Στην πρώτη δήλωσή του ως προέδρου της Αφρικανικής Ένωσης, ο Κυρίλ Ραμαφόζα, συνέκρινε το «Σχέδιο Ειρήνης» του Ντόναλντ Τραμπ για την Παλαιστίνη με το σύστημα Μπαντουστάν του απαρτχάιντ της Νότιας Αφρικής.
Ο Ραμαφόζα αναφέρθηκε στα χωριστά εδάφη που προορίζονταν για τους μαύρους κατοίκους της Νότιας Αφρικής και της Νοτιοδυτικής Αφρικής (τώρα Ναμίμπια), ως μέρος της πολιτικής του απαρτχάιντ. Ενώ η Πρετόρια ισχυρίστηκε ότι αυτά ήταν ανεξάρτητα, κυρίαρχα κράτη όπου οι πολίτες είχαν πλήρη δικαιώματα, τα εδάφη αυτά ήταν – στην πραγματικότητα – υπό τον πλήρη έλεγχο του καθεστώτος του απαρτχάιντ.
Σύμφωνα με το σχέδιο του Τραμπ, το Ισραήλ θα προσαρτήσει πάνω από το 30% της Δυτικής Όχθης – το έδαφος ενός μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους. Το σχέδιο δημιουργεί ένα αποστρατιωτικοποιημένο παλαιστινιακό κράτος σε μια σειρά αποσυνδεδεμένων κομματιών γης. Οι Παλαιστίνιοι δεν θα έχουν τον έλεγχο της ασφάλειας, των συνόρων, των υδάτων και της εξωτερικής πολιτικής του, μεταφέροντάς τα όλα στο Ισραήλ.
Η 33η σύνοδος κορυφής της Αφρικανικής Ένωσης ξεκίνησε στις 10 Φεβρουαρίου στην έδρα του αφρικανικού σώματος στην αιθιοπική πρωτεύουσα Αντίς Αμπέμπα, με το σύνθημα “Κατασίγαση των όπλων και δημιουργία συνθηκών ανάπτυξης στην Αφρική”.
Ο Ραμαφόζα είπε: «Θυμηθήκαμε τα ιστορικά γεγονότα που ζήσαμε ως Νοτιοαφρικανοί. Το καθεστώς του απαρτχάιντ επέβαλε κάποτε το σύστημα Μπαντουστάν στον λαό της Νότιας Αφρικής χωρίς τη συγκατάθεσή του, και με όλα τα στοιχεία καταστολής που είχε αυτό το σχέδιο».
«Όταν έμαθα για αυτό το σχέδιο από τον Αραβικό Σύνδεσμο και από τους συντρόφους στην Παλαιστίνη κατάλαβα πως πρόκειται για ένα σύστημα Μπαντουστάν».
Οι δηλώσεις του Ραμαφόζα ακολούθησαν τις δηλώσεις του Προέδρου της Επιτροπής Moussa Faki, του Γενικού Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Ahmed Gheit και του Πρωθυπουργού της Παλαιστίνης Mohammed Shtayyeh οι οποίοι καταδίκασαν το σχέδιο του Τράμπ στην τακτική σύνοδο.
Ο Shtayyeh ανέφερε ότι το όραμα της Αφρικανικής Ένωσης για κατασίγαση των όπλων έχει άμεση σχέση με τους λαούς της Παλαιστίνης που υποφέρουν από την ισραηλινή κατοχή.
«Η συλλογική τύχη μας βασίζεται στη διεθνή συνεργασία και στη διασφάλιση ότι δεν αφήνουμε κανέναν πίσω. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Αφρικανική Ένωση πρέπει να συνεχίσει να υποστηρίζει τους λαούς που εξακολουθούν να υποφέρουν κάτω από το ζυγό της καταπίεσης σε όλο τον κόσμο», πρόσθεσε ο Ραμαφόζα.
«Σήμερα επιβεβαιώνουμε την ακλόνητη υποστήριξη και αλληλεγγύη μας προς τον παλαιστινιακό λαό στη νόμιμη προσπάθειά του για ένα ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος. Επιβεβαιώνουμε επίσης την ακλόνητη υποστήριξή μας στο δικαίωμα του λαού της Δυτικής Σαχάρας στην αυτοδιάθεση».
Επιπλέον, ανέφερε τον διεθνώς αναγνωρισμένο μουσικό Jonas Gangwa και το τραγούδι του: «Η ελευθερία για κάποιους είναι ελευθερία για κανέναν».
Ο Faki είπε ότι το σχέδιο Τραμπ θα καταπατήσει τα δικαιώματα των Παλαιστινίων και αποτελεί «παραβίαση πολλαπλών ψηφισμάτων του ΟΗΕ και της Αφρικανικής Ένωσης».
Η Παλαιστίνη έχει καθεστώς παρατηρητή στην Αφρικανική Ένωση και οι παλαιστίνιοι ηγέτες δικαιούνται να απευθύνονται στις ετήσιες συνόδους κορυφής του σώματος.
Τα Μπαντουστάν ήταν εδάφη που προορίζονταν για τους μαύρους νοτιοαφρικανούς κατά τη διάρκεια της νοτιοαφρικανικής περιόδου απαρτχάιντ. Δημιουργήθηκαν στη θέση των παλαιών περιοριστικών τομέων της παλαιάς νομοθεσίας. Οικονομικά ελάχιστα επιβιώσιμα και αποτελώντας μονάχα το 13% του συνολικού εδάφους της χώρας, τα Μπαντουστάν περιέκλειαν ολόκληρους πληθυσμούς σε απομονωμένες νησίδες γης, ως επί το πλείστον στερημένες από φυσικό πλούτο και βιομηχανία, χωρίς πρόσβαση στο διεθνές εμπόριο.
ΠΗΓΕΣ: middleeastmonitor.com, english.palinfo.com, wikipedia