«Όσο δεν υπάρχει δικαιοσύνη για όσους μένουν πίσω, θέλουμε να διατηρήσουμε τη μνήμη των “Εννέα Ογκόνι” ζωντανή. Λόγω της Shell, οι Ογκόνι έχασαν τη γη τους και την ασφάλειά τους. Η Shell δεν μπορεί να ξεφύγει από αυτό!», Λέει ο Hanneke van Houten, εκπρόσωπος του Code Rood, μιας από τις οργανωτικές ομάδες ακτιβιστών.
Το 1995 εννέα ακτιβιστές κατηγορήθηκαν για τη δολοφονία τεσσάρων ηγετών της Ογκόνης και στη συνέχεια καταδικάστηκαν σε θάνατο.   Αψηφώντας τις διεθνείς εκκλήσεις για επιείκεια, οι στρατιωτικοί ηγέτες της Νιγηρίας οδήγησαν σε απαγχονισμό τον θεατρικό συγγραφέα Ken Saro-Wiwa , μαζί με τους Saturday Dobee, Nordu Eawo, Daniel Gbooko, Paul Levera, Felix Nuate, Baribor Bera, Barinem Kiobel, και John Kpuine. 
Η δίκη που οδήγησε στην καταδίκη τους θεωρήθηκε ευρέως ως δίκη-παρωδία. Σημαντικοί μάρτυρες αργότερα απέσυραν τις μαρτυρίες τους. Ο Ken Saro-Wiwa, ο πιο γνωστός από τους εκτελεσθέντες ακτιβιστές, δήλωσε κατά τη διάρκεια της δίκης του: «Η Shell διεξήγαγε οικολογικό πόλεμο στους Ογκόνι από το 1958. Ένας οικολογικός πόλεμος είναι εξαιρετικά θανατηφόρος, ειδικά επειδή είναι μη συμβατικός πόλεμος.  Έχει ολοκληρωτικά καταστροφικό αποτέλεσμα. Η ανθρώπινη ζωή, η χλωρίδα, η πανίδα, ο αέρας πεθαίνουν και τελικά η ίδια η γη πεθαίνει. Πρόκειται για τη χειρότερη βία, αν και η κοινωνία δεν γνωρίζει τις μεθόδους και τα αποτελέσματά της. Γενικά, υποστηρίζεται από όλα τα παραδοσιακά όργανα που βοηθούν τον πόλεμο – την προπαγάνδα, τα χρήματα και την εξαπάτηση. Η νίκη εκτιμάται με κέρδη, και με αυτή την έννοια, η νίκη της Shell στην Ογκόνη ήταν συνολική». 

Σύμφωνα με τον Taiwo Feyisipo του Africa Roots Movement, ο αγώνας των Ογκόνι δεν έχει τελειώσει: «Παρά το γεγονός ότι Shell έκανε συμφωνία με την οικογένεια του Ken Saro-Wiwa για 15,5 εκατομμύρια δολάρια,  ποτέ δεν αναγνώρισε πραγματικά την ευθύνη της. Επίσης, η Shell δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ να καθαρίσει τις πολλές πετρελαιοκηλίδες της στην περιοχή.  Οι εργαζόμενοι της Shell, το διοικητικό συμβούλιο και οι μέτοχοι της Shell βγάζουν κέρδη, ενώ οι ντόπιοι ζουν σε βαθιά φτώχεια. Συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ για να αποκαλύψουμε τα αληθινά χρώματα της Shell».
Διάφοροι ομιλητές μίλησαν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης μνήμης στα κεντρικά γραφεία της Shell. Σε ένα σύνθημά τους οι συγκεντρωμένοι ζητούσαν τη διάλυση της Shell: «Οι Ογκόνι δεν έχουν ξεχαστεί, η Shell πρέπει να πέσει!»
ΠΗΓΕΣ:www.facebook.com/notes/shell-must-fall
www.deseret.com/1995/11/11/19203909