19 Νοέμβρη 2019

Προς συναδέλφους και φίλους του 18 Άνω

Εργαζόμαστε στο Πρόγραμμα Απεξάρτησης 18 Άνω, στο Συμβουλευτικό Σταθμό Β΄, Πατησίων 89, απέναντι ακριβώς από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΑΣΟΕΕ). Το τελευταίο διάστημα βιώνουμε μια κατάσταση εξαιρετικά δύσκολη και επικίνδυνη.
Μετά την εκκένωση του Πεδίου του Άρεως, τον Αύγουστο του 2018, θεραπευτές και θεραπευόμενοι γίναμε μάρτυρες της δημιουργίας μιας νέας «πιάτσας» ναρκωτικών όπου δεκάδες εξαρτημένοι κατέκλυσαν τους γύρω από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο δρόμους.

Μετά από δεκάδες αποσπασματικές επεμβάσεις «σκούπας», πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2019 μεγάλη αστυνομική επιχείρηση στην οδό Αντωνιάδου όπου οι τοξικομανείς εκδιώχτηκαν από το τετράγωνο της ΑΣΟΕΕ, μετακινήθηκαν όμως στους διπλανούς δρόμους (Μαυροματαίων, Χέυδεν, Φερών κλπ.). Συνολικά, η κατάσταση στην περιοχή παραμένει ίδια όπως και πριν την αστυνομική επιχείρηση με εξαίρεση ίσως την οδό Αντωνιάδου.

Όλο αυτό το διάστημα η παρουσία της Αστυνομίας στην περιοχή είναι έντονη και παρεμβατική δυσχεραίνοντας το έργο της δομής απεξάρτησης. Για παράδειγμα, πολλές φορές τους τελευταίους 2 μήνες υπάλληλοι της Ασφάλειας κάθονταν στα σκαλιά του Συμβουλευτικού Σταθμού παρενοχλώντας τους θεραπευόμενους που προσέρχονταν στο πρόγραμμα για τη θεραπεία τους.

Άλλες φορές διμοιρίες των ΜΑΤ συγκρούονταν με ομάδες ατόμων μέσα και γύρω από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, κάνοντας χρήση βίας και χημικών που έπνιγαν για ώρες την ατμόσφαιρα.

Στις 11 Νοέμβρη 2019 όμως η κατάσταση στην ΑΣΟΕΕ ξέφυγε κατά πολύ από τα «συνηθισμένα». Από τον 1ο όροφο του Συμβουλευτικού Σταθμού παρακολουθήσαμε μια κατάσταση που θύμισε εμπόλεμη ζώνη.

Εκείνο το πρωί φοιτητές σε πορεία πλησίασαν την πύλη του πανεπιστημίου, φωνάζοντας συνθήματα για την υπεράσπιση του ασύλου, περπατώντας στο πεζοδρόμιο. Όταν έφτασαν στην πύλη και προσπάθησαν να μπουν στο πανεπιστήμιο ξεχύθηκαν καταπάνω τους διμοιρίες ΜΑΤ και από τις δυο κατευθύνσεις και τους επιτέθηκαν με σφοδρότητα. Χτυπούσαν εν ψυχρώ νεαρά κορίτσια και αγόρια, που δε διέθεταν τίποτα για να αμυνθούν.

Βεβαιώνουμε ότι δεν προηγήθηκε συμπλοκή με την αστυνομία, δεν υπήρξε ρίψη μολότοφ.
Όσοι από τους νέους κατάφεραν να μπουν προσπάθησαν να κρατήσουν κλειστή την πύλη με τα σώματά τους αλλά δεν τα κατάφεραν. Η αστυνομία έριξε χειροβομβίδες κρότου λάμψης και δακρυγόνα εντός του πανεπιστημίου, σύννεφα καπνού κατέκλυσαν το προαύλιο. Οι φοιτητές υποχώρησαν, ανέβηκαν τα σκαλιά ενώ τους περικύκλωσαν πολλές διμοιρίες. Έμειναν εγκλωβισμένοι σε αυτή τη θέση πολύ ώρα. Τους ακούγαμε να φωνάζουν συνθήματα, να τραγουδούν, καταλαβαίναμε ότι δεν έχασαν το θάρρος τους.

Ο δρόμος στο μεταξύ γέμισε με κλούβες της αστυνομίας ενώ ένα πούλμαν στάθμευσε ακριβώς μπροστά στην πύλη. Φοβηθήκαμε ότι θα συλληφθούν. Την ίδια ώρα βλέπαμε αστυνομικούς να ξυλοκοπούν και να προσαγάγουν άλλους πολίτες, ίσως και δημοσιογράφους, που προσέτρεξαν για βοήθεια και συμπαράσταση.

Στις γωνίες της Πατησίων, εκεί που ξεκίναγε η απαγόρευση της κυκλοφορίας καταλαβαίναμε ότι είχε συγκεντρωθεί πολύς κόσμος γιατί ακούγαμε συνθήματα και φωνές ενώ συχνά έπεφταν δακρυγόνα.Παραμέναμε εγκλωβισμένοι στο Συμβουλευτικό Σταθμό. Οι θεραπευόμενοι που είχαν ήδη προσέλθει για θεραπεία έμειναν εγκλωβισμένοι στον χώρο φοβούμενοι να αποχωρήσουν. Για ώρες μετά η περιοχή ήταν γεμάτη από άνδρες της ασφάλειας και όλων των ειδών τα αστυνομικά σώματα (ΜΑΤ, ΟΠΚΕ, ΖΗΤΑ, ΔΕΛΤΑ/ΔΡΑΣΗ).

Όταν καταφέραμε να φύγουμε ήρθαμε σε επαφή με γείτονες, εργαζόμενους και καταστηματάρχες της περιοχής οι οποίοι ήταν εξοργισμένοι. Πολλοί περιέγραφαν περιστατικά ωμής βίας και αυθαιρεσίας από υπαλλήλους των ΜΑΤ εναντίον των πολιτών που ζουν και κινούνται στην περιοχή.

Δεν μπορούμε να μένουμε αδιάφοροι μπροστά σε τέτοια γεγονότα. Με πολλούς θεραπευτές του 18 Άνω, ειδικά αυτούς που εργάζονται σε δομές του κέντρου μοιραζόμαστε παρόμοιες ανησυχίες και προβληματισμούς.

Γνωρίζουμε καλά μέσα από τη δουλειά μας συνάδελφοι ότι η τοξικομανία δεν είναι παρά το σύμπτωμα μιας κοινωνίας που κατακλύζεται από τη βία, την εκμετάλλευση, την αδικία. Την ίδια ψυχική και σωματική βία που οι εξαρτημένοι έζησαν ανυπεράσπιστοι στο δικό τους περιβάλλον πολύ πριν συναντηθούν με τις ουσίες.

Η θέση μας ως λειτουργοί της ψυχικής υγείας και της απεξάρτησης είναι πλάι στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Στις 11 του Νοέμβρη δεν ανταποκριθήκαμε στο καθήκον μας. Παραμείναμε στα άδεια μας γραφεία αφήνοντας μόνους αυτούς τους πολύ νέους ανθρώπους στο έλεος της βίας. Τους ζητούμε συγγνώμη. Δεσμευόμαστε, στο εξής να είμαστε μαζί τους όταν χρειαστεί, κόντρα στο κλίμα φόβου και ανασφάλειας που καλλιεργείται μεθοδευμένα και συστηματικά.

Εργαζόμενοι στο Συμβουλευτικό Σταθμό Β΄, 18 Άνω.