Η συνάντηση των “Γυναικών που Αγωνίζονται” στα ζαπατιστικά εδάφη ξεκίνησε την περασμένη Παρασκευή.

«Το δικαίωμα στη ζωή και σε όλα τα δικαιώματα που αξίζουμε και χρειαζόμαστε δεν θα μας δοθεί από κανέναν, ούτε από το καπιταλιστικό σύστημα μέσα από τους πολλούς νόμους και τις υποσχέσεις που δίνει, αλλά μάλλον θα πρέπει να τα κατακτούμε όλη την ώρα και σε όλα τα μέρη» δήλωσαν οι γυναίκες μέλη του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού των Ζαπατίστας (EZLN) την περασμένη Παρασκευή (27-12-19) στην έναρξη της Δεύτερης Διεθνούς Συνάθροισης των Γυναικών που Αγωνίζονται, ενώ έκαναν κάλεσμα ενάντια στην έμφυλη βία, “καθώς σε όλο τον κόσμο συνεχίζουν να τις δολοφονούν, να τις εξαφανίζουν, να τις κακοποιούν και να τις περιφρονούν”.

“Για να αγωνιστούμε για τα δικαιώματά μας, όπως το δικαίωμα στη ζωή, δεν αρκεί να αγωνιστούμε εναντίον του σεξισμού ή της πατριαρχίας, πρέπει επίσης να αγωνιστούμε ενάντια στο καπιταλιστικό σύστημα”, δήλωσαν μπροστά από 5.000 γυναίκες που συγκεντρώθηκαν στο Καρακόλ με το όνομα “footprints of walking with Comandanta Ramona.”
Στη συγκέντρωση πήραν μέρος γυναίκες από 49 χώρες.
1. Γερμανία
2. Αλγερία
3. Αργεντινή
4. Αυστραλία
5. Αυστρία
6. Μπαγκλαντές
7. Βέλγιο
8. Βολιβία
9. Βραζιλία
10. Καναδάς
11. Καταλονία
12. Χιλή
13. Κολομβία
14. Κόστα Ρίκα
15. Δανία
16. Ισημερινός
17. Ελ Σαλβαδόρ
18. Ισπανία
19. Ηνωμένες Πολιτείες
20. Φινλανδία
21. Γαλλία
22. Ελλάδα
23. Γουατεμάλα
24. Ονδούρα
25. Ινδία
26. Αγγλία
27. Ιρλανδία
28. Ιταλία
29. Ιαπωνία
30. Κουρδιστάν
31. Βόρεια Μακεδονία
32. Νορβηγία
33. Νέα Ζηλανδία
34. Χώρα των Βάσκων
35. Παραγουάη
36. Περού
37. Πολωνία
38. Πουέρτο Ρίκο
39. Ηνωμένο Βασίλειο
40. Δομινικανή Δημοκρατία
41. Ρωσία
42. Σιβηρία
43. Σρι Λάνκα
44. Σουηδία
45. Ελβετία
46. ​​Τουρκία
47. Ουρουγουάη
48. Βενεζουέλα
49. Μεξικό
Υπογράμμισαν ότι: “αυτό που έχει σημασία είναι ότι αγωνιζόμαστε για τη ζωή μας, ότι τώρα περισσότερο από ποτέ βρισκόμαστε σε κίνδυνο παντού και όλη την ώρα και παρόλο που μπορεί να λένε ότι υπάρχει πρόοδος στο γυναικείο ζήτημα η αλήθεια είναι ότι εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα θανατηφόρο το να είσαι γυναίκα.
Θέλουν να μας πείσουν ότι υπάρχει ισότητα φύλων.  
Επειδή στις ΚΑΚΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ υπάρχει ισότητα ανδρών και γυναικών. ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΦΕΝΤΙΚΙΝΕΣ
ΑΛΛΑ ΘΑ ΚΡΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ .
ΛΕΝΕ ΠΩΣ ΔΙΝΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ  ΣΤΙΣ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ.
ΑΛΛΑ ΘΑ ΚΡΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ.
ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΣΟΥΝ ΟΤΙ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΩΡΑ ΕΧΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΦΩΝΗ.
ΑΛΛΑ ΘΑ ΚΡΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ.
ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΝΟΜΟΙ ΠΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ
ΑΛΛΑ ΘΑ ΚΡΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ […] “

“Φέτος, ο αριθμός των γυναικών που έχουν βιαστεί, εξαφανιστεί και δολοφονηθεί δεν έχει μείνει στάσιμος, έχει αυξηθεί και εμείς ως Ζαπατίστας το αντιμετωπίζουμε αυτό ως κάτι πολύ σοβαρό”, υπογράμμισε η Comandanta Amada.
Ζήτησε επίσης από τις παρευρισκόμενες να σέβονται πάντα τις διαφορετικές σκέψεις και τους διαφορετικούς τρόπους. “Όσες είναι εδώ και πολλές άλλες που δεν είναι παρούσες είναι γυναίκες που αγωνίζονται. Έχουμε διαφορετικούς τρόπους, σίγουρα. Αλλά τώρα βλέπετε ότι η σκέψη μας, ως Ζαπατίστας που είμαστε, είναι ότι δεν είναι χρήσιμο να είμαστε όλοι ίδιοι. Πιστεύουμε ότι η διαφορά δεν είναι αδυναμία”.

Πριν από την έναρξη της Δεύτερης Διεθνούς Συγκέντρωσης των Γυναικών που Αγωνίζονται, πραγματοποίησαν την παράσταση που ονομάζεται «Ένας βιαστής στο δρόμο σας» και τραγούδησαν φεμινιστικά τραγούδια στο ρυθμό της batucada. [1]

Οι σύλλογοι γυναικών έφτασαν στο έδαφος των Ζαπατιστάς έχοντας διαφορετικά ρεύματα σκέψης και εκπροσωπώντας διαφορετικούς κοινωνικούς αγώνες, χρησιμοποίησαν χρώματα για να αυτοπροσδιοριστούν στο παγκόσμιο πλαίσιο, κάνοντας τις ιδεολογίες τους δημόσιες: εκείνες που φορούν πράσινο μαντήλι, εκπροσωπούν την εκστρατεία για το δικαίωμα της έκτρωσης, εκείνες με τα διακριτικά μωβ χρώματα αγωνίζονται ενάντια στην έμφυλη βία, μεταξύ άλλων είναι ομάδες ενάντια στην  μισθολογική ανισότητα, λεσβιακές φεμινιστικές ομάδες κ.α.

Κατά την ανάγνωση του ανακοινωθέντος από τις γυναίκες EZLN, η Comandanta Amada κάλεσε τις παρευρισκόμενες να «αυτοπροστατευθούν ως άτομα και ως γυναίκες και πάνω
απ ‘όλα πρέπει να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας με οργάνωση, υποστηρίζοντας και προστατεύοντας η μία την άλλη».

Υπήρξε μια παρέλαση αρκετών εκατοντάδων γυναικών ιθαγενών milicianas [2] που κρατούσαν ρόπαλα και τόξα, όλες τους ήταν υπεύθυνες για την ασφάλεια της συγκέντρωσης, στην οποία δεν επιτρέπεται να εισέλθει κανένας άντρας.

“Συνεχίζουν να μας σκοτώνουν και εξακολουθούν να μας ζητούν, να μας διατάζουν, να συμπεριφερόμαστε καλά και δεν μπορείτε να το πιστέψετε, αλλά αν μια ομάδα εργαζομένων βγει στον δρόμο ή αγωνιστεί ή διαμαρτυρηθεί, το γεγονός αυτό αποτελεί ένα μεγάλο σκάνδαλο. Ισχυρίζονται ότι παραβιάζονται τα δικαιώματα του εμπορίου, των αυτοκινήτων, των υλικών αγαθών και στα μέσα μαζικής επικοινωνίας υπάρχουν φωτογραφίες, βίντεο, αναφορές, αναλύσεις και σχόλια κατά των διαμαρτυριών αυτών “, δήλωσε η Αμάντα.

“Αλλά αν βιάσουν μια γυναίκα, βάζουν απλά έναν ακόμα αριθμό ή έναν λιγότερο στις στατιστικές τους. Και αν οι γυναίκες διαμαρτυρηθούν και πετάξουν πέτρες στους επάνω, σπάσουν τα παράθυρα των επάνω, φωνάξουν τις αλήθειες τους σε εκείνους από πάνω, τότε ναι (υπάρχει) μεγάλος θόρυβος. Αλλά αν μας εξαφανίσουν, αν μας δολοφονήσουν, τότε απλά προσθέτουν έναν ακόμη αριθμό: ένα ακόμη θύμα, μία γυναίκα λιγότερη”.

Μετά την έναρξη, οι διοικήτριες των Ζαπατίστας εγκατέστησαν και συγκεντρώθηκαν σ’ένα τραπέζι για να ακούσουν κάποιες από τις ιστορίες των γυναικών που είχαν έρθει . Μίλησαν γυναίκες που έχουν κακοποιηθεί, γυναίκες στις οποίες η κυβέρνηση δεν έχει αποδώσει δικαιοσύνη και οι οποίες ζουν με τον φόβο ότι θα δολοφονηθούν εξαιτίας του ότι έχουν καταγγείλει τις σεξιστικές επιθέσεις.
Οι φοιτήτριες από τη Σχολή Φιλοσοφίας και Λογοτεχνίας περιέγραψαν τη βία που βιώνουν μέσα στο UNAM. Η πρώην ανεξάρτητη υποψήφια για τη θέση του προέδρου María de Jesús Patricio, Marichuy, παρακολούθησε τη συγκέντρωση, ενώ παραβρέθηκαν και μητέρες νεαρών θυμάτων γυναιοκτονιών, όπως η Lesvy Rivera Osorio, που βρέθηκε νεκρή στο University City το 2017.

[1] Η Batucada είναι ένα στυλ samba, που εκτελείται με όργανα κρουστών.

[2] Η Ζαπατίστας miliciana είναι γυναίκα Ζαπατίστας που είναι μέλος στρατιωτικού σώματος παρόμοιου με την Εθνική Φρουρά.

πηγές : https://chiapas-support.org/2019/12/29/zapatista-womens-gathering-begins/?fbclid=IwAR0EU8ctFdLqXa_LxrNFLpoLCwMRbtUvuH8EbYbkI0nNCfv6huc22YTOBWA

https://radiozapatista.org/?p=33213