«Η μοναδική ομορφιά που έχουν οι τρομεροί καιροί, είναι ότι αφυπνίζουν τους ανθρώπους με την ελπίδα να τους εμπνεύσουν για να ενωθούν», δήλωσε η 73χρονη τραγουδίστρια, η οποία θεωρείται μία από τις σημαντικότερες καλλιτέχνιδες της ροκ μουσικής στον κόσμο.

Η τραγουδίστρια και ποιήτρια των Ηνωμένων Πολιτειών Patti Smith, δήλωσε την Κυριακή ότι οι «απλοί άνθρωποι» είναι εκείνοι που αμφισβητούν το status quo στον κόσμο και έστειλε με τον μοναδικό της τρόπο, μήνυμα υποστήριξης στους διαδηλωτές που απαιτούν τα κοινωνικά τους δικαιώματα εδώ και ένα μήνα, διαδηλώνοντας στους δρόμους της Χιλής.

«Είμαι μαζί σας», δήλωσε η Patti Smith που έδωσε συναυλία την περασμένη Δευτέρα στο Σαντιάγο της Χιλής, προσθέτοντας ότι «την έχουν συγκινήσει βαθειά οι άνθρωποι της Χιλής» επισημαίνοντας τις «κακές στιγμές» που συμβαίνουν σε όλο τον κόσμο.

Στην αρχή της κρίσης, η καλλιτέχνις έγραψε ένα ποίημα στο λογαριασμό της στο Instagram αφιερωμένο στη Χιλή, χώρα την οποία επισκέπτεται για πρώτη φορά.

“Το μήνυμά μου είχε τον σκοπό απλά να πω στους διαδηλωτές: “Είμαι μαζί σας, σας σκέφτομαι”, δήλωσε την Κυριακή κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στην οποία μίλησε επίσης για τη σημασία της προστασίας του περιβάλλοντος και την καταπολέμηση της αδικίας.

“Πρέπει να υποστηρίξουμε ο ένας τον άλλο, πρέπει να στηρίξουμε τη νεολαία μας και πρέπει να διατηρήσουμε ζωντανή την επαναστατική καρδιά μας”, ενώ πρόσθεσε ότι όταν βλέπει, “πως οι άνθρωποι κινητοποιούνται και υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους και βγαίνουν τους δρόμους, νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό να δείχνουμε αλληλεγγύη”.

Για ένα μήνα, η Χιλή βιώνει τη σοβαρότερη κρίση της από την αποκατάσταση της δημοκρατίας το 1990, με μαζικές διαμαρτυρίες και αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων ασφαλείας, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 23 άνθρωποι και να τραυματιστούν χιλιάδες διαδηλωτές.

Οι μαζικές διαδηλώσεις εναντίον της χιλιανής κυβέρνησης ξεκίνησαν στο Σαντιάγο στις 14 Οκτωβρίου με αφορμή την αύξηση του ναύλου του μετρό κατά 30%.

Ενώ το μέτρο αυτό ανακλήθηκε από τον Piñera, οι κοινωνικές αναταραχές αυξήθηκαν σε μέγεθος, καθώς οι Χιλιανοί άρχισαν να αμφισβητούν τα «30 χρόνια» των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, τα οποία επέφεραν συστηματική απόσυρση των οικονομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων για εκατομμύρια ανθρώπους.

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (NHRI), τον περασμένο μήνα τουλάχιστον 5.629 άνθρωποι συνελήφθησαν και 2.009 τραυματίστηκαν στη Χιλή.

(πηγή https://www.telesurenglish.net/)