Την έκκληση εκατό παλαιστινίων καλλιτεχνών που απευθύνονται στους τραγουδιστές που έχουν επιλεχθεί να διαγωνισθούν στη Eurovision 2019 – μεταξύ των οποίων και η Κατερίνα Ντούσκα – στηρίζουν και ισραηλινοί καλλιτέχνες και τους ζητούν να μην τραγουδήσουν στο Τελ Αβίβ.

Στην επιστολή τους οι ισραηλινοί καλλιτέχνες εξηγούν πως  μια ειρηνική και δημοκρατική κοινωνία στο Ισραήλ είναι άμεσα συνδεδεμένη με τον σεβασμό των δικαιωμάτων των Παλαιστίνιων και το τέλος των εγκλημάτων πολέμου και της πολιορκίας της Γαζας.

Τονίζουν επίσης πως ο διαγωνισμός της Eurovision θα διεξαχθεί στο κέντρο του Τελ Αβίβ, στα ερείπια του παλαιστινιακού χωριού al-Shaykh Muwannis, του οποίου οι κάτοικοι είχαν εκτοπιστεί βίαια και δεν τους επιτράπηκε ποτέ να επιστρέψουν.

Ολόκληρη η επιστολή:

Αγαπητοί διαγωνιζόμενοι της Eurovision 2019,

Είμαστε ισραηλινοί καλλιτέχνες, μουσικοί, κινηματογραφιστές και συγγραφείς. Πολλοί από εμάς υπέγραψαν μια επιστολή που υποστηρίζει την παλαιστινιακή έκκληση για αλλαγή τόπου διεξαγωγής του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision 2019 από το Τελ Αβίβ. Και εξηγούμε το γιατί:

Εμείς, ως Εβραίοι Ισραηλινοί που επιθυμούμε να ζήσουμε σε μια ειρηνική, δημοκρατική κοινωνία, αναγνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει τρόπος να επιτευχθεί αυτό χωρίς να τερματιστεί η καταπίεση εκατομμυρίων Παλαιστινίων από την κυβέρνησή μας. Μια κοινωνία δεν μπορεί να θεωρηθεί δημοκρατική όταν επιβάλλει έναν στρατιωτικό νόμο σε εκατομμύρια πολίτες και όταν τους αρνείται τα βασικά δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος ψήφου. Πώς γίνεται σε μια δημοκρατία το ένα πέμπτο των ισραηλινών πολιτών, οι Παλαιστίνιοι Άραβες, να στερούνται ίσων δικαιωμάτων από το νόμο;

Οι νέοι μας άνδρες και γυναίκες είναι υποχρεωμένοι να υπηρετούν στον ισραηλινό στρατό κατοχής συμμετέχοντας στη διάπραξη κάθε είδους εγκλημάτων κατά των Παλαιστινίων, συμπεριλαμβανομένης της διατήρησης της παράνομης πολιορκίας της Γάζας.

«Θα ζήσουμε για πάντα με το σπαθί», υποσχέθηκε ο φανατικός πρωθυπουργός μας Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Λοιπόν, δεν θέλουμε να ζήσουμε με το σπαθί! Θέλουμε να ζήσουμε μια φυσιολογική, ειρηνική ζωή χωρίς να καταπιέζουμε ή να υποτάσσουμε κανέναν. Δεν θέλουμε τα παιδιά μας να ενταχθούν σε έναν στρατό που ο περισσότερος κόσμος κατηγορεί για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας.

Στο ίδιο το Τελ Αβίβ, το Ισραήλ εκτοπίζει τους αυτόχθονες Παλαιστίνιους της Γιάφα χρησιμοποιώντας οικονομικά και νομικά μέσα, εκδιώκοντας οικογένειες, κατεδαφίζοντας σπίτια και διακόπτοντας τις χρηματοδοτήσεις σε ολόκληρες γειτονιές.

Ο διαγωνισμός της Eurovision θα διεξαχθεί στο κέντρο του Τελ Αβίβ, στα ερείπια του παλαιστινιακού χωριού al-Shaykh Muwannis, του οποίου οι κάτοικοι είχαν εκτοπιστεί βίαια και δεν τους επιτράπηκε ποτέ να επιστρέψουν.

Σκεφτήκαμε πολύ σοβαρά τις προγραμματισμένες σας εμφανίσεις. Από τη μία πλευρά, θα ήταν υπέροχο να ακούσουμε τη μουσική σας και τα μηνύματά σας. Από την άλλη πλευρά όμως, αυτό το μήνυμα θα παραδοθεί στο Τελ Αβίβ, το οποίο το Ισραήλ χρησιμοποιεί ως μέσο δημοσίων σχέσεων για να αποσπάσει τον κόσμο από την στρατιωτική του κατοχή, τις πολιτικές απαρτχάιντ και την εθνοκάθαρση ενάντια στον παλαιστινιακό λαό. Θα είναι ο τέλειος αντιπερισπασμός.

Εμείς, ως καλλιτέχνες, δεν μπορούμε να μείνουμε σιωπηλοί όταν οι Παλαιστίνιοι συνάδελφοί μας υποφέρουν από τη φίμωση, την εξαθλίωση και τη βία, και σας ζητάμε να πάρετε θέση.

Οι Παλαιστίνιοι καλλιτέχνες σας παρότρυναν να αποχωρήσετε από την Eurovision και εμείς μαζί τους σας καλούμε να κάνετε το ίδιο, για χάρη τους και για το μέλλον μας.

Με εκτίμηση,

Aviad Albert, μουσικός
Shlomit Altman, καλλιτέχνης
Meira Asher, ηχολήπτης
Kerem Blumberg, σκηνοθέτης
Dror Dayan, κινηματογραφιστής
Anat Even και σκηνοθέτης
Ohal Grietzer, μουσικός
Nir Harel, καλλιτέχνης
Avi Hershkovitz, σκηνοθέτης κινηματογράφου
Liad Hussein Kantorowicz, εικαστικός
Νoki Katan, DJ
Jonathan Ofir, ηθοποιός και βιολιστής.
Hagar Ophir, εικαστικός
David Oppenheim, καλλιτέχνης, μουσικός
Michal Peleg, συγγραφέας
Νίρα Περέγκ, καλλιτέχνης
Timna Peretz, σκηνοθέτης
Sigal Primor, καλλιτέχνης
Danielle Ravitzki, μουσικός, εικαστικός καλλιτέχνης
Ben Ronen, εικαστικός καλλιτέχνης
Michal Sapir, μουσικός, συγγραφέας
Anka Schneidermann, καλλιτέχνης
Yonatan Shapira, μουσικός
Eyal Sivan, σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ
Eran Torbiner, ντοκιμαντέρ
Eyal Vexler, καλλιτεχνικός και πολιτιστικός παραγωγός και επιμελητής
Oriana Weich, καλλιτέχνης

 mondoweiss.net