Ο Κούρδος κινηματογραφιστής, σκηνοθέτης και φωτογράφος Καζίμ Οζ συνελήφθη το Σάββατο 24 Νοεμβρίου κατηγορούμενος ως «μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης»,σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ.

Το δικαστήριο του Ντιγιαρμπακίρ είχε εκδώσει ένταλμα σύλληψης εναντίον του Καζίμ Οζ για υποτιθέμενες επαφές με το παράνομο Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK) και προπαγάνδα υπέρ του κόμματος.

Ο οργανισμός DHA ανέφερε ότι ο σκηνοθέτης βρισκόταν στο δρόμο από το σπίτι του στο Tunceli (Dersim) προς το Elazig όταν συνελήφθη το Σάββατο.

Λίγο πριν από τη σύλληψή του, δημοσίευσε στους λογαριασμούς του στο Facebook και στο Instagram ότι «συνελήφθη στην πύλη Pertek, λόγω εντάλματος σύλληψης».

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Hakkimda arama kararı var diye Pertek çıkışında gözaltına alınıyorum.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Kazim Öz (@kazim_oz_) στις

Με την ταινία του Zer, που κέρδισε πολλά βραβεία σε διεθνή φεστιβάλ κινηματογράφου, είναι σαφές ότι ο Oz κατάφερε να επικεντρώσει την παγκόσμια προσοχή σε ένα από τα πιο σκοτεινά κεφάλαια του 20ού αιώνα – τη συστηματική δολοφονία 40.000 έως 70.000 Αλεβιτών Κούρδων από την τουρκική κυβέρνηση και την αναγκαστική μετεγκατάσταση αμέτρητων παιδιών που έμειναν ορφανά λόγω αυτής της σφαγής.

Η ταινία αφηγείται την ιστορία του Jan, ενός νεαρού Κούρδου που ανακαλύπτει την μυστική ιστορία της οικογένειάς του μέσα από ένα τραγούδι που η γιαγιά του, επιζώσα της σφαγής του Dersim, του τραγουδούσε. Η ταινία προβλήθηκε σε όλο τον κόσμο και προτάθηκε για πολλά βραβεία σε πολλά διεθνή φεστιβάλ κινηματογράφου.

Η ταινία Zer προβλήθηκε στην Τουρκία πολλές φορές, παρά τη λογοκρισία. Η ταινία γυρίστηκε στην Τουρκία και έλαβε μερική χρηματοδότηση από το Υπουργείο Πολιτισμού της Τουρκίας – προτού να αλλάξει η πορεία του οργανισμού και να την καταστείλει.

Όπως δήλωσε ο ίδιος ο Οζ σε συνέντευξή του στο Rudaw English, το 2018: «Όταν ο Jan, ο κύριος χαρακτήρας, έρχεται στην επαρχία Dersim, περπατά μέσα σε ένα χωριό όπου βλέπει αφίσες και πολιτικά γκράφιτι για τη σφαγή του 1938. Είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι τόσο οι αφίσες όσο και τα γκράφιτι ήταν ήδη εκεί όταν το συνεργείο μου και εγώ πήγαμε εκεί για το γύρισμα. Δεν δημιουργήσαμε καμία από τις εικόνες ούτε γράψαμε συνθήματα – απλά καταγράψαμε αυτό που είδαμε. Οι λογοκριτές επισημαίνουν μια άλλη σκηνή στην οποία ο Jan συναντά μερικούς Κούρδους παραστρατιωτικούς σε ένα δάσος και βέβαια το υλικό της ίδιας της σφαγής».

Από την ταινία Ζερ
(http://www.rudaw.net)

Ο Oz αντικατέστησε τα αναφερθέντα σημεία με μια μαύρη οθόνη αντί να τα κόψει εντελώς, για να δείξει στο κοινό ότι είχε υπάρξει λογοκρισία από το κράτος.

Ο Oz είναι ο σκηνοθέτης 13 ταινιών: Zer, Çinara Sipî (ντοκιμαντέρ), Once Upon a Time (ντοκιμαντέρ), The Last Season: Shawaks (ντοκιμαντέρ), The Storm, Far Away (ντοκιμαντέρ), The Photograph, Ax (μικρού μήκους), Teknede (ντοκιμαντέρ), Wenda (μικρού μήκους), Agire Jiyan: Rehsan (μικρού μήκους), Ellerimiz Kanat Olacak Uçup Gidecegiz (ντοκιμαντέρ), and El Yordamiyla Renkler (ντοκιμαντέρ).

Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει επισήμως τις φρικαλεότητες που έλαβαν χώρα στο Dersim, όπου δολοφονήθηκαν πάνω από 40.000 Κούρδοι και χιλιάδες άλλοι απελάθηκαν βίαια μεταξύ του 1937 και του 1938.

Οι πρόσφατες παραβιάσεις των δικαιωμάτων των Κούρδων από την Τουρκία δεν αναφέρονται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Η Τουρκία συλλαμβάνει σήμερα περισσότερους δημοσιογράφους και εργαζόμενους από οποιαδήποτε άλλη χώρα του κόσμου και έχει κλείσει κουρδικές εφημερίδες και τηλεοπτικά κανάλια για υποτιθέμενη παραγωγή «προπαγάνδας τρομοκρατίας».

ΠΗΓΕΣ:  rudaw.net , theregion.org