4 ντοκιμαντέρ και 2 συζητήσεις για τους αγώνες των ιθαγενών λαών της νότιας Αμερικής για την αυτονομία.

22-23/11/2019 στις 19:00 στο TRISE (Κολοκοτρώνη 31, Σύνταγμα)

Πρόγραμμα:

Παρασκευή 22/11, 19:00

“Pueblo Macizo” (Κολομβία, 2015, 46΄)

Κάτοικοι του Macizo, μιας από τις περιοχές με τη μεγαλύτερη βιοποικιλότητα στον πλανήτη, μιλάνε για την αντίσταση τους στις εξορύξεις χρυσού. Ενάντια στο αφήγημα της «πράσινης ανάπτυξης», γίνεται ξεκάθαρο ότι εξορύξεις και παραγωγή τροφίμων δεν είναι δυνατό να συνυπάρξουν.

“Apaga y vamonos” (Switch off) (Χιλή, 2005, 82΄)

Η ισπανική εταιρία ENDESA έχει κατασκευάσει ένα γιγάντιο υδροηλεκτρικό φράγμα ιδιοποιούμενη τα νερά του Bío-Bío, ενός από τους μεγαλύτερους ποταμούς της Χιλής και πλημμυρίζοντας τα εδάφη όπου κατοικεί εδώ και οι αιώνες ο λαός Μαπούτσε. Από το 1997 η συντριπτική πλειονότητα των κοινοτήτων Μαπούτσε είχε εναντιωθεί σε αυτά τα έργα, ψάχνοντας δικαίωση στο Νόμο Περί Ιθαγενών. Ποια ήταν η τύχη, αφενός όσων υπέκυψαν στις πιέσεις να πουλήσουν τη γη τους και, αφετέρου, όσων πρωτοστάτησαν στον αγώνα εναντίον του κράτους και της ENDESA;

Σάββατο 23/11, 19:00

“Μπάχο Αγουάν: Κραυγή για τη Γη” (Ονδούρα, 2012, 27΄)

Μία σύγκρουση που έχει τις ρίζες της στη συγκέντρωση της καλλιεργήσιμης γης στα χέρια λίγων γαιοκτημόνων. Η επιβολή των καλλιεργειών αφρικανικού φοίνικα στην περιοχή Μπάχο Αγουάν της Ονδούρας και η καταστολή εναντίον του αγροτικού κινήματος που εναντιώνεται σε αυτή την εξάπλωση, κορυφώνεται μετά το πραξικόπημα του 2009.

“Όταν συγκρούονται 2 κόσμοι” (Αμαζόνιος, Περού, 2016, 103΄)

Η κυβέρνηση του Άλαν Γκαρσία επιδιώκει με fast – track διαδικασίες την επικύρωση της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου με τις Ηνωμένες Πολιτείες, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για εξορύξεις πετρελαίου και μεταλλευμάτων σε περιοχές της Αμαζονίας. Μετά από μήνες δυναμικών κινητοποιήσεων των ιθαγενών κοινοτήτων, οι συγκρούσεις κορυφώθηκαν στην πόλη Μπάγκουα. Στα γεγονότα που έγιναν γνωστά ως Ελ Μπαγκουάσο, σκοτώθηκαν 10 ιθαγενείς και 13 αστυνομικοί.

*Μετά τις προβολές θα ακολουθεί ανοιχτή συζήτηση

Μετάφραση: Γη και Ελευθερία – Tierra y Libertad
Οργάνωση: Αυτενέργεια – Πολιτική Συλλογικότητα

Προηγούμενο ΆρθροΓάζα: 34 νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες από ισραηλινές επιδρομές
Επόμενο ΆρθροΕργαζόμενοι στο Συμβουλευτικό Σταθμό Β΄, 18 Άνω
Η πόλη Κ φιλοδοξεί να είναι ένα σάιτ ποικίλης ύλης για την πολιτική από τα κάτω και την τέχνη, στην εγχώρια και τη διεθνή τους διάσταση. Η συντακτική ομάδα αποτελείται από ανθρώπους που ασχολούνται με την ανεξάρτητη δημοσιογραφία, τις τέχνες, την πολιτική και κοινωνική θεωρία, και συμμετέχουν σε κοινωνικά και πολιτικά κινήματα . Οι αναζητήσεις της ομάδας εκτείνονται, μεταξύ άλλων, στα πεδία των πολιτικών ανοιχτών συνόρων, της κατάργησης των φυλακών, και της αποδόμησης των συστημικών ΜΜΕ και της αστικής δικαιοσύνης Η πόλη Κ είναι ο προορισμός στο εμβληματικό Κιβώτιο του Άρη Αλεξάνδρου. Για μας προσλαμβάνει τον χαρακτήρα της κομμουνιστικής ουτοπίας και όλες τις χίμαιρες τις οποίες μπορεί αυτή να εμπεριέχει. Μερικά μονοπάτια προς μια ελευθεριακή ουτοπία θα επιχειρήσουμε κι εμείς να ιχνηλατήσουμε μέσα από το εγχείρημά μας, με οδηγούς την κριτική πληροφόρηση, τη φαντασία και την ελεύθερη διακίνηση ιδεών σε ένα ελεύθερο διαδίκτυο.