Το Ινστιτούτο Πολιτικών Δικαιωμάτων του Μπέρμιγχαμ (BCRI), στο νότιο κράτος της Αλαμπάμα, ανακοίνωσε ότι ακυρώνει την τελετή για την απονομή βραβείου στην ακαδημαϊκό και πολιτική ακτιβίστρια Άντζελα Ντέιβις.

Στην ανακοίνωσή του το Ινστιτούτο αναφέρει ότι «μετά από προσεκτικότερη εξέταση των δηλώσεων και των δημόσιων αρχείων της κ. Ντέιβις καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι δυστυχώς δεν πληροί όλα τα κριτήρια στα οποία το βραβείο βασίζεται». Στη συνέχεια της δήλωσής του το BCRI αναφέρει επίσης ότι «οι υποστηρικτές και άλλα ενδιαφερόμενα άτομα και οργανώσεις, τόσο εντός όσο και εκτός της τοπικής μας κοινότητας, άρχισαν να ζητούν να αναθεωρήσουμε την απόφασή μας». Παρόλο που το ινστιτούτο δεν ονόμασε ειδικά την Εβραϊκή-Αμερικανική κοινότητα, ο δήμαρχος του Μπίρμινχαμ, Randall Woodfin, δήλωσε ότι «απογοητεύτηκε» από την απόφαση, η οποία ακολούθησε «διαμαρτυρίες από την τοπική εβραϊκή κοινότητα και κάποιων από τους συμμάχους της».

Φαίνεται ότι οι «δηλώσεις και τα δημόσια αρχεία» στα οποία αναφέρεται το BCRI ήταν η υποστήριξη του Davis για το Μποϊκοτάζ στο Ισραήλ (BDS) και η υπεράσπισή της στα παλαιστινιακά δικαιώματα, κατά των οποίων τα μέλη της Εβραϊκής-Αμερικανικής κοινότητας έκαναν καταγγελία.

Το εβραϊκό περιοδικό Forward, που εδρεύει στη Νέα Υόρκη, σημείωσε ότι η Εβραϊκή Ομοσπονδία του Μπέρμιγχαμ – μια ομπρέλα που εξυπηρετεί τοπικά εβραϊκά ιδρύματα στην πόλη – έγραψε ένα μήνυμα στα μέλη της αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης, ευχαριστώντας το BCRI για την αλλαγή θέσης: «Η Εβραϊκή Ομοσπονδία του Μπέρμιγχαμ ευχαριστεί το συμβούλιο του BCRI για τη στοχαστική και θαρραλέα επανεξέτασή του. Το BCRI είναι ένας μεγάλος θεσμός που κάνει πολλά για να ωφεληθεί ολόκληρη η κοινότητα μας».

Επίσης, στο περιοδικό Southern Jewish Life (Νότια Εβραϊκή Ζωή) δημοσιεύθηκε άρθρο στο οποίο ο συντάκτης του Λάρι Μπρουκ υπογραμμίζει την υποστήριξη της Ντέιβις στο Κίνημα για Μποϊκοτάζ του Ισραήλ και πως υποστηρίζει εκτενώς τις πανεπιστημιακές σχολές στην απομόνωση του Ισραηλινού κράτους».Ο Μπρουκ ανέφερε μια μακρά λίστα των δήθεν αντι-Ισραηλινών δραστηριοτήτων της Ντέιβις, συμπεριλαμβανομένης της κριτικής της στο Ισραήλ για τους Παλαιστίνιους κρατούμενους και τις συγκρίσεις μεταξύ Ισραήλ και Απαρτχάιντ Νότιας Αφρικής.

Η ίδια η Άντζελα Ντέιβις δήλωσε ότι έμεινε «έκπληκτη» από την κίνηση του BCRI, λέγοντας ότι αποτελεί «χτύπημα στο πνεύμα του αδιαίρετου της δικαιοσύνης» και  εξήγησε ότι το διοικητικό συμβούλιο του ινστιτούτου «αρνήθηκε να της αποκαλύψει τους ουσιαστικούς λόγους αυτής της ενέργειας», αν και αργότερα έμαθε ότι το πρόβλημα ήταν η μακροπρόθεσμη υποστήριξή της στον αγώνα για δικαιοσύνη στην Παλαιστίνη.

Ολόκληρη η δήλωση της κ.Άντζελας Ντέιβις στη σελίδα της στο Facebook:

Το Σάββατο 5 Ιανουαρίου, εξεπλάγην όταν έμαθα ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του Ινστιτούτου Πολιτικών Δικαιωμάτων του Μπέρμιγχαμ είχε αλλάξει την απόφασή του να μου απονείμει το βραβείο Fred Shuttlesworth για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Παρόλο που το BCRI αρνήθηκε να μου αποκαλύψει τους ουσιαστικούς λόγους αυτής της ενέργειας, έμαθα αργότερα ότι το πρόβλημα ήταν η μακροπρόθεσμη υποστήριξη μου στη δικαιοσύνη για την Παλαιστίνη.

Η απόφαση είναι ιδιαίτερα ατυχής, δεδομένου ότι η ελευθερία μου εξασφαλίστηκε – και μάλιστα η ζωή μου σώθηκε – από ένα τεράστιο διεθνές κίνημα. Έχω αφιερώσει μεγάλο μέρος του δικού μου ακτιβισμού στη διεθνή αλληλεγγύη και συγκεκριμένα στη σύνδεση των αγώνων σε διάφορα μέρη του κόσμου με τις εκστρατείες λαϊκής βάσης των Η.Π.Α. ενάντια στην αστυνομική βία, το φυλακο-βιομηχανικό σύμπλεγμα και τον ρατσισμό ευρύτερα.

Η κατάργηση αυτής της πρόσκλησης και η ακύρωση της εκδήλωσης στην οποία επρόκειτο να μιλήσω δεν ήταν κατά κύριο λόγο επίθεση εναντίον μου, αλλά μάλλον απέναντι στο ίδιο το πνεύμα του αδιαίρετου της δικαιοσύνης.

Υποστηρίζω τους παλαιστίνιους πολιτικούς κρατούμενους ακριβώς όπως υποστηρίζω τους σημερινούς πολιτικούς κρατουμένους στη Χώρα των Βάσκων, στην Καταλωνία, στην Ινδία και σε άλλα μέρη του κόσμου. Έχω πράγματι εκφράσει την αντίθεσή μου στις πολιτικές και πρακτικές του κράτους του Ισραήλ, καθώς εκφράζω την ίδια αντίθεση στην υποστήριξη των ΗΠΑ για την ισραηλινή κατοχή της Παλαιστίνης και άλλες πολιτικές των ΗΠΑ που εισάγουν διακρίσεις.

Μέσα από τις εμπειρίες μου στο Γυμνάσιο της Elizabeth Irwin στη Νέα Υόρκη και στο Πανεπιστήμιο Brandeis στα τέλη της δεκαετίας του 50 και στις αρχές της δεκαετίας του εξήντα, και στη συνέχεια στη μεταπτυχιακή μου σχολή στη Φρανκφούρτη της Γερμανίας, πάντα εξέφραζα με πάθος την αντίθεσή μου ενάντια στον αντισημιτισμό όσο και στον ρατσισμό. Ήταν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου που ξεκίνησα να στηρίζω το παλαιστινακό ζήτημα. Είμαι υπερήφανη που συνεργάστηκα στενά με εβραϊκές οργανώσεις και άτομα για θέματα που απασχολούν όλες τις κοινότητές μας, καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής μου. Από πολλές απόψεις αυτό το έργο ήταν αναπόσπαστο στοιχείο της αυξανόμενης συνειδητότητάς μου σχετικά με τη σημασία της διαμαρτυρίας για την ισραηλινή κατοχή της Παλαιστίνης.

Το ταξίδι στο Μπέρμιγχαμ, όπου γεννήθηκα και μεγάλωσα, για να λάβω το βραβείο Fred Shuttlesworth, ήταν σίγουρα το αποκορύφωμα της χρονιάς μου – ειδικά από τότε που ήξερα τον Rev. Shuttlesworth προσωπικά και παρακολούθησα το σχολείο με την κόρη του Patricia, αλλά και επειδή η μητέρα μου, Sallye B. Davis, εργάστηκε ακούραστα για το BCRI κατά τα πρώτα του χρόνια. Επιπλέον, η εμπνευσμένη καθηγήτρια του Κυριακάτικου Σχολείου Οντέσα Γούλφολκ ήταν η κινητήρια δύναμη για τη δημιουργία του Ινστιτούτου.

Παρά τη λυπηρή απόφαση του BCRI, ανυπομονώ να βρεθώ στο Μπέρμιγχαμ τον Φεβρουάριο για μια εναλλακτική εκδήλωση που οργανώνεται από όσους πιστεύουν ότι το κίνημα για τα πολιτικά δικαιώματα σε αυτή τη στιγμή πρέπει να περιλαμβάνει μια ισχυρή συζήτηση για όλες τις αδικίες που μας περιβάλλουν.

Άντζελα Ντέιβις

7 Ιανουαρίου 2019

middleeastmonitor/Haaretz/facebook