*αναδημοσίευση από το μπλοκ της Σπίθας αλληλεγγύης στον αγώνα των Ζαπατίστας & των ιθαγενών λαών

Με αγανάκτηση και πόνο καταγγέλλουμε σήμερα το νέο ειδεχθές έγκλημα εναντίον των συντρόφων μας του Ιθαγενικού και Λαϊκού Συμβουλίου του Guerrero – Emiliano Zapata (CIPOG-EZ).

Στις 23 Μαΐου, στις 13.30 περίπου, συλλαμβάνονται στην περιοχή της Chilapa του Guerrero οι σύντροφοί μας Bartolo Hilario Morales και Isaías Xanteco Ahuejote. Και οι δύο συμμετείχαν στην Κοινοτική Αστυνομία των κοινοτήτων nahua Tula και Xicotlán – ο πρώτος ως διοικητής – και ήταν μέλη του CIPOG-EZ και του Εθνικού Ιθαγενικού Κογκρέσου. Χθες, 24 Μαΐου, βρέθηκαν τα άψυχα σώματά τους διαμελισμένα.
Το ειδεχθές αυτό έγκλημα έρχεται να προστεθεί στην πρόσφατη δολοφονία των συντρόφων Lucio Bartolo Faustino και Modesto Verales Sebastián, συμβούλου και εκπροσώπου του CNI-CIG (Εθνικού Ιθαγενικού Κογκρέσου-Ιθαγενικού Συμβουλίου Διακυβέρνησης) αντίστοιχα. Για το λόγο αυτό, καταγγέλλουμε την πολιτική τρόμου που εφαρμόζουν οι ναρκο-παραστρατιωτικές ομάδες, με την προκλητική βοήθεια των τριών βαθμίδων της κακής κυβέρνησης, ενάντια στα αδέλφια μας του CIPOG-EZ και σε όλα τα ιθαγενικά εδάφη του Μεξικού. Στην προκειμένη περίπτωση, αυτουργός αυτού του φοβερού εγκλήματος ήταν η ομάδα Paz y Justicia, που συνδέεται με την Ardillos, η οποία με τη σειρά της στηρίζεται στη συνενοχή του Ομοσπονδιακού Στρατού.
Οι ιθαγενείς λαοί, εθνότητες, φυλές και γειτονιές αντιστεκόμαστε όχι μόνο ενάντια στα μεγα-προγράμματα μέσω των οποίων τα αφεντικά της εξουσίας υφαρπάζουν τη φύση και τη γη, αλλά και ενάντια στο θάνατο, το φόβο και την απόγνωση που επιβάλλουν σε ολόκληρη τη χώρα οι ένοπλες ομάδες τους. Είτε φορούν τη στολή των Rojos, των Ardillos είτε των κατασταλτικών δυνάμεων της κακής κυβέρνησης η εξουσία του χρήματος και η φιλοδοξία να αποκομίσουν όλο και περισσότερα κέρδη από τα βάσανα του λαού, τούς καθιστά ίδιους. Η οικοδόμηση της ειρήνης και της αυτονομίας για τους λαούς της Chilapa και ολόκληρης της περιοχής, είναι ο ορίζοντας για τον οποίο αγωνίστηκαν οι δολοφονημένοι από το νεοφιλελεύθερο καπιταλισμό αδελφοί μας.
Γι’ αυτό και συνεχίζουν να αγωνίζονται οι σύντροφοί μας. Γιατί ο σπόρος τους φυτρώνει στην αποφασιστικότητα των λαών μας, που μαζί με τη μητέρα γη, δεν υποτασσόμαστε, δεν ξεπουλιόμαστε, δεν παραδινόμαστε στη μάχη που δίνουμε για να μην εξαφανιστούμε από την ιστορία μέσα σε ένα σκηνικό ολικής καταστροφής. Θα δυναμώσουμε τον αγώνα τους , το λόγο τους και την αποφασιστικότητά τους για να μείνει στη συλλογική συνείδηση όσων ονειρευόμαστε και παλεύουμε για ένα καινούργιο κόσμο.

Απαιτούμε:
Να σταματήσει η καταστολή εναντίον του CIPOG-EZ.
Δικαιοσύνη για τους αδελφούς μας Bartolo Hilario Morales, Isaías Xanteco Ahuejote, Bartolo Faustino και Modesto Verales Sebastián.
Δικαιοσύνη για τους αξιοπρεπείς λαούς του Guerrero.

Με εκτίμηση
Μάιος 2019
Για την ολική ανασυγκρότηση των λαών μας
Ποτέ Πια ένα Μεξικό χωρίς Εμάς
Εθνικό Ιθαγενικό Κογκρέσο
Ιθαγενικό Συμβούλιο Διακυβέρνησης
Ζαπατιστικός Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης

https://spithazapatista.home.blog/

Προηγούμενο ΆρθροΜάριος Πιπερίδης: «Με την κωμωδία μπορείς να σπρώξεις κάποια όρια δραματοποίησης»
Επόμενο ΆρθροΑνακοίνωση του CNI-CIG και του EZLN μετά τις πρόσφατες βιαιοπραγίες εναντίον των αυτοχθόνων κοινοτήτων στο Μεξικό
Η πόλη Κ φιλοδοξεί να είναι ένα σάιτ ποικίλης ύλης για την πολιτική από τα κάτω και την τέχνη, στην εγχώρια και τη διεθνή τους διάσταση. Η συντακτική ομάδα αποτελείται από ανθρώπους που ασχολούνται με την ανεξάρτητη δημοσιογραφία, τις τέχνες, την πολιτική και κοινωνική θεωρία, και συμμετέχουν σε κοινωνικά και πολιτικά κινήματα . Οι αναζητήσεις της ομάδας εκτείνονται, μεταξύ άλλων, στα πεδία των πολιτικών ανοιχτών συνόρων, της κατάργησης των φυλακών, και της αποδόμησης των συστημικών ΜΜΕ και της αστικής δικαιοσύνης Η πόλη Κ είναι ο προορισμός στο εμβληματικό Κιβώτιο του Άρη Αλεξάνδρου. Για μας προσλαμβάνει τον χαρακτήρα της κομμουνιστικής ουτοπίας και όλες τις χίμαιρες τις οποίες μπορεί αυτή να εμπεριέχει. Μερικά μονοπάτια προς μια ελευθεριακή ουτοπία θα επιχειρήσουμε κι εμείς να ιχνηλατήσουμε μέσα από το εγχείρημά μας, με οδηγούς την κριτική πληροφόρηση, τη φαντασία και την ελεύθερη διακίνηση ιδεών σε ένα ελεύθερο διαδίκτυο.