Η 1η Ιανουαρίου του 2019 σηματοδότησε την 25η επέτειο της εξέγερσης των Ζαπατίστας . Φαντάζει παράδοξο ότι πέρασαν κιόλας 25 χρόνια από τη νύχτα που ο ιθαγενής στρατός προχώρησε σε μια εξέγερση της αξιοπρέπειας όπως δήλωναν, κάλυψαν τα πρόσωπά τους για να γίνουν ορατοί και αποφάσισαν να βγουν από το σκοτάδι στο φως, επέλεξαν να πεθάνουν για να μπορέσουν να ζήσουν.
Έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που το κίνημα των Ζαπατίστας τραβούσε τα βλέμματα και την  αγάπη της διεθνούς  αλληλεγγύης.
Σήμερα  σε μια εποχή που ο λευκός εθνικιστικός λαϊκισμός αναπτύσσεται σε όλο τον κόσμο, που τα παιδιά μεταναστών και προσφύγων  πεθαίνουν στα κέντρα κράτησης  και στρατόπεδα συγκέντρωσης, σε μια εποχή που σημαδεύεται από αμέτρητες άλλες φρικαλεότητες, το κίνημα των Ζαπατίστας έχει ακόμα πολλά να μας διδάξει. Παρέχοντας τη σοφία και την ταπεινοφροσύνη να γνωρίζουμε ότι κανείς δεν έχει όλες τις απαντήσεις, ότι ανοίγουμε το δρόμο περπατώντας. Υπάρχουν πολλά που πρέπει να μάθουμε ακόμα για τον διαρκή αγώνα και το έργο των Ζαπατίστας, πολλά να κατανοήσουμε.

Οι Ζαπατίστας από το 1994 επιδίωξαν τη δημιουργική χρήση του Διαδικτύου για να προσεγγίσουν ανθρώπους σε όλο τον κόσμο (το Internet ήταν σχετικά καινούργιο τότε). Φρόντισαν να χρησιμοποιήσουν  τις νέες τεχνολογίες για να βγάλουν το μήνυμά τους προς  τα έξω, αλλά δεν ξέχασαν ποτέ να προσπαθούν να χτίσουν ως ισχυρό θεμέλιο του κινήματός τους τον βαθύ κοινωνικό ιστό της κοινότητας, έχοντας πάντα ως αδιαμφισβήτητη θέση τους ότι η συλλογική ευημερία είναι σημαντικότερη από το άτομο.
Επιπλέον στον εορτασμό της 25ης επετείου, ο EZLN τάχθηκε μέσα από τα λόγια του Υποδιοικητή Moises ενάντια στο κατασκευαστικό έργο «Tren Maya» (Maya Train), που προωθείται από το κυβέρνηση του Μεξικού και το οποίο θα διασχίσει πέντε πολιτείες της χώρας, με σίγουρη συνέπεια να καταστραφούν οι ζούγκλες των περιοχών.  Πέρα από την αρνητική επίδραση ενός τέτοιου έργου στα ζώα και το περιβάλλον, η ζούγκλα Lacandon όπου καλλιεργείται καλαμπόκι θα καταστραφεί, ενώ η ζούγκλα των Μάγια θα χωριστεί στα δύο, επιβάλλοντας μια διαχωριστική γραμμή και καταδικάζοντάς την σε εξαφάνιση. Ο Εθνικός Απελευθερωτικός Στρατός δήλωσε στον εορτασμό ότι θα πολεμήσει ενάντια στα σχέδια καταστροφής τους και η κυβέρνηση του Μεξικού θα τους βρει μπροστά της.

Tο βίντεο δείχνει από πανοραμική λήψη την έλευση των στρατευμάτων των Ζαπατίστας  που ανήκουν στην 21η Μεραρχία του Πεζικού, όπως παρουσιάστηκαν στον εορτασμό της 25ης επετείου από την εξέγερσή τους στις 31 Δεκεμβρίου του 2018. Η 21η Μεραρχία ήταν εκείνη που κατέλαβε πριν 25 χρόνια  τους δήμους Altamirano, Oxchuc, Huixtán, Chanal, Ocosingo, Las Margaritas και San Cristóbal de las Casas, στην νοτιοανατολική μεξικανική πολιτεία Τσιάπας, ενισχυμένη τώρα με μαχητές  2ης και 3ης γενιάς, που ήταν βρέφη το 1994 ή δεν είχαν καν γεννηθεί ακόμη.
Παιδιά που μεγάλωσαν  μέσα στην αντίσταση και την εξέγερση ενάντια στις παραστρατιωτικές επιθέσεις, τα ψέματα και τις προδοσίες των κακών κυβερνήσεων και γαλουχήθηκαν με αριστερές, επαναστατικές ιδέες.
Το βίντεο  είναι ευγενική προσφορά του αυτόνομου, ανεξάρτητου, εναλλακτικού ιστότοπου https://www.regeneracionradio.org/. Το υλικό φτιάχτηκε από τις ομάδες της Έκτης επιτροπής του ΕZLN.
Ο Εθνικός Απελευθερωτικός Στρατός των Ζαπατίστας ευχαρίστησε τους συντρόφους του Regeneracion Radio και όλα τα εναλλακτικά μέσα ενημέρωσης για την προώθηση των επικοινωνιακών εργασιών τους.