Ο Άεντ  Άμπου Άμπρο, 20 ετών, που έγινε γνωστός από μια φωτογραφία του που έγινε δημοφιλής στο διαδίκτυο, τραυματίστηκε προχθές, Δευτέρα 5 Νοεμβρίου, από το ισραηλινό ναυτικό στο λιμάνι της Γάζας. Ο Άμπου Άμπρο πυροβολήθηκε στο πόδι του όταν το ισραηλινό ναυτικό άνοιξε πυρ κατά της θαλάσσιας διαμαρτυρίας 15 παλαιστινιακών σκαφών που κατευθύνονταν προς τα ύδατα του Ισραήλ.  Η θαλάσσια διαμαρτυρία ήταν μέρος των διαδηλώσεων για τη Μεγάλη Πορεία της Επιστροφής που πραγματοποιούνται από τα τελη Μαρτίου στα σύνορα του Ισραήλ με τη Γάζα.

Aed Abu Amro, Monday, November 5, 2018. (Photo: Mohammed Asad)

Στη φωτογραφία που τράβηξε στις 22 Οκτωβρίου ο   Mustafa Hassouna  του Anadolu Agency, ο  Αέντ  Άμπου Άμπρο   βρισκόταν στις διαδηλώσεις για τη Μεγάλη Πορεία της Επιστροφής, κρατώντας στο ένα χέρι την παλαιστινιακή σημαία και στο άλλο τη σφεντόνα.

Ο Άεντ  Άμπου Άμπρο έγινε σύμβολο του αγώνα των Παλαιστινίων και η φωτογραφία του συγκρίθηκε με τον πίνακα του Ευγένιου Ντελακρουά, «Η Ελευθερία οδηγεί τον λαό». Στην πραγματικότητα όμως η ζωή και ο αγώνας του Άεντ δεν έχει τίποτα το ρομαντικό.

Ο Άμπου Άμπρο ζει σε ένα σπίτι 90 τ.μ.  μαζί με την οικογένειά του.  Είναι ιδιοκτήτης ενός μικρού περίπτερου και κερδίζει περίπου 2,70 δολάρια την ημέρα από την πώληση τσιγάρων και δεν έχει χάσει ούτε μία μέρα από τις διαδηλώσεις. Όπως είπε ο ίδιος στο Mondoweiss, τα μισά χρήματά του τα δίνει στην οικογένειά του και τα άλλα μισά στο ταξί που τον μεταφέρει στις διαδηλώσεις, επειδή τα λεωφορεία πληρώνονται από τα πολιτικά κόμματα και αυτός θέλει να είναι ανεξάρτητος.

“Έτσι κανείς δεν μπορεί να με κατηγορήσει ότι υποστηρίζω οποιαδήποτε πολιτική ομάδα, έρχομαι μόνο επειδή το θέλω”, είπε.

Ο Αμπού Άμπρο είναι ένας από τους χιλιάδες Παλαιστίνιους που προσπαθούν να επιβιώσουν στην αποκλεισμένη από το Ισραήλ Γάζα. Επί σχεδόν επτά μήνες, οι Παλαιστίνιοι της Γάζας διαδηλώνουν κατά μήκος του φράχτη  με το Ισραήλ, απαιτώντας το δικαίωμά τους να επιστρέψουν στα σπίτια τους από τα οποία οι Ισραηλινοί τους εκδίωξαν   πριν από 70 χρόνια. Επίσης απαιτούν το τέλος του καταστροφικού αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας από το  Ισραήλ, ο οποίος κρατάει εγκλωβισμένους 2.000.000 ανθρώπους και τους στερεί κάθε δυνατότητα για μια φυσιολογική και ελεύθερη ζωή.

Friday October 26, 2018. (Photo: Mohammed Asad)

Από τότε που ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις της Μεγάλης Πορείας της Επιστροφής στις 30 Μαρτίου 2018, περισσότεροι από 218 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και χιλιάδες  τραυματίστηκαν από ισραηλινά στρατεύματα που βρίσκονταν στην άλλη πλευρά του φράχτη. Περίπου το 20% των Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν ήταν παιδιά.

Είναι συνηθισμένη τακτική για το Ισραήλ να στοχεύει πάντα την παλαιστινιακή νεολαία και τα παιδιά.  Η τελευταία στοχευμένη επίθεση σε παιδιά ήταν στις 28 Οκτωβρίου όταν τρεις παλαιστίνιοι έφηβοι που έπαιζαν κοντά στο φράκτη της Γάζας , σκοτώθηκαν σε  ισραηλινή αεροπορική επίθεση. Ήταν οι Khaled Bassam Saeed,  14 ετών,  Abdul Hamid Abu Zaher 13 ετών και  Mohammed Ibrahim al-Sattari  13 ετών.

mondoweiss, liberationnews