση να άρει τον αποκλεισμό ακαδημαϊκών και ερευνητικών ιδρυμάτων στο Κασμίρ.Ο αποκλεισμός αποτελεί ένα «καταστροφικό πλήγμα», όπως έγραψαν οι έξι καθηγητές σε μια ανοικτή επιστολή που δημοσιεύθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου.

Η ακαδημαϊκή κοινότητα του Κασμίρ αποκόπηκε σχεδόν εξ ολοκλήρου από τον υπόλοιπο κόσμο όταν η κυβέρνηση του Μόντι κατάργησε το ειδικό καθεστώς του κράτους στις 5 Αυγούστου. «Καλούμε την κυβέρνηση να άρει αμέσως τον αποκλεισμό σε αυτά τα ιδρύματα και να λάβει όλα τα δυνατά μέτρα για να βοηθήσει τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας του Κασμίρ να αντισταθμίσουν αυτές τις χαμένες εβδομάδες», γράφουν οι ακαδημαϊκοί.

Οι έξι καθηγητές που υπέγραψαν την επιστολή αναφέρουν ότι τα πανεπιστήμια θα μπορούσαν να διαδραματίσουν θετικό ρόλο στην κρίση. «Τα πανεπιστήμια και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως ασφαλείς χώροι μέσω των οποίων οι ερευνητές και οι σπουδαστές θα μπορούσαν να παραμείνουν συνδεδεμένοι με τον κόσμο, αλλά θα μπορούσε επίσης να επιτραπεί στο ευρύ κοινό να χρησιμοποιεί αυτές τις εγκαταστάσεις για να στέλνει μηνύματα σε συγγενείς και φίλους έξω από το κράτος», γράφουν. «Αυτά τα θεσμικά όργανα θα μπορούσαν να είναι σύμβολα της ελευθερίας».

Reuters

Μπορεί η Ινδία  να προσπαθεί να αποδείξει ότι η ζωή στο Κασμίρ συνεχίζεται όπως παλιά, αλλά η απαγόρευση κυκλοφορίας, τα κατεβασμένα ρολλά,  τα άδεια σχολικά κτίρια και τα  φρούτα που σαπίζουν στα κλαδιά επιβεβαιώνουν πως ο αποκλεισμός συνεχίζεται ενώ οι κάτοικοι συνεχίζουν να αντιστέκονται.

Srinagar, August 23, 2019. REUTERS/Adnan Abidi
Srinagar, August 23, 2019. REUTERS/Adnan Abidi TPX IMAGES OF THE DAY

Πληροφορίες/φωτογραφίες από: REUTERS, aljazeera.com,  sciencemag.org, thewire.in