Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα υγείας, την Τρίτη 7 Απριλίου, η Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος καλεί σε πανελλαδική ημέρα δράσης των υγειονομικών ενάντια στα ψέματα της κυβέρνησης και για την στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας, διοργανώνοντας συνεντεύξεις τύπου, ενημερωτικές καμπάνιες και συγκεντρώσεις από το πρωί στις πύλες των κατά τόπους νοσοκομείων. Την κίνηση αυτή στηρίζουν και συμμετέχουν μια σειρά από εργατικά σωματεία, τοπικές πρωτοβουλίες αλληλεγγύης και πολιτικές συλλογικότητες.

Σε κείμενο τους που υπογράφουν εκατοντάδες νοσοκομειακοί γιατροί ανάμεσα στα άλλα τονίζουν: «για να νικήσουμε τον Κορονοϊό χρειαζόμαστε μαζικές προσλήψεις στα νοσοκομεία και κρατικοποίηση των ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων τώρα. Μέχρι τώρα έχουμε θρηνήσει ήδη ένα νεκρό συνάδελφο, περισσότεροι από 70 εργαζόμενοι της Υγείας ήδη νοσούν από τον ιό, πάνω από 400 είναι επίσημα σε καραντίνα και σχεδόν 3000 υγειονομικοί ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και παρόλα αυτά συνεχίζουν να δουλεύουν. Η ιχνηλάτηση σταμάτησε και για τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία, και ο κατ’ οίκον περιορισμός μειώθηκε σε μία εβδομάδα για όσους από αυτούς εκτέθηκαν στον ιό αντί για δύο που ισχύει για τον υπόλοιπο πληθυσμό. Για Νοσοκομεία όπως ο Άγιος Σάββας που περιθάλπει ανοσοκατεσταλμένους, και που μετράει ήδη έξη (6) κρούσματα κορονοιού στο προσωπικό, αυτό σημαίνει ότι αντί να θεραπεύουμε ανθρώπους με καρκίνο τους καταδικάζουμε ακούσια σε θάνατο.Οι διοικήσεις και το Υπουργείο υγείας μας αντιμετωπίζουν ως «αναλώσιμους». Υπάρχει παντελής έλλειψη προστατευτικών μέσων. Δεν μας δίνουν μάσκες, ειδικές στολές και αντισηπτικά. Τους εργαζόμενους στην καθαριότητα, που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή πρόληψης, όχι μόνο δεν του δίνουν ΜΑΠ όπως και στο υπόλοιπο προσωπικό, αλλά τους αφήνουν απλήρωτους.

Οι 2000 προσλήψεις που ανακοίνωσε η κυβέρνηση είναι πολύ λίγες. Σε λίγες μέρες αυτοί δεν θα φτάνουν ούτε για να αντικαταστήσουν τους συναδέλφους που θα προσβληθούν από τον κοροναϊό ή θα βρίσκονται σε καραντίνα. Όμως ακόμη και αυτές δεν έχουν προχωρήσει πάρα στο ελάχιστο. Και χρειαζόμαστε χιλιάδες προσλήψεις, γιατί εκτός από τους ασθενείς του κορονοιού, υπάρχει η ανάγκη περίθαλψης και όλους του υπόλοιπου πληθυσμού που δεν έχει σταματήσει να χρειάζεται τις υπηρεσίες μας. »

Για τις ΜΕΘ οι γιατροί αναφέρουν στο κείμενο τους: « Με τον ρυθμό που αυξάνονται οι ασθενείς που χρειάζονται διασωλήνωση σε λίγες μέρες θα φτάσουμε στο σημείο της Ιταλίας να διαλέγουμε ποιοι θα ζήσουν και ποιοι θα πεθάνουν. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν μονάχα 600 κλίνες ενώ θα έπρεπε να έχουμε 3.500. Γι’ αυτό είναι επιτακτικό ΤΩΡΑ η κρατικοποίηση όλων των ιδιωτικών νοσοκομείων και των διαγνωστικών κέντρων για να μπουν στην μάχη ενάντια στον κοροναϊό και να δώσουν πολύτιμη βοήθεια στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας που στενάζει.»

Το Ενωτικό Μέτωπο για την Ανατροπή στην δικιά του ανακοίνωση τονίζει: « Μέσα στους επόμενους μήνες είναι πιθανό η υγειονομική κρίση να οδηγήσει σε οικονομική κατάρρευση και το κρίσιμο ζήτημα είναι το αν οι δημόσιοι πόροι και τα μέτρα «ενίσχυσης» θα καταλήξουν υπέρ των επιχειρήσεων ή των εργαζόμενων. Αν τα βάρη της κρίσης φορτωθούν για μια ακόμη φορά στο λαό/ Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ανακοινώνει καθημερινά προκλητικά μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων δίνοντας το ελεύθερο στους εργοδότες να απολύουν όποιον θέλουν, να τον απασχολούν όσο θέλουν και να πληρώνουν όσο θέλουν! Οι εργαζόμενοι πλέον όχι μόνο θα αγωνιούν αν θα αρρωστήσουν, όχι μόνο πώς θα αντέξουν οικονομικά μέσα σε αυτή την κατάσταση, αλλά θα έχουν το επιπλέον άγχος για τη θέση εργασίας τους, ενώ οριζόντιες περικοπές ετοιμάζονται και στο δημόσιο.

Οι ελαστικές μορφές εργασίας, η εκ περιτροπής εργασία, η δουλειά χωρίς ωράριο απ’ το σπίτι, φαίνεται να ταιριάζουν γάντι στη συγκυρία αφού η εργοδοσία αξιοποιεί την ανάγκη προφύλαξης με την ακόμα μεγαλύτερη εκμετάλλευση του εργαζόμενου.

Η μάχη για κοινωνική αλλαγή είναι στο σήμερα μάχη για επιβίωση, μάχη για δημόσια Υγεία, μάχη για προστασία των δυνάμεων της εργασίας κόντρα στο νεοφιλελευθερισμό και την κανιβαλική αγριότητα του κεφαλαίου. Σε αυτή τη μάχη στρατευόμαστε με όλα τα μέσα που απαιτεί η εποχή μας, με δημιουργικότητα, με την αλληλεγγύη παντού παρούσα – και την ακλόνητη πεποίθηση ότι ο αγωνιζόμενος λαός θα επιβιώσει απέναντι σε κάθε κρίση που γεννιέται στο σκηνικό του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού.»

Ο καθένας από εμάς συμβάλει στην αντιμετώπιση της πανδημίας μένοντας σπίτι του – όταν έχει- αλλά κανένας από εμάς δεν πρέπει να μείνει μόνος τους. Μένουμε σπίτι, αλλά ταυτόχρονα μένουμε ενεργοί πολίτες και όχι άβουλοι υπήκοοι, φοράμε τις μάσκες μας αλλά δεν σωπαίνουμε. Αντιστεκόμαστε στο φόβο που καλλιεργούν και στην εξαθλίωση που ετοιμάζουν, συνεχίζουμε με αλληλεγγύη -ενημέρωση – αντίσταση – διεκδίκηση.