Για μια ακόμα φορά γίνεται επίκαιρο το παλιό σύνθημα του Συλλόγου Υπαλλήλων Βιβλίου-Χάρτου-Ψηφιακών Μέσων Αττικής: « Μου λέει πως είναι/ και πάω να τρελαθώ/ άνθρωπος του πνεύματος κι όχι αφεντικό».

Αυτήν τη φορά έχουμε να κάνουμε με τις απολύσεις των εργαζομένων που αποτελούσαν την προσωρινή διοίκηση του –υπό σύσταση– σωματείου εργαζομένων στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού (Ι.Μ.Ε.). Τον Ιανουάριο του 2015 ξεκίνησε η τρίτη προσπάθεια συγκρότησης επιχειρησιακού σωματείου με τη διαδικασία συλλογής υπογραφών, και αφού είχε συνταχθεί το καταστατικό του νέου σωματείου. Δύο μήνες μετά, και λίγο πριν την κατάθεση των απαραίτητων εγγράφων στο Πρωτοδικείο, η διοίκηση του Ι.Μ.Ε. προχώρησε στην απόλυση του προέδρου και του ταμία της προσωρινής διοικούσας επιτροπής του –υπό σύσταση– σωματείου, με αποτέλεσμα τη ματαίωση της προσπάθειας. Το δικαστήριο που ακολούθησε δικαίωσε τους απολυμένους και υποχρέωσε τον εργοδότη να τους επαναπροσλάβει και να τους καταβάλει τις προβλεπόμενες αποζημιώσεις.

Το Ι.Μ.Ε. μέχρι σήμερα αρνείται να εφαρμόσει τη νομιμότητα και προσπαθεί να ωθήσει τους εργαζόμενους σε οικονομικό στραγγαλισμό, εξαντλώντας όλα τα «παράθυρα» που παρέχει το νομικό πλαίσιο στον εργοδότη και με διαδικασίες που κρατάνε χρόνια και κοστίζουν υπέρογκα ποσά. Επιπλέον, τον Ιούλη του 2018 κατέθεσε μήνυση σε βάρος των απολυμένων για την δήθεν προσκόμιση ψευδών στοιχείων ζητώντας την ποινική τους δίωξη. Ενάντια στις πρακτικές ποινικοποίησης του αγώνα των απολυμένων του Ι.Μ.Ε. η Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος καλεί τα σωματεία-μέλη της σε  απεργιακή συγκέντρωση την Τετάρτη 28 Νοέμβρη, ημέρα της πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας, στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού στις 18.00 και δηλώνει την αμέριστη συμπαράστασή της στους απολυμένους συναδέλφους και συνδικαλιστές του Ι.Μ.Ε. Στη συγκέντρωση καλούν ακόμη το Σωματείο Τεχνικών Απασχολούμενων σε Ζωντανές Οπτικοακουστικές Εκδηλώσεις, το οποίο απαιτεί να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να υποχρεωθεί το Ι.Μ.Ε. να εφαρμόσει τη νομιμότητα και τις δικαστικές αποφάσεις, καθώς και το Σωματείο Εργαζομένων στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, καταγγέλλοντας την εργοδοτική τρομοκρατία και δηλώνοντας ότι μόνο η ενότητα των εργαζομένων μπορεί να βάλει φραγμό σε τέτοιου τύπου πρακτικές.