Η αλήθεια είναι ότι από επιτραπέζια γνωρίζω τα κλασικά, όσα όλοι-ες είχαμε κατά καιρούς ως παιδιά που μεγαλώσαμε τη δεκαετία του ’80 και ίσως τη δεκαετία του ’90. Μετά από την παιδική ηλικία και την ανακάλυψη των video games, ξαναγύρισα εκεί μόνο μέσω των επιτραπέζιων γνώσης. Οπότε, όταν έτυχε να συναντήσω την ομάδα των Against Modern Boardgames (ΑΜΒ) κατάλαβα ότι χάνω κάτι από μια τέχνη και από έναν κόσμο εξίσου δημιουργικό, μαγικό και όμορφο με τον δικό του τρόπο. Έτσι, αποφασίσαμε (μέσω διάφορων δυσκολιών) να κάνουμε μια συνέντευξη για την πόλη Κ μας και για την οποία τους ευχαριστώ θερμά!

Προσωπικά δεν έχω κάποια μεγάλη εμπειρία από επιτραπέζια. Επίσης δεν μου είχε περάσει ποτέ από το μυαλό ότι θα μπορούσε κάποιος να ασχολείται ερασιτεχνικά με την κατασκευή επιτραπέζιων παιχνιδιών. Οπότε είναι μια καλή ευκαιρία, η πρώτη ερώτηση να είναι κάπως τυπική: Πώς ασχοληθήκατε με τη δημιουργία επιτραπέζιων και πώς προέκυψε το Against Modern Boardgames;

H ιστορία του AMB (Against Modern Boardgames) ξεκινάει οχτώ μήνες πριν αλλά στην πραγματικότητα πρέπει να γυρίσουμε τρία με τέσσερα τουλάχιστον χρόνια πίσω για να βρούμε την άκρη του νήματος. Κάποια ξεχασμένα επιτραπέζια στα πατάρια των σπιτιών μας , κάποιες φίλες και φίλοι που ακόμα ασχολούνταν με το συγκεκριμένο χόμπι, αποτέλεσαν και την αφετηρία για να ξεθάψουμε ευχάριστες παιδικές μνήμες μακριά από την αποξένωση και το άγχος του εφιαλτικού σύγχρονου τρόπου ζωής.
Τα σκονισμένα Hero Quest, Dark World, Space Crusade κ.α. γρήγορα μας οδήγησαν να ψάξουμε όλο και περισσότερα tabletop παιχνίδια ανακαλύπτοντας γρήγορα έναν ολόκληρο ξεχασμένο κόσμο. Ταξιδέψαμε πίσω στις δεκαετίες και γρήγορα φτάσαμε σε παιχνίδια άλλων εποχών όπως το Hero (1980), το Dark Tower (1981), το Willow (1988) μελετώντας την αισθητική και τον μηχανισμό τους. Συνειδητοποιήσαμε σχεδόν αμέσως την αλλαγή

AMB Team

και την εξέλιξη ως προς την πολυπλοκότητα των εν λόγω παιχνιδιών.
Γρήγορα καταλάβαμε ότι αυτό που μας ενδιέφερε ήταν το ταξίδι στην περιπέτεια, το να ζήσεις την ιστορία του παιχνιδιού και όχι τόσο το να κατανοήσεις και να κατακτήσεις τον πολύπλοκο μηχανισμό τους. Αυτό που λέμε “straight to the point” ή αλλιώς “να σκοτώσεις τον δράκο και να κατακτήσεις τη Βασίλισσα”.
Η ιδέα δεν άργησε να έρθει. Ένα βροχερό βράδυ του προηγούμενου Φεβρουαρίου με πολεμοφόδια μας μία απλή ακουαρέλα, μολύβι, γόμα, ένα ζευγάρι ζάρια , μερικά αντίχριστα Black Metal και Punk Βινύλια ξεκίνησε ο σχεδιασμός του πρώτου μας παιχνιδιού με τον τίτλο “The Heretic”. Αποδίδοντας φυσικά φόρο τιμής στο ομότιτλο FPS (First Person Shooter) του 1994. Λίγες εβδομάδες αργότερα η πρώτη σελίδα του παιχνιδιού απέκτησε τη δική της σελίδα στο Facebook και γρήγορα προσέλκυσε αρκετές δεκάδες άτομα τα οποία ξεκίνησαν δειλά δειλά να μας ρωτούν για το συγκεκριμένο παιχνίδι.
Με μεγάλη χαρά, μία παλιά γνώριμη (ας την πούμε Χ.) ενθουσιάστηκε τόσο πολύ με την ιδέα, που ξεκίνησε να σχεδιάζει το παιχνίδι από την αρχή. Έτσι η Demo Version απέκτησε σιγά σιγά τον επαγγελματισμό που της άξιζε. Οι κάρτες, το ταμπλό, τα πιόνια, το κουτί σχεδιάστηκε όλο εξαρχής. Γρήγορα η ομάδα μας απέκτησε χημεία και ο κόσμος βλέποντας σιγά σιγά την πρόοδο του “The Heretic” άρχισε να μας στέλνει τα δικά του μηνύματα όπως και τις ιδέες του. H ιδέα του να ξεκινήσουμε δικό μας label επιτραπέζιων έπεσε στο τραπέζι και σε μία στιγμή γεννήθηκε η AMB.

Μια, επίσης “τυπική”, ερώτηση είναι να μας δώσετε λίγο κάποια στοιχεία για εσάς. Εντάξει όχι πολύ προσωπικά, αλλά τα βασικά. Ποιοι είναι οι ΑΜΒ και τι θέλουν από τον κόσμο των board games; Μήπως έχετε κάποια πολύ εξειδικευμένη γνώση που σας καθιστά δημιουργούς board games την οποία θα θέλατε να μοιραστείτε;

Όχι, καμία εξειδικευμένη γνώση δεν υπάρχει. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που καθυστερούμε τόσο τις δημιουργίες μας. Προχωράμε και μαθαίνουμε καθημερινά. Ψάχνουμε, συζητάμε και μοιράζουμε τους ρόλους ανάλογα με τις ικανότητες μας σαν άτομα. Κάποιος είναι καλύτερος στο gameplay, κάποιος είναι καλύτερος στο graphic design. Σίγουρα μεγάλη μας φιλοδοξία είναι το να κάνουμε ανθρώπους που δεν ασχολούνται με αυτό το χόμπι να ασχοληθούν και να κάνουμε, έστω και για λίγο, το μυαλό τους να ταξιδέψει σε χρόνους και κόσμους διαφορετικούς. Αν μας ρωτούσες πως φανταζόμαστε αυτούς που θα παίξουν τα επιτραπέζια μας, τότε θα σου τους περιγράφαμε σαν αλητάμπουρες, καραφλοχαίτουλες με πέτσινα που συλλέγουν δίσκους Bolt Thrower και μεθοκοπούν, παρά φλωροντυμένους μεσήλικες που παίζουν Monopoly, τραγουδούν κουμπαγιά οικογενειακώς και περιμένουν να αρχίσουν οι ειδήσεις στις εννέα.

Οκ, είπαμε τα βασικά. Για το παρόν και το μέλλον, εκτός του “Heretic” προετοιμάζετε κάτι άλλο;

Τη στιγμή που μιλάμε, θέλουμε να πιστεύουμε πως βρισκόμαστε λίγες μόνο στροφές πριν την έκδοση του “Heretic”, ενώ ήδη δουλεύουμε το δεύτερο μας παινίδι.

Ένα Gamebook επηρεασμένο από αντίστοιχα βιβλιοπαιχνίδια του Dever & Chalk της δεκαετίας του ’80 με πρωταγωνιστή τον “Lonewolf”.

Against Modern Boardgames (ΑΜΒ) λοιπόν. Γιατί Against άραγε;

Ο τίτλος του label μας, Against Modern Boardgames (ΑΜΒ), όπως αναφέραμε λίγο πιο πάνω, τονίζει την αντίθεση μας στην πολυπλοκότητα των σύγχρονων αντίστοιχων παιχνιδιών και κατ’ επέκταση του σύγχρονου τρόπου λειτουργίας των πραγμάτων. Η νυχτερίδα, το σήμα μας, σύμβολο του Nosferatu, τονίζει τον αναχρονιστικό και παλιομοδίτικο χαρακτήρα μας.

Τελικά, υπάρχει κάποιο υπόβαθρο στη δημιουργία επιτραπέζιων που να μπορεί να τους δώσει και καλλιτεχνικό χαρακτήρα;

O τρόπος με τον οποίο εμείς δημιουργούμε είναι αποτέλεσμα συζητήσεων και ανταλλαγής απόψεων. Σκέψης και σεβασμού μεταξύ των μελών μας. Επιθυμούμε να ζήσουμε, εμείς, οι οικογένειες μας, οι φίλοι μας σε ένα κόσμο μακριά από την αποστείρωση, με την ομαδικότητα και την συντροφικότητα ως θεμέλιο λίθο μίας νέας κοινωνίας. Τα παιχνίδια μας, σαν δημιουργίες, θέλουμε να είναι και αυτά κάποια από τα όπλα μας. Αν δεν ήταν παιχνίδια, θα ήταν τραγούδια, αν δεν ήταν τραγούδια θα ήταν πίνακες και ποιήματα.

Θα θέλατε να μιλήσουμε λίγο για την αγορά; Αρχικά, πόσο κόστος έχει μια τέτοια διαδικασία; Είναι απαγορευτική για τον ερασιτέχνη; Επίσης, θα θέλατε να μας ενημερώσετε για την κατάσταση; Δηλαδή, υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση λίγων εταιριών ή υπάρχει χώρος για αυτό που λέμε “ανεξάρτητες παραγωγές”, στα πρότυπα της μουσικής βιομηχανίας;

Κοίταξε να δεις, εμείς στη ψυχή μας πάνκηδες είμαστε. Προσπαθούμε να έχουμε μία εναλλακτική οπτική πάνω στα ζητήματα που μας απασχολούν. Τα επιτραπέζια παιχνίδια, όπως και όλα τα πράγματα στη σημερινή εποχή, βασίζονται στο marketing. Στις διαδικασίες δηλαδή που προηγούνται της πώλησης. Αν μιλάμε για το απόλυτο independency μέσα από μία Do it Yourself λογική και διαδικασία, τότε τα μέσα της εποχής μας, καθιστούν σχετικά εύκολη τη διαδικασία εκτύπωσης των components ενός παιχνιδιού, οπότε από εκεί και πέρα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το μεράκι και τις αντοχές που έχει ο δημιουργός να το τρέξει. 

Τα επιτραπέζια παιχνίδια δεν είναι τίποτα παραπάνω από είναι ξύλο, πλαστικό, ζάρια, χαρτόνια κλπ. Το κόστος καθορίζεται από το τι υλικά θέλει ο δημιουργός να χρησιμοποιήσει αλλά και το πόσα κομμάτια θα βγάλει. Δυστυχώς, κατά αντιστοιχία με το Discogs και τη μουσική, γνωστές πλατφόρμες crowdfunding έχουν ανάγει τα επιτραπέζια παιχνίδια σε είδος πολυτελείας.

Για να κλείσουμε, θέλω λίγο κλισέ ακόμα. Τι πιστεύετε για το μέλλον της ΑΜΒ στην εποχή της κρίσης;

Κρίση υπήρχε και πριν από αυτήν την εποχή απλά δεν μας είχε πιάσει ακόμα. No fate but what we make.  Σας ευχαριστούμε πολύ για τη φιλοξενία, ευχόμαστε καλή επιτυχία στο νέο σας αυτό εγχείρημα!

Μπορεί κάποιος/α να βρει τους AMB στα εξής:
Facebook – Against Modern Boardgames
Instagram – againstmodernboardgames
Twitter – AmbModern
Mail – againstmodernboardgames@gmail.com
Καθώς και στη νέα σελίδα τους (υπό κατασκευή)
https://am-board.games/