Δύο μέρες μετά την εμφάνιση του κοροναϊού στη Βηθλεέμ, ο Amjad Zaghir, ιδιοκτήτης βιοτεχνίας υποδημάτων στην παλαιστινιακή πόλη Χεβρώνα, συνειδητοποίησε ότι η Δυτική Όχθη θα χρειαζόταν σύντομα μάσκες προσώπου. Λιγότερο από τρεις εβδομάδες αργότερα, είναι τώρα ο μοναδικός κατασκευαστής μασκών στην περιοχή.
Η βιοτεχνία του Zaghir για μάσκες -που στήθηκε μέσα σε μία νύχτα-παράγει τώρα χιλιάδες μάσκες την ημέρα και βοηθάει χιλιάδες Παλαιστίνιους να προστατευθούν από τον ιό.
Ο Zaghir ξεκίνησε τη δουλειά μόλις έφτασαν οι ειδήσεις για τις πρώτες διαγνωσθείσες περιπτώσεις COVID-19 στη Βηθλεέμ. Αγόρασε μια μάσκα και άρχισε να τη μελετά, γυρίζοντας την αριστερά και δεξιά.
Αρχικά πίστευε ότι θα μπορούσε να τις φτιάξει με κάποια από τα υλικά που χρησιμοποιεί για την κατασκευή υποδημάτων. «Ρώτησα έναν φίλο μου φαρμακοποιό ποια υλικά χρησιμοποιούνται για να κάνουν μάσκες», είπε ο Zaghir. «Μου εξήγησε ότι αυτό που χρησιμοποιούμε στον τομέα των υποδημάτων είναι ακατάλληλο και μου έδειξε τη σωστή κατεύθυνση».
Ο Zaghir άρχισε να ψάχνει για το σωστό ύφασμα στη Χεβρώνα. Βρήκε έναν πωλητή που είχε αγοράσει το υλικό από την Τουρκία πριν από ένα χρόνο, αλλά το άφησε αχρησιμοποίητο επειδή ήταν φθηνότερο να εισάγονται μάσκες από την Κίνα από το να παράγονται στη Χεβρώνα. Ο Zaghir αγόρασε το ύφασμα, το οποίο ο φίλος του φαρμακοποιός επιβεβαίωσε ότι ήταν το σωστό υλικό.
«Αρχικά, προσπάθησα να ράβω τις μάσκες χρησιμοποιώντας την ίδια μηχανή που χρησιμοποιούσαμε για να ράβω παπούτσια. Αλλά αυτή η απόπειρα ήταν ανεπιτυχής επειδή το ύφασμα για τις μάσκες ήταν πολύ λεπτό και σκιζόταν», δήλωσε ο Zaghir. «Προσπάθησα να σιδερώσω το ύφασμα για να δημιουργήσω τις πτυχώσεις, αλλά κατέληξα να το καίω».
Ο Zaghir προσπάθησε στη συνέχεια να το σιδερώσει με στεγνό καθάρισμα. Κι αυτό όμως απέτυχε επειδή όπως είπε το λεπτό ύφασμα δεν μπορούσε να αντέξει την υψηλή θερμότητα.
Αλλά ο Zaghir δεν παραιτήθηκε – ειδικά όταν έμαθε ότι οι μάσκες τέλειωναν στη Δυτική Όχθη και δεν ήταν το κέρδος που τον ώθησε. «Πρόκειται για βοήθεια προς τον λαό μου, και ένας τρόπος για άνοιγμα θέσεων εργασίας», είπε. «Υπάρχει κρίση στη Χεβρώνα και πολλοί είναι άνεργοι».
Ο Zaghir ταξίδεψε σε όλη την πόλη, συμβουλευόμενος τα εργαστήρια ραπτικής και τους φαρμακοποιούς. Τελικά, ανακάλυψε ότι υπάρχει μια μηχανή στην πόλη που μπορεί να διπλώνει τις μάσκες ενώ τις σιδερώνει. Για να μετριάσει τα επίπεδα θερμότητας στους 400 βαθμούς Κελσίου έβαλε τις μάσκες ανάμεσα σε στρώματα χαρτιού. Το πείραμα λειτούργησε.
«Την πρώτη μέρα, κατάφερα να δημιουργήσω μόνο 500 μάσκες», είπε. «Την επόμενη μέρα, έκανα άλλες 1.000. Στη συνέχεια έφερα 20 εργαζομένους για να αυξήσω την παραγωγή».
Το όνομα της βοτεχνίας είναι «Zaghir», που σημαίνει «μικρό» στα αραβικά. Και ενώ η ίδια η βιοτεχνία μπορεί πράγματι να είναι μικρή, έχει όμως γίνει η πρώτη και μοναδική επιχείρηση του είδους της στην Παλαιστίνη, κατασκευάζοντας 7.000 με 9.000 μάσκες την ημέρα.
Ωστόσο, ο Zaghir δεν είναι ικανοποιημένος με τις ποσότητες. Ξεκινώντας την επόμενη εβδομάδα, έχει σχέδια να επεκτείνει ακόμα περισσότερο την παραγωγή για να συμβαδίσει με τη ζήτηση. Έχει ήδη βρει ένα άδειο εργαστήριο, το οποίο σύντομα θα στελεχώσει, πρόσθεσε.
«Οι μάσκες πωλούν γρηγορότερα από τα γλυκά», είπε ο Zaghir. Τις πωλεί σε κυβερνητικούς υπαλλήλους, νοσοκομεία, ακόμη και στην παλαιστινιακή αστυνομία. Μόνο το Σάββατο παρέδωσε 5.000 μάσκες στην αστυνομία στη Ναμπού. Σε επίσημα ιδρύματα, πουλάει τις μάσκες με συμβολικό κόστος 1,50 NIS ανά μονάδα – μια τιμή που καθορίζεται από τον κυβερνήτη της Χεβρώνας. Στα φαρμακεία και τους άλλους πωλητές, το ποσοστό είναι διαφορετικό.
«Άρχισα να λαμβάνω παραγγελίες από την Ιορδανία, το Κουβέιτ, τις χώρες του Κόλπου και τον Καναδά», είπε. «Ακόμη και ισραηλινοί πωλητές έφτασαν σε μένα για να αγοράσουν τις μάσκες μου, αλλά δεν έχω αρκετούς εργαζόμενους. Μακάρι να μπορούσα να προμηθεύσω όλους».
Ωστόσο, το υλικό που χρησιμοποιεί ο Zaghir σύντομα θα εξαντληθεί. Έχει ήδη παραγγείλει περισσότερο, αλλά οι χώρες κλείνουν τα σύνορά τους για να περιορίσουν την εξάπλωση του κορωναϊού. Η πανδημία έφτασε επίσης στην Τουρκία, όπου πρόκειται να εξαχθεί το υλικό.
Αλλά ο Zaghir είναι ψύχραιμος. «Είμαι βέβαιος ότι θα μπορέσω να φέρω το υλικό. Επικοινώνησα με το Παλαιστινιακό Εμπορικό Επιμελητήριο και με τη σειρά τους προσέφυγαν στο Ισραηλινό Εμπορικό Επιμελητήριο, το οποίο στη συνέχεια επικοινώνησε με τελωνειακά και άλλα όργανα σχετικά με αυτό το θέμα», δήλωσε. «Πρόκειται για μια κρίση για την υγεία, μια παγκόσμια πανδημία, κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Δεν είναι δουλειά ως συνήθως, γι αυτό είμαι πολύ σίγουρος ότι θα μου επιτρέψουν να εισάγω το υλικό».
Ο Zaghir πιστεύει ότι σε μια εβδομάδα, θα είναι σε θέση να παράγει 100.000 μάσκες την ημέρα. «Σήμερα, δοκιμάσαμε μια νέα τεχνική ραπτικής που αποδείχθηκε επιτυχημένη και κάναμε 15.000 μάσκες. Αυτό είναι το μεγαλύτερο ποσό από τότε που ξεκινήσαμε. Η μάσκα μου είναι μοναδική, δεν μοιάζει με καμιά άλλη στον κόσμο. Όποιος δει αυτή τη μάσκα θα ξέρει αμέσως ότι έχει φτιαχτεί στην al-Khalil (Χεβρώνα)», πρόσθεσε.
ΠΗΓΗ:972mag.com / Μετάφραση: Ά.Ιωαννίδου