Χιλιάδες πρόσφυγες έχουν εγκλωβιστεί στη Βοσνία και προσπαθούν να εισέλθουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Για τους περισσότερους η Κροατία δεν είναι ο κύριος προορισμός τους, αλλά το πέρασμα προς τις πλουσιότερες χώρες της Δυτικής και της Βόρειας Ευρώπης.
Η Κροατική αστυνομία προσπαθεί να σταματήσει τους ανθρώπους που επιδιώκουν να εισέλθουν στη χώρα από τα σύνορα της Βοσνίας με χρήση βίας και δακρυγόνων.
Το πρωί της Τετάρτης 23 Οκτωβρίου, εκατοντάδες άνθρωποι έσπασαν τον αστυνομικό κλοιό και μπλόκαραν το συνοριακό σημείο ελέγχου Maljevac, στη βορειοδυτική Βοσνία, σε μια προσπάθεια να πιέσουν τις κροατικές αρχές να τους επιτρέψουν να κατευθυνθούν με ασφάλεια προς τις δυτικές χώρες της ΕΕ μέσω της Κροατίας.
Οι πρόσφυγες φώναζαν “Ανοικτά σύνορα!” εκτοξεύοντας πέτρες στην κροατική αστυνομία, που απάντησε με δακρυγόνα και χτυπώντας τους ανθρώπους με τα γκλομπ αφήνοντας πολλούς ανθρώπους τραυματίες. Μια γυναίκα που τραυματίστηκε στο κεφάλι κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο μαζί με άλλον έναν τραυματισμένο άνδρα.

Σύμφωνα με τα Βοσνιακά μέσα μαζικής ενημέρωσης, οι πρόσφυγες έχουν διανυκτερεύσει για δυο βράδια σε απόσταση 100 μέτρων από τη διέλευση των συνόρων, ελπίζοντας να τους επιτραπεί η είσοδος στην Κροατία. Άναψαν φωτιές και έστησαν αυτοσχέδιες σκηνές για να αντέξουν στις χαμηλές θερμοκρασίες.

© REUTERS / MARKO DJURICA
Περίπου 16.000 πρόσφυγες και μετανάστες, οι περισσότεροι από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Ιράν και το Μαρόκο, έχουν περάσει από τη Βοσνία φέτος στο δρόμο τους προς τις χώρες της ΕΕ.
Περίπου 5.000 εκτιμάται ότι έχουν εγκλωβιστεί στη Βοσνία, κυρίως στις πόλεις Bihac και Velika Kladusa κοντά στα σύνορα της Κροατίας.
Η αστυνομία της Bihac σταμάτησε περίπου 90 μετανάστες που ταξίδευαν με τρένο που έφτασε αργά την Τρίτη ότι από το Σεράγεβο, και έστειλε δεκάδες πίσω με λεωφορεία.
Μετά το επίσημο κλείσιμο της λεγόμενης μεταναστευτικής διαδρομής των Δυτικών Βαλκανίων (Ελλάδα-ΠΓΔΜ-Σερβία-Κροατία) το 2016, οι πρόσφυγες ταξιδεύουν τώρα προς τις χώρες της ΕΕ μέσω μιας νέας βαλκανικής οδού, αυξάνοντας την πίεση για χορήγηση ασύλου στη Βοσνία, Αλβανία και το Μαυροβούνιο, με χιλιάδες αιτούντες άσυλο να έχουν καταχωρηθεί από τις αρχές του 2018.
ΠΗΓΗ: sputniknews / usnews