Παρά τις εκκλήσεις των ΗΠΑ για κατάπαυση του πυρός, οι μάχες κλιμακώνονται κοντά στο λιμάνι της Υεμένης Αλ Χουνταϊντά, απειλώντας τη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών και επιδεινώνοντας την ανθρωπιστική κρίση, με εκατομμύρια ανθρώπους να κινδυνεύουν από λιμοκτονία.
Το λιμάνι Αλ Χουνταϊντά είναι μια στρατηγική πόλη μέσω της οποίας περνάει πάνω από το 70% όλων των τροφίμων, καυσίμων, φαρμάκων και άλλων απαραίτητων προμηθειών που προορίζονται για το βόρειο τμήμα της χώρας, όπου ζει η πλειονότητα των κατοίκων της Υεμένης. Εάν το λιμάνι καταστραφεί θα επιδεινωθεί πολύ η κατάσταση για εκατομμύρια ανθρώπους. Η συνεχιζόμενη κλιμάκωση των επιθέσεων εναντίον του λιμανιού, από τον συνασπισμό ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας και Εμιράτων, επιβεβαιώνει ότι οι αμερικανικές εκκλήσεις για εκεχειρία δεν είναι τίποτα άλλο παρά κενά λόγια. Οι πρόσφατες δηλώσεις προσπαθούν να παραπλανήσουν τον κόσμο. Οι ηγέτες της Σαουδικής Αραβίας δεν ενδιαφέρονται για τη διπλωματία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν την επιρροή για να τερματίσουν τη σύγκρουση, αλλά προτιμούν να προστατεύσουν έναν διεφθαρμένο σύμμαχο. Η έκκληση των Ηνωμένων Πολιτειών για κατάπαυση του πυρός στην Υεμένη δεν είναι παρά ένας τρόπος για να σωθεί η υπόληψή της μετά την άρνηση της Σαουδικής Αραβίας να αγνοήσει το αίτημα της Ουάσινγκτον να διευκρινίσει τη δολοφονία του Κασόγκι.
Επιπλέον, ο Τράμπ και η διοίκησή του προφανώς προτιμούν να συνεχίσουν αυτόν τον καταστροφικό πόλεμο λόγω του κέρδους που αποφέρει από την πώληση των όπλων. Οι βόμβες που πέφτουν από τα αεροσκάφη της Σαουδικής Αραβίας κατασκευάζονται στις ΗΠΑ. Tα αεροσκάφη ανατροφοδοτούνται από αμερικανικά αεροσκάφη. H Wall Street Journal ανέφερε τον Σεπτέμβριο ότι ο υπουργός Εξωτερικών Mike Pompeo δεν έλαβε υπόψη του την ανησυχία του επιτελείου για τον μεγάλο αριθμό των θυμάτων στην Υεμένη, επειδή θα έθετε σε κίνδυνο πωλήσεις όπλων αξίας 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Το Αλ Χουνταϊντά, βρίσκεται στο επίκεντρο της σύγκρουσης και βομβαρδίζεται συνεχώς εδώ και πέντε μήνες. Υπολογίζεται ότι 300.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν την πόλη, αυξάνοντας τον ήδη τεράστιο αριθμό των εσωτερικά εκτοπισμένων της Υεμένης. Στο Αλ Χουνταϊντά και τις γειτονικές επαρχίες κατοικούν το 40% των 400.000 παιδιών της χώρας που υποφέρουν από οξύ υποσιτισμό, λέει η UNICEF. Ο σοβαρός υποσιτισμός γύρω από το Αλ Χουνταϊντά έχει διπλασιαστεί μόλις τον τελευταίο μήνα.
Αυτή τη στιγμή πάνω από 250.000 πολίτες παραμένουν στο Αλ Χουνταϊντά και εκατοντάδες έχουν σκοτωθεί από τον Σεπτέμβριο, όταν ξανάρχισαν οι σκληρές μάχες. Εκτός από τις αεροπορικές επιδρομές του συνασπισμού, πραγματοποιούνται και μάχες με εκτοξεύσεις πουραύλων και από τις δυο πλευρές.
Ο Φρέντρικ Μπερτράν, επικεφαλής της αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα της Υεμένης, δήλωσε την Τετάρτη ότι οι επιτιθέμενες δυνάμεις «έχουν μετακινηθεί γρήγορα γύρω από την πόλη» τις τελευταίες ημέρες και τώρα το λιμάνι είναι σχεδόν εντελώς αποκλεισμένο. Οι Χούτις έχουν αποκλείσει τους δρόμους με δοχεία μεταφοράς και τσιμεντόλιθους.
Το Αλ Χουνταϊντά δεν είναι μια τυχαία πόλη – περισσότερο από το 80% της ανθρωπιστικής βοήθειας που χρειάζεται απεγνωσμένα στην Υεμένη φτάνει εκεί. Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού λέει πως: «Η επιβίωση της Υεμένης εξαρτάται από την πόλη αυτή».
Η ανθρωπιστική κρίση εισέρχεται στο τέταρτο έτος
Καθώς η κλιμάκωση της ανθρωπιστικής κρίσης εισέρχεται στο τέταρτο έτος, οι εκτεταμένες συγκρούσεις, η σοβαρή οικονομική παρακμή, η επισιτιστική ανασφάλεια και η κατάρρευση των βασικών δημόσιων υπηρεσιών εξακολουθούν να επιβαρύνουν τον πληθυσμό, επιδεινώνοντας τα υπάρχοντα τρωτά σημεία. Η ανθρωπιστική κρίση της Υεμένης θεωρείται η χειρότερη στον κόσμο. Με περισσότερα από 3 εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν εκτοπιστεί από τον πόλεμο και με την οικονομία πολιορκημένη και ερείπια, τα Ηνωμένα Έθνη λένε ότι ο κίνδυνος λιμού θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο 22 εκατομμύρια ανθρώπους – περίπου τα τρία τέταρτα του πληθυσμού.
Η πλειοψηφία των 27,5 εκατομμυρίων ανθρώπων της Υεμένης ζουν σε απόσταση 100 μιλίων από τη δυτική ακτή. Οι περιοχές που βρίσκονται ανατολικά της πόλης Ataq είναι αραιοκατοικημένες. Ακόμα και πριν από τον εμφύλιο πόλεμο που ξέσπασε το 2015, η Υεμένη βασιζόταν σε μεγάλο βαθμό στις εισαγωγές τροφίμων, επειδή το νερό για τη γεωργία είναι σπάνιο. Από τότε, ο αποκλεισμός από αέρα, ξηράς και θάλασσα από τον συνασπισμό υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας έχει πλήξει τις προμήθειες τροφίμων, φαρμάκων και καυσίμων. Ακόμη και όταν οι προμήθειες φτάνουν στα λιμάνια, ο πόλεμος έχει καταστρέψει το οδικό δίκτυο που χρησιμοποιείται για τη διανομή και οι τιμές των τροφίμων έχουν αυξηθεί.
Ο εμφύλιος πόλεμος κλιμακώθηκε το 2015 όταν οι Σιίτες Χούτι από το βορρά κατέλαβαν την πρωτεύουσα Σαναά και διέλυσαν την κυβέρνηση του Abed Rabbo Mansour Hadi. Η σύγκρουση έχει μετατραπεί σε έναν από τους πιο άγριους διαμεσολαβητικούς πολέμους στη Μέση Ανατολή, ανάμεσα στο Ιράν, το οποίο υποστηρίζει τους αντάρτες Χούτι και τον συνασπισμό των Σουνιτών Μουσουλμάνων, που συμπεριλαμβάνει την Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, υποστηρίζοντας τις δυνάμεις του Χάντι. Οι πιο έντονες συγκρούσεις ήταν γύρω από τις μεγαλύτερες πόλεις.
Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι ο αριθμός των πολιτών που σκοτώθηκαν υπερβαίνει τους 15.000 . Είκοσι δύο εκατομμύρια πολίτες της Υεμένης εξακολουθούν να χρειάζονται βοήθεια, οκτώ εκατομμύρια κινδυνεύουν από πείνα και μια επιδημία χολέρας έχει πλήξει πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους. Όλες οι πλευρές της σύγκρουσης έχουν παραβιάσει τα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Η διεθνής βοήθεια έχει αυξηθεί από την έναρξη της σύγκρουσης, ιδίως από τη Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ, καθώς προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την κακή δημοσιότητα σχετικά με τη συμπεριφορά τους στον πόλεμο.
ΠΗΓΕΣ: cfr.org, pbs.org, washingtonpost, cnn