Το Παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου το πρωί, ισραηλινοί πυραύλοι χτύπησαν παλαιστινιακό σπίτι στο Deir al-Balah, στην κεντρική Γάζα, σκοτώνοντας έξι μέλη της ίδιας οικογένειας και τραυματίζοντας δεκατρία άλλα.

Το υπουργείο Υγείας δήλωσε ότι ισραηλινά F16 έριξαν πυραύλους σε ένα σπίτι στο Deir al-Balah, σκοτώνοντας έξι μέλη της οικογένειας και τραυματίζοντας τουλάχιστον δεκατρία άλλα από τα οποία τα περισσότερα είναι γυναίκες και παιδιά.

Δύο ακόμα νεκρά παιδιά βρέθηκαν κάτω από τα ερείπια εν μέσω συνεχούς αναζήτησης.

Ο Δρ Άσραφ αλ-Κέντρα, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας στη Γάζα, ανέφερε ότι τα μέλη της οικογένειας Sawarka (Abu Malhous) που σκοτώθηκαν είναι:

Rasmi Salem Odah Sawarka, 45.
Mariam Salem Nasser Sawarka, 45.
Mohannad Rasmi Salem Sawarka, 12.
Moath Mohmmad Σάλεμ Σάουρκα, 7.
Waseem Mohammad Salem Sawarka, 13.
Yosra Mohammad Awwad Sawarka, 39.

Μόνο ένα μικρό παιδί επέζησε από την ισραηλινή επιδρομή επειδή τον προστάτευσε στην αγκαλιά του ο νεκρός αδελφός του.

Οι νεκροί και τραυματίες Παλαιστίνιοι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Al-Aqsa, ενώ οι ιατροί και οι ομάδες διάσωσης ξεκίνησαν μια εκστρατεία αναζήτησης, για περισσότερους Παλαιστίνιους που μπορεί να είναι θαμμένοι στα ερείπια.

Η σφαγή των μελών της οικογένειας Sawarka ανεβάζει τον αριθμό των νεκρών Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν από ισραηλινούς πυραύλους (από τη Δευτέρα το πρωί) σε 34 ενώ περισσότεροι από 100 άλλοι τραυματίστηκαν. Μεταξύ των τραυματιών είναι τουλάχιστον 30 παιδιά και 13 γυναίκες.

Μια έγκυος έξι μηνών, που ονομάζεται Iman Abu Tayyim, υπέστη αποβολή από κρίση άγχους, μετά την εκτόξευση πυραύλων κοντά στο σπίτι της, στα ανατολικά του Khan Younis, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Η κλιμάκωση στη Λωρίδα της Γάζας ξεκίνησε όταν το ισραηλινό κράτος δολοφόνησε τον ανώτερο ηγέτη της Ισλαμικής Τζιχάντ, Baha ‘Abu al-‘Ata. Ισραηλινοί στρατιώτες εκτόξευσαν πύραυλο στο σπίτι του σκοτώνοντας τον ίδιο και τη σύζυγό του Asma, πολλά μέλη της οικογένειάς τους και μια γυναίκα από γειτονικό σπίτι, στην περιοχή Sheja’eyya, ανατολικά της πόλης της Γάζας.

Ισραηλινοί πυραύλοι προκάλεσαν διακοπή ρεύματος αφού χτύπησαν τις κύριες γραμμές ρευματοδότησης και μετασχηματιστές, ειδικά στην πόλη της Γάζας και στα βόρεια τμήματα της παράκτιας περιοχής.

Πριν από λίγη ώρα ανακοινώθηκε κατάπαυση του πυρός με Αιγυπτιακή διαμεσολάβηση.

Μάρτιος 2018 (Thomas Coex/AFP)

Η Λωρίδα της Γάζας βρίσκεται σε ισραηλινο-αιγυπτιακό αποκλεισμό εδώ και πάνω από μία δεκαετία, όπου η ελεύθερη κυκλοφορία του πληθυσμού των δύο εκατομμυρίων κατοίκων περιορίστηκε σημαντικά. Η ροή αγαθών και υπηρεσιών καθώς και οι ιατρικές προμήθειες παρεμποδίζονται σοβαρά εξαιτίας της πολιορκίας.

Παλαιστίνιοι συγκεντρώνονται κοντά στον περιμετρικό φράκτη για να συμμετάσχουν στη Μεγάλη Πορεία της Επιστροφής, μια σειρά εβδομαδιαίων διαμαρτυριών που άρχισαν τον Μάρτιο του 2018, ζητώντας το τέλος της 12χρονης πολιορκίας.

Από την έναρξη των συγκεντρώσεων στη Γάζα, 313 Παλαιστίνιοι διαδηλωτές σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά και χιλιάδες τραυματίστηκαν, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας. Οκτώ Ισραηλινοί σκοτώθηκαν κατά την ίδια περίοδο.

aljazeera.com  imemc.org

poli-k