Οι εκδόσεις των συναδέλφων παρουσιάζουν το βιβλίο του Έτορε Τσινέλα “Ο άλλος Μαρξ”, την Πέμπτη 11 Απριλίου στις 7.30μ.μ. στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών (Πατησίων 47), για το βιβλίο θα μιλήσει ο συγγραφέας.
Στο βιβλίο αυτό ο ιστορικός Έτορε Τσινέλα μελετάει την εκπληκτική διανοητική και πολιτική μεταμόρφωση του ύστερου Μαρξ. Ξεκινώντας από τη δεκαετία του 1870 και μέχρι τον θάνατό του, το 1883, ο Μαρξ αρχίζει να αμφισβητεί τα συμπεράσματα των προηγούμενων έργων του και να έχει σοβαρές αμφιβολίες για την πιθανότητα μιας προλεταριακής επανάστασης στη Δύση. Εξού και η παθιασμένη μελέτη της αγροτικής κοινότητας στη Ρωσία και του πρωτόγονου κόσμου, αλλά και οι δεσμοί και ο θαυμασμός του για τους ναρόντνικους αγωνιστές της Θέλησης του Λαού, γνωστούς για τις θεαματικές τρομοκρατικές ενέργειες, που κορυφώθηκαν με τη δολοφονία του τσάρου Αλέξανδρου Β΄. Υπό την επίδραση του ρωσικού λαϊκισμού, ο Μαρξ εγκαταλείπει βαθμιαία το ευρωκεντρικό όραμα και την πίστη στον επαναστατικό ρόλο της εργατικής τάξης και αγκαλιάζει την ελπίδα ότι η αγροτική Ρωσία μπορεί να κάνει το πρώτο βήμα προς τον κομμουνισμό.
Ο Έτορε Τσινέλα έχει συμμετάσχει σε πλήθος διεθνών συνεδρίων στην Ιταλία και στο εξωτερικό. Έχει δώσει μαθήματα και σεμινάρια σε πολλά ξένα πανεπιστήμια. Έχει συλλέξει αρχειακό υλικό για τις μελέτες του στις σημαντικότερες ιταλικές και ευρωπαϊκές βιβλιοθήκες (Νάπολη, Φλωρεντία, Ρώμη, Μιλάνο, Παρίσι, Μόνακο ντι Μπαβιέρα, Λονδίνο, Βιένη, Βίλνιους, Μόσχα, Ελσίνκι).
Μετά την κατάρρευση του ανατολικού μπλοκ δούλεψε επανειλημμένως στο κεντρικό Αρχείο του κόμματος στη Μόσχα (σήμερα επονομαζόμενο κρατικό ρώσικο Αρχείο πολιτικό-κοινωνικής ιστορίας, RGASP), επιμελούμενος επίσης, μαζί με άλλους μελετητές Ιταλούς και ξένους, την δημοσίευση πηγών σχετικών με τη σοβιετική ιστορία.
Έχει δημοσιεύσει πλήθος άρθρων (κάποια από αυτά στα γαλλικά, αγγλικά, γερμανικά, πολωνικά, ρώσικα) σε ποικίλα θέματα της ρωσικής και σοβιετικής ιστορίας, της ιστορίας της Ουκρανίας, της σύγχρονης ιστορίας και της ιστορίας της ιστοριογραφίας. Έχει επίσης συγγράψει κείμενα για την ελληνική λογοτεχνία και για την ιστορία των κλασικών σπουδών.
Η πιο γνωστή μελέτη του είναι La tragedia della rivoluzione russa (1917-1921), Milano, 2000 (810 σελ.), που ανατυπώθηκε έναν χρόνο αργότερα στο Storia universale, «Corriere della sera» με τον τίτλο La rivoluzione russa (volume 22).
Τελευταία του βιβλία: 1905. La vera rivoluzione russa (2008), Carmine Crocco. Un brigante nella grande storia (2010 e 2016), 1917. La Russia verso l’abisso (2012 e 2017), L’altro Marx (2014), Ucraina 1932-1933. Il genocidio dimenticato (2015) e Lo zar e il latino. Gli studi classici in Russia tra Otto e Novecento (2018).