«Το δάσος των προγόνων μας δεν είναι πετρελαϊκό οικόπεδο. Η γη των Χουαοράνι δεν είναι προς πώληση»

Πούγιο, Εκουαδόρ – Στις 27 Φεβρουαρίου 2019, εκατοντάδες μέλη από 18 κοινότητες των αυτοχθόνων Χουαοράνι, έφτασαν στην πόλη Πούγιο του Ισημερινού – μετά από μακρύ ταξίδι από τις κοινότητές τους βαθιά μέσα στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου – για να καταθέσουν αγωγή μαζί με την πολιτική οργάνωση Pastaza CONCONAWEP και την Υπηρεσία του Διαμεσολαβητή.

Η αγωγή που ασκήθηκε εναντίον του Υπουργείου Ενέργειας και Μη Ανανεώσιμων Φυσικών Πόρων του Ισημερινού και του Γραμματέα Υδρογονανθράκων και του Υπουργείου Περιβάλλοντος, υποστηρίζει ότι τα δικαιώματα των Χουαοράνι στην ελεύθερη διαβούλευση, στην αυτοδιάθεση και στα δικαιώματα της φύσης, παραβιάστηκαν λόγω μιας ακατάλληλης διαδικασίας διαβουλεύσεων πριν από μια δημοπρασία κατά την οποία παραχωρήθηκαν εδάφη των Χουαοράνι στην περιοχή Pastaza, στην πετρελαϊκή εταιρία με την υψηλότερη προσφορά.

Το 2018, ο υπουργός υδρογονανθράκων του Ισημερινού ανακοίνωσε δημοπρασία 16 νέων οικοπέδων εκμετάλλευσης πετρελαίου που καλύπτουν σχεδόν επτά εκατομμύρια στρέμματα οδικών οδών χωρίς οδική κυκλοφορία στα εδάφη των περιοχών των Shuar, Achuar, Kichwa, Χουαοράνι, Shiwiar, Andoa και Sápara. Η περιοχή φιλοξενεί μερικά από τα υψηλότερα επίπεδα βιοποικιλότητας στον πλανήτη. Υπό την πίεση των αυτοχθόνων κοινοτήτων του Ισημερινού Αμαζονίου, το κράτος ανακοίνωσε τον Οκτώβριο του 2018 ότι η δημοπρασία πετρελαίου του Ronda Petrolera Suroriente θα μειωθεί από τις αρχικά 16 περιοχές σε δύο. Ενώ η απόφαση αυτή σηματοδότησε μια νίκη για την αντίσταση των αυτοχθόνων, συμπεριλαμβανομένων των Χουαοράνι, το κράτος ανακοίνωσε αργότερα ότι είναι πιθανόν να παραχωρηθούν εδάφη των Χουαοράνι σε επόμενο γύρο που θα παραδοθούν απευθείας στην κρατική εταιρεία Petroamazonas EP χωρίς περαιτέρω διαβούλευση με τους Χουαοράνι.

Οι μαρτυρίες του Χουαοράνι και τα τεκμηριωμένα αποδεικτικά στοιχεία που παρουσιάζονται στην αγωγή επιβεβαιώνουν ότι η προηγούμενη διαδικασία διαβούλευσης που διεξήχθη το 2012 από τον υπουργό υδρογονανθράκων και το υπουργείο περιβάλλοντος στις κοινότητες των Χουαοράνι Obepare, Daipare, Awenkaro, Teweno, Kenaweno, Toñanpare, Damointaro, Nemompare, Kiwaro, Tzapino, Tepapare, Gomataon, Akaro, Tarangaro, Kemono, και Titepare δεν συμμορφώθηκε με τα διεθνή πρότυπα διαβούλευσης, γεγονός που συνεπάγεται παραβίαση των δικαιωμάτων του λαού του Χουαοράνι στην αυτοδιάθεση, την ταυτότητα και την επικράτεια.

Εκτός από αυτούς τους ισχυρισμούς, οι Χουαοράνι απαιτούν – ως προληπτικό μέτρο – να μην επιτρέψει το κράτος νέες δημοπρασίες ή παραχωρήσεις σχετικές με εξορυκτικά έργα στην περιοχή, και ειδικότερα στο οικόπεδο 22, το οποίο επηρεάζει το μεγαλύτερο μέρος του εδάφους του Χουαοράνι, μέχρι το κράτος να συμμορφωθεί με τα διεθνή πρότυπα όσον αφορά τη διαβούλευση.

Η προτεινόμενη δημοπρασία του πετρελαϊκού οικοπέδου 22, που βρίσκεται εντός της επικράτειας των Χουαοράνι, έχει καταστεί σημείο αναφοράς για μια νέα στρατηγική που έχει στόχο να σταματήσει μια ευρύτερη δημοπρασία που πλήττει πολλές κοινότητες αυτοχθόνων του νότιου Αμαζονίου του Ισημερινού, και ενισχύει τις εγχώριες προσπάθειες για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία, τα αποδεδειγμένα αποθέματα πετρελαίου του Ισημερινού θα τελειώσουν σε λιγότερο από μια δεκαετία – ποσό ίσο με αυτό που καταναλώνει ο κόσμος κάθε δύο εβδομάδες. Το κόστος από την εξόρυξη ωστόσο θα είναι μια κολοσσιαία περιβαλλοντική καταστροφή για αιώνες, με καταστροφικές επιπτώσεις στα τροπικά δάση και στη ζωή, τον πολιτισμό και την ευημερία εκείνων που αποκαλούν σπίτι τους τον Αμαζόνιο.

Στα μέσα του 2018, οι Χουαοράνι ξεκίνησαν μια παγκόσμια ψηφιακή εκστρατεία για να προειδοποιήσουν πιθανούς επενδυτές πετρελαίου ότι «Το δάσος των προγόνων μας δεν είναι πετρελαϊκό οικόπεδο. Η γη των Χουαοράνι δεν είναι προς πώληση», με μια επιστολή προς τη διεθνή πετρελαϊκή βιομηχανία, με τη δημοσίευση ισχυρών απεικονίσεων από drone και με έναν διαδραστικό χάρτη με πάνω από 180.000 στρέμματα της περιοχής των Χουαοράνι, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 9.300 GPS συντεταγμένων που σηματοδοτούν την βιοποικιλότητα των εδαφών τους, καθώς και τον εντοπισμό πάνω από 1.800 κολπίσκων και μονοπατιών. Ο αγώνας των Χουαοράνι έχει ήδη συγκεντρώσει μεγάλη προσοχή στα μέσα ενημέρωσης και 74.500 υπογραφές στην επιστολή.

Η πρόσφατη αγωγή έχει τη δυνατότητα να αποτελέσει σημαντικό προηγούμενο για μελλοντικές νομικές στρατηγικές για την υπεράσπιση των εδαφών και των δικαιωμάτων των αυτοχθόνων πληθυσμών σε όλο τον Αμαζόνιο και σε όλο τον κόσμο.

Συλλογή υπογραφών για στήριξη στον αγώνα των  Χουαοράνι:  https://waoresist.amazonfrontlines.org/action/#close