«Ε! Ομοσπονδιακοί! Αφήστε ήσυχα τα παιδιά μας!» (Hey, feds: Leave our kids alone!)

Δεκάδες μητέρες σχημάτισαν ανθρώπινη ασπίδα μεταξύ διαδηλωτών κατά του ρατσισμού και των ομοσπονδιακών δυνάμεων έξω από ομοσπονδιακό δικαστήριο στο κέντρο του Πόρτλαντ, την Κυριακή.

“Moms are here, feds stay clear,” («Οι μαμάδες είναι εδώ, οι ομοσπονδιακοί να φύγουν»), φώναζε η ομάδα περίπου 100 γυναικών, σύμφωνα με βίντεο που δημοσιεύτηκε στα κοινωνικά μέσα.

Πολλές από τις γυναίκες φορούσαν κίτρινα ρούχα, κράνη ποδηλάτου και κρατιόντουσαν από τα χέρια.

Ήταν τουλάχιστον η δεύτερη συνεχόμενη νύχτα που η ομάδα εμφανίστηκε στις συνεχιζόμενες διαδηλώσεις κατά της αστυνομικής βίας και του ρατσισμού.

Το Σάββατο 19 Ιουλίου το βράδυ, περίπου 30 μητέρες συγκεντρώθηκαν έξω από το ίδιο δικαστήριο για να σχηματίσουν φράγμα μεταξύ τοπικών και ομοσπονδιακών αξιωματούχων επιβολής του νόμου και διαδηλωτών.

Οι Μητέρες έμειναν για λίγες ώρες πριν οι ομοσπονδιακοί χρησιμοποιήσουν δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου λάμψης για να διαλύσουν το πλήθος, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

«Θα προστατεύσουμε το ειρηνικό δικαίωμα των πολιτών να διαμαρτύρονται», δήλωσε η Bev Barnum, διοργανώτρια του «Wall Of Moms».

Η 35χρονη έμπορος και μητέρα δύο παιδιών είπε ότι ήλπιζε πως η μη απειλητική εμφάνιση της ομάδας θα παρείχε προστασία στους διαδηλωτές – αλλά αργότερα δέχτηκαν δακρυγόνα από ομοσπονδιακούς αξιωματικούς. Ωστόσο, είπε ότι σκοπεύει να συνεχίσει να οργανώνει τις μητέρες να παραβρίσκονται στις διαδηλώσεις, οι οποίες συνεχίζονται στην πόλη για περισσότερες από 50 ημέρες.

«Θα βγαίνουμε έξω έως ότου κανένας διαδηλωτής να μη χρειάζεται προστασία», δήλωσε η Barnum.

Μητέρες κατά της αστυνομικής βίας (MAPB)

Οι Mothers Against Police Brutality (MAPB) είναι η φωνή της δικαιοσύνης για τα θύματα της αστυνομικής βίας και της θανατηφόρας βίας.

Το MAPB δημιουργήθηκε για να ενώσει τις μητέρες που έχουν χάσει τα παιδιά τους από την αστυνομική βία. Κάθε χρόνο οι οικογένειες χάνουν παιδιά και άλλους αγαπημένους τους από δολοφονίες της αστυνομίας. Ένας ανησυχητικά δυσανάλογος αριθμός αφροαμερικάνων και ισπανών ανδρών που σκοτώθηκαν από αστυνομικούς ήταν άοπλοι. Σχεδόν σε κάθε περίπτωση, αξιωματικοί που σκοτώνουν άοπλους έγχρωμους άνδρες δεν κατηγορούνται ποτέ για έγκλημα.

Όπως γράφουν οι Μητέρες στο site τους, στόχος τους είναι να βρούνε το θάρρος να αμφισβητήσουν τους υπάρχοντες νόμους και τις πρακτικές που αφήνουν τις οικογένειές ευάλωτες στην αστυνομική βία και τις νόμιμες δολοφονίες και δεν καταλήγουν σε κατηγορίες, ούτε δίκες και σε καμία λογοδοσία για αξιωματικούς που εμπλέκονται σε βία και θανάτωση αμάχων.

«Πρέπει να βρούμε το θάρρος να προκαλέσουμε τους εκπροσώπους μας στο Κογκρέσονα αναγνωρίσουν την αστυνομική βαρβαρότητα ως σοβαρή παραβίαση των πολιτικών δικαιωμάτων και να παρέμβουμε νομοθετικά όπως το Κογκρέσο έκανε στο παρελθόν, με τη θέσπιση των νόμων περί δικαιωμάτων του 1964 και του 1965 για τα δικαιώματα ψήφου. Πρέπει να βρούμε το θάρρος να προκαλέσουμε τον Πρόεδρο και το Υπουργείο Δικαιοσύνης να παρέμβουν σε κοινότητες όπου οι αστυνομικές υπηρεσίες παρουσιάζουν ένα μοτίβο βίας απέναντι στους πολίτες, να διερευνήσουν καταγγελίες πολιτών κατά τοπικών υπηρεσιών επιβολής του νόμου και να σταματήσουν να παρέχουν προηγμένα στρατιωτικά όπλα και εξοπλισμό που είναι εντελώς ακατάλληλος για τους τοπικούς αξιωματικούς.

Πρέπει να ξανασχεδιάσουμε την εκπαίδευση και τη συνεχή αναθεώρηση των αστυνομικών. Οι αξιωματικοί που εμπλέκονται στη χρήση υπερβολικής και θανατηφόρας βίας εμφανίζουν συνήθως ένα μοτίβο καταχρηστικής συμπεριφοράς και συνήθως έχουν γίνει πολλές καταγγελίες πολιτών εναντίον τους πριν από ένα μεγάλο περιστατικό. Οι υποψήφιοι για την αστυνομική ακαδημία πρέπει να υποβάλλονται σε πιο αυστηρό έλεγχο για να αποκλείσουν όσους έχουν ψυχολογικά προβλήματα ή κοινωνικές συμπεριφορές (δηλαδή φυλετικές προκαταλήψεις) που θα προκαλέσουν προβλήματα στις καθημερινές πιέσεις της αστυνομικής εργασίας».

Οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας που οργανώνονται μπροστά από το δικαστήριο του Πόρτλαντ ενάντια στην αστυνομική βία και τον ρατσισμό συνεχίζονται για 2 μήνες περίπου. Στην περιοχή εστάλησαν ομοσπονδιακές δυνάμεις για να μπει ένα τέλος στις διαδηλώσεις οι οποίες συχνά διαλύονται μετά από χρήση δακρυγόνων.

ΠΗΓΕΣ: nypost.com , mothersagainstpolicebrutality.org/

πόληΚ