του Κώστα Σβόλη
Μια έκθεση ζωγραφικής σ’ ένα καφενείο των Εξαρχείων δεν είναι κάτι το συνηθισμένο, ειδικά εάν πρόκειται για την έκθεση μιας ζωγράφου από το Κουρδιστάν που ζει και εργάζεται στην Γερμανία.
Την Κυριακή 18 Νοέμβρη, στις 19.00 εγκαινιάζεται στο καφενείο Aylak (Εμ. Μπενάκη 73) η έκθεση ζωγραφικής «Ανάσα και Φως» της Dilek Piya Koç. Η ζωγράφος γεννήθηκε το 1982 στην πόλη Dersim στο ανατολικό Κουρδιστάν και εκεί έζησε τα παιδικά της χρόνια.
Στο Dersim το 1938 το τουρκικό κράτος προχώρησε σε μια από τις πιο αιματηρές σφαγές του κουρδικού λαού μετά από μιαν εξέγερση, την οποία κατέστειλε με απίστευτα βίαιο τρόπο. Πάνω από 150.000 άνθρωποι –στην πλειοψηφία τους παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένοι– δολοφονήθηκαν από τον τουρκικό στρατό. Ο υπόλοιπος πληθυσμός της περιοχής εκτοπίστηκε και χιλιάδες πέθαναν μακριά από την πατρίδα τους, στην οποία οι Κούρδοι μπόρεσαν να επιστρέψουν μόνο μετά από 10 χρόνια.
Τα παιδικά χρόνια της Dilek Piya Koç σημαδεύτηκαν από τις αφηγήσεις και τα βιώματα αυτής της γενοκτονίας. Τo 1980, την εποχή του στρατιωτικού πραξικοπήματος, η καταπίεση του τουρκικού κράτους άρχισε πάλι να εντείνεται στην περιοχή του Dersim, με αποτέλεσμα χιλιάδες Κούρδοι να εξαναγκαστούν να πάρουν τον δρόμο της μετανάστευσης και η Dilek μαζί με την οικογένειά της μεταναστεύει στη Γερμανία.
Παράλληλα με τις σπουδές της συνεχίζει να ασχολείται με τη ζωγραφική, με την οποία είχε πάθος από παιδί.
Η ζωγραφική της είναι εμπνευσμένη από τον αγώνα των Κουρδισσών γυναικών στο Κομπάνι αλλά και των γυναικών στην Σενεγάλη ενάντια στην καταπίεσή τους από τον ISIS. Πάνω στον καμβά προσπαθεί να αποτυπώσει τη βία και την αδικία εναντίον των γυναικών. Έχει πραγματοποιήσει αρκετές εκθέσεις στη Γερμανία, ενώ αρκετά από τα έργα της έχουν χρησιμοποιηθεί για εξώφυλλα σε μυθιστορήματα και διηγήματα.