Το Ισραήλ πιέζει τους Παλαιστίνιους να εγκαταλείψουν τη Λωρίδα της Γάζας, ζητώντας από ορισμένες χώρες της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής να τους δεχτούν, και  προσφέρεται να αναλάβει την οργάνωση των πτήσεών τους εφόσον συμφωνήσουν να μεταναστεύσουν.

Την απόφαση αυτή αποκάλυψε ανώτερος ισραηλινός αξιωματούχος που συνόδευε τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου σε διπλωματική επίσκεψη στην Ουκρανία αυτή την εβδομάδα.

Ο ανώνυμος αξιωματούχος είπε τη Δευτέρα 19 Αυγούστου στους δημοσιογράφους ότι το Ισραήλ βρίσκεται σε επαφή με τρίτες χώρες για να διαπιστώσει εάν είναι διατεθειμένες να απορροφήσουν τους Παλαιστίνιους από τον πολιορκημένο θύλακα, προσθέτοντας ότι «το Ισραήλ είναι ακόμη πρόθυμο να οργανώσει τις μεταφορές, μέσω ενός τουλάχιστον  από τα αεροδρόμια της Νεγκέβ, και να φροντίσει να ταξιδέψουν έξω από τη χώρα».

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ θα πρωτοστατεί στην πρωτοβουλία,  για περίπου ένα χρόνο, με την ευλογία του Νετανιάχου, σύμφωνα με τους Times of Israel.

Η ισραηλινή εφημερίδα πρόσθεσε ότι το πρόγραμμα έχει συζητηθεί αρκετές φορές στο υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ.

Ο ισραηλινός αξιωματούχος παραδέχτηκε ότι μέχρι στιγμής το Ισραήλ δεν μπόρεσε να βρει καμία χώρα πρόθυμη να συνεργαστεί με την πρωτοβουλία του, παρόλο που μίλησε σε πολλά κράτη της Μέσης Ανατολής και της Ευρώπης.

Ισχυρίστηκε επίσης ότι χιλιάδες κάτοικοι της Γάζας εγκαταλείπουν με δική τους βούληση, αφού 35.000 Παλαιστίνιοι έφυγαν από τη Λωρίδα μόνο μέσα στο 2018. «Είναι ένας πολύ μεγάλος αριθμός», δήλωσε ο αξιωματούχος και ισχυρίστηκε ότι όσοι παραμένουν «κρατούνται όμηροι στη Γάζα».

Ο αξιωματούχος, ωστόσο, δεν ανέφερε τη 12ετή πολιορκία της Λωρίδα της Γάζας, η οποία έχει καταστρέψει την υποδομή, την οικονομία, τον τομέα της υγείας και τα μέσα διαβίωσης των Παλαιστινίων, ή τις τρεις επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα κατά την τελευταία δεκαετία. Ο ΟΗΕ προέβλεψε ότι η Λωρίδα θα είναι «μη βιώσιμη» μέχρι το 2020, αμφισβητώντας την τύχη των περίπου 1,9 εκατομμυρίων Παλαιστινίων στη Γάζα.

Κατά τη διάρκεια της επίθεσης του Ισραήλ το 2014 στη Μόσχα, ο Μοζέ Φέιγκλιν, τότε αναπληρωτής εκπρόσωπος του κοινοβουλίου του Ισραήλ, πρότεινε ένα σχέδιο «συγκέντρωσης» των Παλαιστινίων της Γάζας σε συνοριακά στρατόπεδα και «εξόντωση» όσων αντιστάθηκαν, καταστρέφοντας τις κατοικίες και τις υποδομές.

Ο Φέιγκλιν, ο οποίος εκπροσωπούσε το κυβερνών Κόμμα Λικούντ του Νετανιάχου, πρότεινε από τότε «να ξεκινήσει το Ισραήλ την αναζήτηση προορισμών μετανάστευσης και συμφωνιών για τους πρόσφυγες από τη Γάζα».

Δεν είναι μυστικό ότι οι ισραηλινοί ηγέτες έχουν μεγάλα σχέδια για όλη την ιστορική Παλαιστίνη. Κάνοντας τη ζωή των Παλαιστινίων δυσβάσταχτη για να τους εξαναγκάσουν να εγκαταλείψουν τη γη τους είναι το κύριο κίνητρο πολλών Ισραηλινών πολιτικών στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα. Ωστόσο, οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι γενικά δεν παραδέχονται, ούτε λένε ότι τα κυβερνητικά γραφεία εκτελούν τέτοια σχέδια.

Παλαιστίνιοι που φεύγουν από τη Γάζα μέσω της Ράφα September 26, 2018. (Said Khatib/AFP)

Αυξημένη μετανάστευση από τη Γάζα

Η μετανάστευση από τη Γάζα – συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων αποφοίτων πανεπιστημίων που αντιμετωπίζουν τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας στον κόσμο – έχει αυξηθεί.

Η Γάζα έχει μόνο ένα αυστηρά ελεγχόμενο πέρασμα προς το Ισραήλ, το οποίο χρησιμοποιείται γενικά μόνο για ανθρωπιστικές υποθέσεις. Οι περισσότεροι κάτοικοι της Γάζας εγκαταλείπουν τη Λωρίδα μέσω της διέλευσης της Ράφα με την Αίγυπτο, η οποία ανοίγει μόνο σποραδικά.

Ενώ η διέλευση προορίζεται για σύντομα ταξίδια από τον αποκλεισμένο θύλακα, πολλοί κάτοικοι – κυρίως νέοι και μορφωμένοι – χρησιμοποιούν τη διέλευση της Ράφα ως ευκαιρία να διαφύγουν μόνιμα, συνήθως αναζητώντας καθεστώς πρόσφυγα στην Ευρώπη.

Οι ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων δήλωσαν εδώ και πολύ καιρό ότι ο οικονομικός αποκλεισμός στη Γάζα είναι μια πράξη συλλογικής τιμωρίας που επιβάλλεται από το 2007, όταν η Χαμάς ανέλαβε τον έλεγχο των εσωτερικών υποθέσεων στην επικράτεια. Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι πρόκειται για μέτρο ασφαλείας.

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού επιβεβαίωσε ότι η πολιορκία της Γάζας από το Ισραήλ είναι παράνομη πράξη συλλογικής τιμωρίας.

Από τις αρχές του 2018, περισσότεροι από 200 Παλαιστίνιοι στη Γάζα σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων της Μεγάλης Πορείας για την Επιστροφή. Τα αιτήματα των διαδηλωτών είναι  το τέλος της πολιορκίας από το Ισραήλ και να ασκηθεί το δικαίωμα των Παλαιστινίων προσφύγων να επιστρέψουν στη γη τους.

Οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις σκότωσαν περισσότερους από 100 Παλαιστίνιους στη Γάζα έξω από το πλαίσιο διαμαρτυριών κατά την ίδια περίοδο.

ΠΗΓΕΣ:  middleeastmonitor  electronicintifada timesofisrael