Η Σιντόγια Μπράουν, μια γυναίκα από το Τενεσί που είχε καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη για τη δολοφονία ενός άντρα που την κακοποίησε, θα απελευθερωθεί τον Αύγουστο του 2019, μετά από 15 χρόνια στη φυλακή.

Τη Δευτέρα 7 Ιανουαρίου, ο κυβερνήτης του Τενεσί, Bill Haslam, έδωσε χάρη στη Σιντόγια Μπράουν, 30 ετών, και διέταξε την υπό όρους αποφυλάκισή της. Η Μπράουν είχε καταδικαστεί το 2006, όταν ήταν 16 ετών. Οι εισαγγελείς είπαν ότι το κίνητρό της ήταν η  ληστεία. Η Μπράουν δήλωσε ότι ήταν θύμα σωματεμπορίας και ότι πυροβόλησε ενώ βρισκόταν σε αυτοάμυνα.

Η Σιντόγια Μπράουν όταν καταδικάσητκε, σε ηλικία 16 ετών. / FOX 17 News Nashville

Όπως δήλωσε ο Haslam, «Η απόφαση αυτή έρχεται μετά από προσεκτική εξέταση αυτής της τραγικής και πολύπλοκης υπόθεσης. Η Σιντόγια Μπράουν διέπραξε, με δική της ομολογία, ένα φρικτό έγκλημα στην ηλικία των 16 ετών. Ωστόσο, η επιβολή της ποινής ισόβιας κάθειρξης σε μια ανήλικη που θα απαιτούσε να παραμείνει στη φυλακή τουλάχιστον 51 χρόνια χωρίς δυνατότητα έφεσης ήταν πολύ σκληρή, ειδικά μετά από τα τεράστια βήματα που έκανε η κυρία Μπράουν για να ξαναφτιάξει τη ζωή της. Η αποκατάσταση (ενός κρατούμενου)θα πρέπει να συνοδεύεται από ελπίδα, επομένως παραχωρώ χάρη στην κυρία Μπράουν υπό ορισμένες προϋποθέσεις». Είπε επίσης, «Ελπίζω ότι θα συνεχιστούν σοβαρά οι πρόσθετες μεταρρυθμίσεις, ιδίως όσον αφορά την καταδίκη των ανηλίκων».

Η υπόθεση της Μπράουν ήταν το θέμα του ντοκιμαντέρ Me Facing Life: Cyntoia’s Story.

Η Μπράουν είπε στους κινηματογραφιστές ότι ο 43χρονος κτηματομεσίτης Johnny Allen την είχε οδηγήσει σπίτι του. Εκεί, ο Allen την κακοποίησε και επειδή εκείνη φοβήθηκε ότι θα τη σκοτώσει τον πυροβόλησε.

Μέχρι εκείνη την ημέρα που στα 16 της χρόνια, τρομαγμένη αμύνθηκε χρησιμοποιώντας ένα όπλο που είχε μαζί της για ασφάλεια,  η Σιντόγια είχε ήδη ζήσει πολλά δυστυχισμένα χρόνια. Το πρώτο της όνομά ήταν Σιντόγια Ντενίζ Μίτσελ και γεννήθηκε στο Τενεσί στις 29 Ιανουαρίου 1988. Ο πατέρας της είναι άγνωστος. Η μητέρα της έπινε αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της, γεγονός που είχε προκαλέσει διαταραχή στο έμβρυο. Αφού γεννήθηκε η Σιντόγια, η μητέρα της άρχισε να κάνει χρήση κοκαΐνης. Επειδή δεν μπορούσε να φροντίσει την κόρη της έδωσε τελικά το παιδί για υιοθεσία στην Ellenette Brown. Όταν ήταν 16 ετών, το 2004, η Σιντόγια έφυγε από το σπίτι και άρχισε να κάνει παρέα με τον Garion McGlothen, γνωστό με το παρατσούκλι Kut-Throat ο οποίος την ανάγκασε σε σωματεμπορία. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο McGlothen φέρεται να απειλούσε, να κακοποιεί και να βιάζει τη Σιντόγια, ενώ εκείνη συντηρούσε και τους δυο. Ο McGlothen πέθανε μετά από έναν χρόνο σε ηλικία 24 ετών.

Η Σιντόγια Μπράουν όταν πήρε το πρώτο της πτυχίο από το Lipscomb University, Dec. 18, 2015. Ricky Rogers / AP

Κατά τη διάρκεια της φυλάκισής της, στη Γυναικεία Φυλακή Υψίστης Ασφαλείας στο Νάσβιλ, Τενεσί, η Σιντόγια Μπράουν συνέχισε τις σπουδές της μέσω του προγράμματος Lipscomb LIFE. Αναμένεται να πάρει το πτυχίο της το 2019.

Περισσότεροι από μισό εκατομμύριο άνθρωποι υπέγραψαν για την ελευθερία της Μπράουν στο διαδίκτυο και μια σειρά από διασημότητες  συσπειρώθηκαν για την απελευθέρωσή της στα social media με το hashtag #freecyntoiabrown.

timesfreepress / viralupdatenews / ΒΒC / wiki