Την Παρασκευή 7 Δεκέμβρη στις 8.00μμ στο cafe bar βιβλιοπωλείο Locomotiva θα παρουσιαστεί το βιβλίο του Βάλτερ Μπένγιαμιν: “Υπερρεαλισμός. Το τελευταίο στιγμιότυπο της ευρωπαϊκής διανόησης” . Για το βιβλίο θα μηλήσουν ο μεταφραστής του Σάββας Στρούμπος και ο Σάββας Μάτσας

Η επιθυμία για τη μετάφραση του Υπερρεαλισμού του Μπένγιαμιν προέκυψε μετά το ξανά-διάβασμα του κειμένου στο οποίο οδηγήθηκα συναντώντας το εκπληκτικό έργο του Νικόλα Κάλα. Το κίνημα του Υπερρεαλισμού βρίσκεται στο κέντρο της δουλειάς του Κάλα και η πνοή που δίνει στο κίνημα, εμφυσεί και πάλι στα πνευμόνια του τον επαναστατικό αέρα, που χωρίς αυτόν ο Υπερεαλισμός πνέει τα λοίσθια. Στον Υπερρεαλισμό ο Μπένγιαμιν ανιχνεύει την εξεγερσιακή/ επαναστατική ρίζα του κινήματος, χωρίς να αμβλύνει την κριτική του στάση όπου το κρίνει αναγκαίο, αντλώντας το υλικό του από την Αναρχική και Μαρξιστική παράδοση.

Προηγούμενο ΆρθροΟ Τεό, ο Ουγκώ, οι 120 Χτύποι το Λεπτό: για την “ποταπή” ιστορία του HIV
Επόμενο ΆρθροΚίτρινα Γιλέκα σε γκρίζο φόντο
Η πόλη Κ φιλοδοξεί να είναι ένα σάιτ ποικίλης ύλης για την πολιτική από τα κάτω και την τέχνη, στην εγχώρια και τη διεθνή τους διάσταση. Η συντακτική ομάδα αποτελείται από ανθρώπους που ασχολούνται με την ανεξάρτητη δημοσιογραφία, τις τέχνες, την πολιτική και κοινωνική θεωρία, και συμμετέχουν σε κοινωνικά και πολιτικά κινήματα . Οι αναζητήσεις της ομάδας εκτείνονται, μεταξύ άλλων, στα πεδία των πολιτικών ανοιχτών συνόρων, της κατάργησης των φυλακών, και της αποδόμησης των συστημικών ΜΜΕ και της αστικής δικαιοσύνης Η πόλη Κ είναι ο προορισμός στο εμβληματικό Κιβώτιο του Άρη Αλεξάνδρου. Για μας προσλαμβάνει τον χαρακτήρα της κομμουνιστικής ουτοπίας και όλες τις χίμαιρες τις οποίες μπορεί αυτή να εμπεριέχει. Μερικά μονοπάτια προς μια ελευθεριακή ουτοπία θα επιχειρήσουμε κι εμείς να ιχνηλατήσουμε μέσα από το εγχείρημά μας, με οδηγούς την κριτική πληροφόρηση, τη φαντασία και την ελεύθερη διακίνηση ιδεών σε ένα ελεύθερο διαδίκτυο.