Ο πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες παραιτήθηκε στις 10 Νοεμβρίου, μετά από πραξικόπημα του στρατού εναντίον του. Νωρίτερα, ο Μοράλες είχε ζητήσει νέες εκλογές και διάλογο εν μέσω της αυξανόμενης βίας και πρόκλησης της αντιπολίτευσης εναντίον της κυβέρνησης και των μελών του κόμματός του, το Κίνημα προς τον Σοσιαλισμό (MAS). Ο αντιπρόεδρος Alvaro Garcia Linera παραιτήθηκε επίσης.

Το πραξικόπημα εναντίον του Έβο Μοράλες καταγγέλθηκε ευρέως στη Λατινική Αμερική και σε όλο τον κόσμο από πολιτικούς, κοινωνικά κινήματα και διανοούμενους.

Ο Νικολάς Μαδούρο της Βενεζουέλας, ο οποίος αντιμετώπισε παρόμοιες βίαιες ακροδεξιές επιθέσεις εναντίον του και εναντίον των υποστηρικτών της Μπολιβαριανής Επανάστασης έγραψε: «Καταδικάζουμε κατηγορηματικά το πραξικόπημα ενάντια στον αδελφό μας, πρόεδρο Έβο Μοράλες. Μαζί με τα κοινωνικά και πολιτικά κινήματα του κόσμου, δηλώνουμε ότι στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις για την προστασία της ζωής των αυτοχθόνων πληθυσμών της Βολιβίας, των θυμάτων του ρατσισμού».

Ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Λούλα ντα Σίλβα, ο οποίος απελευθερώθηκε από τη φυλακή την Παρασκευή, μετά από 580 ημέρες σε άδικη φυλάκιση, εξέφρασε επίσης την αντίθεσή του στο πραξικόπημα: «Μόλις διαπίστωσα ότι έγινε πραξικόπημα στη Βολιβία και ότι ο σύντροφος Έβο Μοράλες αναγκάστηκε να παραιτηθεί. Είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι στη Λατινική Αμερική υπάρχει μια οικονομική ελίτ που δεν ξέρει πώς να συμβιώσει με τη δημοκρατία και την κοινωνική ένταξη των πιο φτωχών».

Κοινωνικά κινήματα, συνδικάτα και αριστερά πολιτικά κόμματα σε ολόκληρη την ήπειρο έχουν επίσης εκφράσει την αντίθεσή τους στο πραξικόπημα και καλούν τις βάσεις τους να κινητοποιηθούν για να απορρίψουν τις προσπάθειες της ρατσιστικής ελίτ της Βολιβίας να απειλήσει τη δημοκρατία και να θέσει σε κίνδυνο τις ζωές των πιο ευάλωτων στη χώρα.

Η πλατφόρμα Social Movements of ALBA έγραψε: «Αυτό το πραξικόπημα είναι μια απόδειξη πως η ελίτ στη Βολιβία δεν πιστεύει στη δημοκρατία και ότι ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών είναι ένα όργανο της ιμπεριαλιστικής πολιτικής των ΗΠΑ που απλά επιτρέπει στις κυβερνήσεις να υπάρχουν στις περιοχές που ελέγχει. Η κυβέρνηση του Έβο Μοράλες πάντα υπερασπιζόταν την αυτοκυριαρχία και τις δημοκρατικές διαδικασίες και γι’ αυτό ανατράπηκε. Διότι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν μπορεί να δεχτεί για πρόεδρο έναν αγρότη, εργάτη και αυτόχθονα που εγγυάται την ευημερία του λαού του. Για αυτόν, η Βολιβία θα πρέπει να είναι μια χώρα ελεγχόμενη από μια λευκή, φασιστική και ρατσιστική μειονότητα, διατεθειμένη να επιβάλει τη νεοφιλελεύθερη ατζέντα στα σχέδια του ΔΝΤ.

Τέλος, στέλνουμε ενέργεια σε όλες τις γυναίκες και τους άνδρες που έχουν αγωνιστεί για ριζοσπαστικές αλλαγές στη Βολιβία. Είμαστε μαζί σας και θα συνεχίσουμε προς τα εμπρός, είναι η στιγμή να επιστρέψουν η αντίσταση και η ανασυγκρότηση, η Βολιβία δεν θα επιστρέψει στο σκοτάδι του νεοφιλελευθερισμού. Η δύναμη των αγροτών, των αυτοχθόνων και των πρώτων εθνών θα επαναλάβει τον ιστορικό αγώνα που όλα αυτά τα χρόνια έχουμε στηρίξει και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε».

Δήλωση Νόαμ Τσόμσκι και Βιτζέι Πρασάντ

Στις 9 Νοεμβρίου, ο Νόαμ Τσόμσκι και Βιτζέι Πρασάντ κατήγγειλαν την απόπειρα πραξικοπήματος κατά του δημοκρατικά εκλεγμένου Προέδρου Έβο Μοράλες μαζί με ανθρώπους από όλο τον κόσμο που στηρίζουν στο διαδίκτυο των Έβο Μοράλες χρησιμοποιώντας το χάσταγκ #ElMundoConEvo (Ο κόσμος είναι με τον Έβο).

Η δήλωσή τους:

Στη Βολιβία βρίσκεται σε εξέλιξη ένα πραξικόπημα εναντίον της εκλεγμένης κυβέρνησης υπό την ηγεσία του Evo Morales.

Τμήματα των ενόπλων δυνάμεων – συμπεριλαμβανομένης της αστυνομίας – έχουν δηλώσει ανοιχτά ότι είναι πρόθυμα να επιτρέψουν σε φασιστικές ομάδες πολιτοφυλακής να επιτεθούν στο προεδρικό μέγαρο της Λα Παζ. Πρόκειται για μια πολύ σοβαρή κατάσταση.

Ο Έβο Μοράλες κάλεσε τα τέσσερα μεγάλα κόμματα να καθίσουν και να μιλήσουν για την πορεία τη δημοκρατία Βολιβία. Ζήτησε τη δημιουργία διαλόγου για να μην επιστρέψουν στις ημέρες των στρατιωτικών δικτατοριών και την κυριαρχία της ολιγαρχίας. Ο Μοράλες κάλεσε τα Ηνωμένα Έθνη, τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών, το Βατικανό και άλλους να βοηθήσουν να βρεθεί ένα μονοπάτι μακριά από το πραξικόπημα.

Το πραξικόπημα οδηγείται από την ολιγαρχία της Βολιβίας, η οποία έχει ενοχληθεί από την τέταρτη εκλογική απώλειά της από τα κόμματα στο Κίνημα του Σοσιαλισμού. Η ολιγαρχία υποστηρίζεται πλήρως από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, που εδώ και καιρό επιθυμεί να απομακρύνει τον Μοράλες και το κίνημά του από την εξουσία. Για περισσότερο από μια δεκαετία, το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πρεσβείας των ΗΠΑ στη La Paz έχει καταστήσει σαφές ότι έχει δύο σχέδια: Σχέδιο Α, το πραξικόπημα. Σχέδιο Β, δολοφονία του Μοράλες. Πρόκειται για σοβαρή παραβίαση του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και όλων των διεθνών υποχρεώσεων.

Είμαστε αντίθετοι στο πραξικόπημα και στηρίζουμε τον βολιβιανό λαό. Ελπίζουμε ότι θα μπορέσει να αντέξει στα χτυπήματα που θα δεχτεί τις ημέρες που θα ακολουθήσουν.

Ο Κόσμος είναι με τον Έβο. Το ίδιο και εμείς.

9 Νοεμβρίου 2019

ΠΗΓΗ: People Dispatch Home

poli-K.net