Οι σουηδικές αρχές πρόκειται να ασκήσουν δίωξη εναντίον μιας φοιτήτριας 21 ετών, η οποία αρνήθηκε να καθίσει στο αεροπλάνο που επέβαινε, ως ένδειξη διαμαρτυρίας κατά της απέλασης ενός Αφγανού αιτούντος άσυλο, ο οποίος ήταν επίσης στο αεροπλάνο.

Η Έλιν Έρσον κατάφερε να σταματήσει την απέλαση ενός Αφγανού 52 ετών στην πτήση τής 23ης Ιουλίου 2018 από το Γκέτεμποργκ στην Κωνσταντινούπολη

Ωστόσο, σύμφωνα με τα σουηδικά μέσα ενημέρωσης, εισαγγελέας στη Σουηδία ανακοίνωσε την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου ότι η ακτιβίστρια θα κατηγορηθεί για «παραβιάσεις του δικαίου της αεροπλοΐας». Η Έρσον κατηγορείται για την επανειλημμένη άρνησή της να υπακούσει στις εντολές του πιλότου και του πληρώματος του αεροσκάφους.

Η αστυνομία δήλωσε ότι οι επιβάτες που δεν υπακούν στις εντολές του πιλότου, ενώ βρίσκονται στο αεροπλάνο, μπορεί να αντιμετωπίσουν έως και έξι μήνες φυλάκιση και πρόστιμο.

Η Έρσον θα δικαστεί στο δικαστήριο του Γκέτεμποργκ, αλλά δεν έχει οριστεί ημερομηνία της δίκης.

Το βίντεο που ακολουθεί είναι αυτό που κατέγραψε η ίδια η Έρσον κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας της, στις 23 Ιουλίου 2018, όπου εξηγεί τους λόγους που αρνείται να υπακούσει στην εντολή του πιλότου, εφόσον βρισκόταν ένας άνθρωπος που επρόκειτο να απελαθεί μέσα στο αεροπλάνο.

Εκτός από τους επιβάτες που φώναζαν «κάθισε, θέλουμε να φύγουμε», κάποιοι άρχισαν να εκφράζουν την υποστήριξή τους στη διαμαρτυρία της.

«Δεν γίνεται να καταστραφεί η ζωή ενός ανθρώπου για να μην χάσουμε μια πτήση», είπε η Έρσον.

Οι επιβάτες τελικά ξέσπασαν σε χειροκροτήματα καθώς ο Αφγανός άνδρας, και το προσωπικό ασφαλείας μαζί με την Έρσον αποβιβάστηκαν από το αεροπλάνο. Ακολούθησε ανάκριση από την αστυνομία.

Στις δημοσιεύσεις της στο Facebook, που έγιναν μετά τη διαμαρτυρία της, η Έρσον ισχυρίστηκε ότι «δεν παραβίασε κανέναν νόμο».

Η Σουηδία ακολουθεί μια αυστηρή πολιτική για την απομάκρυνση των αιτούντων άσυλο. Το 2017, περισσότεροι από 9.000 αιτούντες άσυλο διατάχθηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα από τη Σουηδική Υπηρεσία Μετανάστευσης.

ΠΗΓΗ: independent.co.uk