Η Ευρωπαϊκή Ένωση υπέγραψε συμβόλαιο ύψους 68 εκατομμυρίων δολαρίων με την ισραηλινή εταιρία ηλεκτρονικών συστημάτων επιτήρησης Elbit Systems Ltd για να περιπολεί μεγάλο μέρος της ακτογραμμής της Ευρώπης. Η συμφωνία που έγινε με το Κέντρο Μηχανικής και Ανάπτυξης Προϊόντων της Πορτογαλίας θα διαρκέσει δύο έτη με δυνατότητα ανανέωσης για δύο επιπλέον έτη.

Σύμφωνα με το συμβόλαιο, και σε συνεργασία με την πορτογαλινή CEiiA, η Elbit θα εγκαταστήσει στις ακτές της Ευρώπης το σύστημα Hermes 900 Maritime Patrol – ένα μη επανδρωμένο σύστημα επιτήρησης μεγάλης εμβέλειας προσαρμοσμένο στη θάλασσα και τις ακτές – και τον σταθμό ελέγχου εδάφους. Το σύστημα θα είναι εξοπλισμένο με θαλάσσιο ραντάρ, ηλεκτρο-οπτικό φορτίο, δορυφορική επικοινωνία και δέκτη συστήματος αυτόματου εντοπισμού (AIS).

Η Elbit είναι μια εταιρεία υψηλής τεχνολογίας που αναπτύσσει ένα ευρύ φάσμα συστημάτων άμυνας, εθνικής ασφάλειας και εμπορικών συστημάτων που πωλούνται παγκοσμίως. Η εταιρεία, που έχει μετοχές στο Τελ Αβίβ και στο Nasdaq, δραστηριοποιείται στους τομείς των αεροδιαστημικών, χερσαίων και ναυτικών συστημάτων, των διοικήσεων, του ελέγχου, των επικοινωνιών, των υπολογιστών, των συστημάτων παρακολούθησης πληροφοριών και αναγνωριστικών συστημάτων, μεταξύ άλλων.

Η εταιρεία Elbit Systems Ltd θα παράσχει στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θαλάσσιες μη επανδρωμένες υπηρεσίες περιπολίας αεροσκαφών και θεωρητικά τίποτα περισσότερο, αλλά αυτό μοιάζει μάλλον απίθανο τη στιγμή που η Ε.Ε. έχει αποδείξει πως θέλει να έχει τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών. Η παρουσία της ισραηλινής εταιρείας στη Μεσόγειο θα συμβάλλει προφανώς στην αναχαίτηση των σκαφών των προσφύγων με τον κίνδυνο να συμβάλλει σε περισσότερους θανάτους. Σύμφωνα με τον UNHCR, το φετινό έτος ήταν το χειρότερο σε θανάτους προσφύγων με 1600 να έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2018.

Ποια είναι η Elbit Systems

Η Elbit Systems είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες ασφάλειας και άμυνας του Ισραήλ, που ειδικεύεται στην παροχή ηλεκτρονικών συστημάτων στον στρατό , στα συστήματα επιτήρησης, στα UAV (μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα ή αεροσκάφη) και στα συστήματα ασφάλειας της χώρας. Προμηθεύει τον στρατό, το ναυτικό και την πολεμική αεροπορία με μια ποικιλία εξοπλισμού και έχει επωφεληθεί σε μεγάλο βαθμό από τις πολυάριθμες επιθέσεις και επιθέσεις του Ισραήλ στον παλαιστινιακό και λιβανέζικο λαό. Η Γάζα και ο νότιος Λίβανος, ειδικότερα, χρησιμεύουν ως βάση δοκιμών για τα όπλα και την τεχνολογία της Elbit, καθώς αναπτύσσει και ενισχύει συνεχώς τα προϊόντα της βάσει της εμπειρίας που αποκτάται από τις επιθέσεις κατά των ανθρώπων σε αυτές τις περιοχές.

Η Elbit και οι διάφορες θυγατρικές της συμβάλλουν άμεσα σε δύο από τις πιο ύπουλες πτυχές της Κατοχής: Στις αδιάκριτες επιθέσεις σε άμαχους πληθυσμούς, μέσω της παροχής μη επανδρωμένων αεροσκαφών και άλλου στρατιωτικού εξοπλισμού στις δυνάμεις της Κατοχής, και την ολοένα και πιο αυστηρή γκετοποίηση της Δυτικής Όχθης μέσω της παροχής ηλεκτονικών συστημάτων επιτήρησης κατά μήκος του Τείχους και των εποικισμών του Απαρτχάιντ.

Όπως όλες οι ισραηλινές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της στρατιωτικής τεχνολογίας, ο συνεχής πόλεμος και η Κατοχή δημιουργούν πολύτιμες ευκαιρίες μάρκετινγκ. Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Elbit, για παράδειγμα, μπορούν να πωληθούν στην παγκόσμια αγορά ως συσκευές “δοκιμασμένες στη μάχη”, αυξάνοντας σημαντικά τη ζήτησή τους και οδηγώντας στην υιοθέτησή τους από διάφορους διεθνείς στρατούς. Στο ίδιο πνεύμα, η εμπειρία που αποκτήθηκε από την κατασκευή και τη συντήρηση του Ισραηλινού Τείχους στη Δυτική Όχθη συνέβαλε άμεσα στο να κερδίσει η Elbit ένα συμβόλαιο για την παροχή τεχνολογίας στο Τείχος στα σύνορα ΗΠΑ – Μεξικού.

Σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού
(LUCY NICHOLSON/REUTERS)

Η παρουσία της Elbit Systems στον κόσμο

ΗΠΑ: Το αμερικανικό Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας επέλεξε την Elbit ως μια από τις πρωτογενείς επιχειρήσεις που εμπλέκονται στην κατασκευή του Τείχους της κατά μήκος των συνόρων μεταξύ ΗΠΑ και Μεξικού.Το 2006, η αμερικανική θυγατρική εταιρία Kollsman Inc., Elbit υπέγραψε συμβόλαιο για να συμμετάσχει στην κατασκευή του συνοριακού Τείχους ΗΠΑ – Μεξικού, το οποίο θα εκτείνεται σε όλη την Καλιφόρνια, την Αριζόνα, το Νέο Μεξικό και το Τέξας. Η Elbit θα συμβάλει στο “εικονικό Τείχος”, εγκαθιστώντας το Σύστημα Ελέγχου και Διαχείρισης Συνόρων (BCMS) το οποίο θα ελέγχει όλες τις κινήσεις των συνόρων.

Ηνωμένο Βασίλειο: Η Elbit έλαβε 800 εκατομμύρια λίρες στερλίνες για να ξεκινήσει μια κοινή επιχείρηση με την Thales UK για την ανάπτυξη ενός νέου μη επανδρωμένου αεροσκάφους για τον βρετανικό στρατό. Επίσης, οι κινητήρες που χρησιμοποιούνται στο Hermes 450 κατασκευάζονται από μια εταιρεία του Birmingham.

Αυστραλία: Από το 2005, η Αυστραλία χρησιμοποιεί το Skylark IV στο Ιράκ, το οποίο είναι ένα από τα μη επανδρωμένα μοντέλα της Elbit.

Πολωνία: Η Elbit έλαβε εντολή ύψους 3 εκατομμυρίων δολαρίων από το Υπουργείο Άμυνας της Πολωνίας για να εξοπλίσει οχήματα πολωνικού στρατού στο Ιράκ με συσκευές αντι-IED (για εκρηκτικά).

Τουρκία: Το 2005, οι εταιρείες Elbit και Israel Aircraft Industries κέρδισαν σύμβαση ύψους 150 εκατομμυρίων δολαρίων για την προμήθεια μη επανδρωμένων αεροσκαφών στον τουρκικό στρατό.

Καναδάς: Το 2006, ο Καναδάς πραγματοποίησε επείγουσα αγορά τουλάχιστον πέντε από τα mini-μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Elbit για να χρησιμοποιηθούν στο Νότιο Αφγανιστάν.

Βραζιλία: Η Elbit και η Βραζιλία έχουν υπογράψει αρκετές συμβάσεις αξίας περίπου 190 εκατομμυρίων δολαρίων συνολικά.

Σλοβενία: Η κυβέρνηση της Σλοβενίας επέλεξε την Elbit για να ενισχύσει το πρόγραμμα θωρακισμένων οχημάτων της.

Ρουμανία: Η Elbit τιμήθηκε με συμβάσεις για την προμήθεια μη επανδρωμένων πυργίσκων και ηλεκτροοπτικά συστήματα αξίας περίπου 15 εκατομμυρίων δολαρίων.

Κολομβία: Τον Ιούλιο του 2006, η εταιρία κατασκευής αεροσκαφών της Βραζιλίας Embraer επέλεξε την Elbit για την προμήθεια συστημάτων για την Κολομβιανή Πολεμική Αεροπορία.

Γαλλία: Το UAV Skylark I πωλήθηκε στη Γαλλία το 2008 για σκοπούς «αντιτρομοκρατίας» και για την ασφάλεια των συνόρων.

Κάτω Χώρες: Το Υπουργείο Άμυνας των Κάτω Χωρών επέλεξε την Elbit να προμηθεύσει τον Βασιλικό Ολλανδικό Στρατό με προηγμένα συστήματα διαχείρισης μάχης που θα εγκατασταθούν σε δεξαμενές, θωρακισμένα οχήματα και άλλα.

Νότια Κορέα: Τον Δεκέμβριο του 2007, η Elbit επελέγη να προμηθεύσει τον Κορεάτικο στρατό με την Skylark 11 UAV.

Ελλάδα: Σύμφωνα με το υπουργείο εθνικής άμυνας, την Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2015, πραγματοποιήθηκε  στο ΓΕΝ παρουσίαση από εκπροσώπους εταιρείας «ELBIT» κ.κ. D. Avital και Y. Pascal σε αρμόδιους επιτελείς του ΓΕΝ, ΑΣ, και ΔΔΜΝ, επί των δυνατοτήτων αναβάθμισης συσκευής ESM TIMNEX – II Y/B τ.214. Το ESM TIMNEX είναι ένα προηγμένο σύστημα συλλογής πληροφοριών.
Το TIMNEX μπορεί να λειτουργεί ως αυτόνομο σύστημα ή πλήρως ενσωματωμένο στο  σύστημα μάχης του υποβρυχίου. Χρησιμπομποιείται σε υποβρύχια σε όλο τον κόσμο.

Παλαιστίνη: Στη Γάζα, η Elbit Systems παρείχε:
α) την τεχνολογία για τις τηλεκατευθυνόμενες βόμβες Lizard. Σύμφωνα με έκθεση για εγκλήματα πολέμου, μετά τους βομβαρδισμούς στη Γάζα πολλά θραύσματα από τις συγκεκριμένες βόμβες βρέθηκαν στους δρόμους, στα σχολεία, στις παιδικές χαρές, στα νοσοκομεία, και σε σπίτια των κατοίκων.
β) Συστήματα θερμικής απεικόνισης χειρός και στόχευσης
Χρησιμοποιήθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής σε στρατιωτικές επιθέσεις όπως στη Λωρίδα της Γάζας όπου το 82% των νεκρών ήταν πολίτες.
γ) Συσκευή εντοπισμού Falcon: Χρησιμοποιήθηκε από την ταξιαρχία Golani. Η ταξιαρχία είναι πασίγνωστη για τις αμέτρητες απώλειες Παλαιστίνιων πολιτών από τη στιγμή που σχηματίστηκε το 1948. Συμμετείχε επίσης στη σφαγή στον καταυλισμό της Τζενίν το 2002 και σε κάποιες από τις επιθέσεις στη Γάζα το 2014.

Tο Ισραηλινό Τείχος του Απαρτχάιντ (AFP Photo/Thomas Coex)

Στη Δυτική Όχθη: Τα συστήματα ασφαλείας που κατασκευάζονται από την Elbit έχουν συμβάλλει στη δημιουργία του Τείχους του στη Δυτική Όχθη με: α) Κάμερες επιτήρησης LORROS που κατασκευάστηκαν από την Elbit και ενσωματώθηκαν στις ηλεκτρονικές
περιφράξεις και στο Τείχος στην περιοχή της Ιερουσαλήμ καθώς και γύρω από τον εποικισμό Ariel. Η Elbit κατασκευάζει επίσης τα μη επανδρωμένα οχήματα εδάφους τα οποία χρησιμοποιούνται για να βοηθούν την περιπολία κατά μήκος της ζώνης ασφαλείας.
β) Το σύστημα TORC2H, που έχει σχεδιαστεί για ενισχύει τις δραστηριότητες της περιπολίας στα σύνορα συλλέγοντας δεδομένα και μεταφέροντάς τα στα στρατεύματα, διευκολύνοντας την απομακρυσμένη επιτήρηση ειδικών περιοχών του Τείχους. Όλα αυτά συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του Τείχους του Απαρτχάιντ το οποίο είναι ουσιαστικά ένα μέσο κλοπής της γης και των πηγών νερού των Παλαιστινίων. Μαζί με τους εποικισμούς, τις στρατιωτικές ζώνες, και τους δρόμους παράκαμψης έχει κατασχεθεί σχεδόν το 50% της γης της Δυτικής Όχθης και έχει διαιρέσει τα εδάφη σε έξι γκέτο.

Η συνεχιζόμενη στήριξη στο Ισραήλ

Μαζί με την παρουσία της ισραηλινής εταιρείας Elbit σε όλο τον κόσμο, ισραηλινές εταιρίες υπογράφουν συμβόλαια με χώρες παγκοσμίως. Σύμφωνα με αναφορές του Rocket News, μόνο τον Οκτώβριο, ισραηλινές εταιρείες υπέγραψαν συμφωνίες αγοράς με τα Ηνωμένα Έθνη για την παροχή υπηρεσιών ύδρευσης και ασφάλειας στις δυνάμεις του ΟΗΕ στην Αφρική. Το Ισραήλ επίσης κέρδισε συμβόλαιο 777 εκατομμυρίων δολαρίων για την προμήθεια πυροβόλων όπλων στην Ινδία. Επίσης, το Ισραήλ αποκαλύφθηκε ως κύριος εξαγωγέας συσκευών για την κατασκοπεία πολιτών που χρησιμοποιούνται από δικτατορίες ή αυταρχικές κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο .

Οι συμφωνίες αυτές και οι συμβάσεις πολλών εκατομμυρίων δολαρίων σε πολλά κράτη παγκοσμίως δεν είναι απλώς οφέλη για την ισραηλινή οικονομία, αλλά και αποδοχή των υπηρεσιών του Ισραήλ και της συνακόλουθης δυνητικής αύξησης της διεθνούς αξιοπιστίας του. Γεγονός που δίνει το πράσινο φως στη συνέχιση του ισραηλινού Απαρτχάιντ και στους συνεχείς βομβαρδισμούς στην Λωρίδα της Γάζας με θύματα κυρίως πολίτες και μικρά παιδιά που ζουν αποκλεισμένοι στο μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης του κόσμου.

ΠΗΓΕΣ:  palestinechronicle , stopthewall.org